Οι αγορές, ο Ντράγκι και οι πολιτικές προκλήσεις...

Οι αγορές πιστεύουν τον Ντράγκι, κυρίως την επανάληψη της δέσμευσης ότι δεν θα διστάσει αν χρειασθεί να χρησιμοποιήσει αντισυμβατικά μέσα: Ετσι χθες Τρίτη το κόστος δανεισμού των χωρών-μελών της Ευρωζώνης άγγιξε ιστορικά χαμηλά, με την ευφορία να περνά τον Ατλαντικό και τη Wall Street να κλείνει προχθές Δευτέρα στο υψηλότερο ανοδικό ποσοστό της τελευταίας τριετίας. Οι αγορές πιστεύουν αλλά και στηρίζουν τον Ντράγκι καθώς η θεαματική χθεσινή πτώση των επιτοκίων ενισχύει τον επικεφαλής της ΕΚΤ στη σημερινή

του συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, μια συζήτηση αμιγώς πολιτική.

Αν και τα επιτόκια έπεσαν, ο αποπληθωρισμός ρίχνει βαριά τη σκιά του στην Ευρωζώνη συνολικά, ενώ η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου αποδεικνύεται ένα Bunker που δεν παραδίδεται χωρίς χρήση μπαζούκας. Την περασμένη Πέμπτη ο Ντράγκι επιτάχυνε τη δυναμική των εξελίξεων, με πολιτικές ηγεσίες και αγορές να περιμένουν τα αντισυμβατικά μέτρα σε ορίζοντα μηνών και όχι ετών.

Η πρόκληση είναι αμιγώς πολιτική: Μπορεί ο Ντράγκι να προχωρήσει σε απευθείας αγορά ομολόγων και να κάνει τα πρώτα βήματα προς το ευρωομολόγο την ώρα που το Βερολίνο φλερτάρει προκλητικά με τους μινιμαλιστές της ΕΕ, τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία; Θεωρητικά η ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Ευρωζώνης προβάλλει ως η προϋπόθεση για να πάρει ο Ντράγκι το μπαζούκας. Υπάρχει περιθώριο να συμβεί το αντίστροφο και να γίνει αποδεκτό από τη Γερμανία; Να εκμεταλλευθεί δηλαδή τον εφιάλτη μιας χαμένης δεκαετίας λόγω αποπληθωρισμού - ύφεσης σαν αυτήν της Ιαπωνίας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ να ερμηνεύσει διασταλτικά τις αρμοδιότητές του και να δημιουργήσει τετελεσμένα που σύρουν προς τη δημοσιονομική και την πολιτική ενοποίηση της Ευρωζώνης;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Κάθε φορά που ο Ντράγκι ηρεμεί τις αγορές, η Γερμανία κάνει δυο βήματα πίσω, όπως τον Ιούλιο του 2012: Μόλις ακούστηκαν οι λέξεις «θα κάνω ό,τι μπορώ», μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Σόιμπλε έσβησε την υπογραφή του Βερολίνου και από την Τραπεζική Ενωση και από την απευθείας ανακεφαλαίωση των τραπεζών που είχε δεχθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ύστερα από συντονισμένη πίεση των Μόντι - Ραχόι

Στην περίπτωση του Ζ. Κ. Γιούνκερ «το σκάφος γέρνει αλλά δεν βυθίστηκε ακόμα» αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Agence Europe, σημειώνοντας ότι η βαρκάδα της Γερμανίδας καγκελαρίου Ά. Μέρκελ με τους κυρίους Κάμερον Ρούτε και Ράνφελντ δεν φαίνεται να έχει, προς το παρόν, καταφέρει να βυθίσει την υποψηφιότητα Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο κ. Γιούνκερ έχει βρεθεί στο στόχαστρο μιας ανελέητης και με χτυπήματα κάτω από τη μέση εκστρατείας του βρετανικού Τύπου, αλλά και βρετανικών πολιτικών κύκλων, με τα μέλη του Εργατικού Κόμματος να λαμβάνουν τώρα επίσης θέση εναντίον του.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι διαβουλεύσεις με τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ξεκινήσουν αύριο, Πέμπτη 12 Ιουνίου. Επίσης αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι να σχεδιάζει να συναντήσει τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων στις 12 Ιουνίου.

Οι συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον κ. Ρομπάι να βολιδοσκοπήσει τις πιθανές πλειοψηφίες γύρω από τις σημερινές υποψηφιότητες - και, συνεπώς, να βολιδοσκοπήσει και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται για την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρομπάι ήταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολύ σαφής για τις προθέσεις του, επαναλαμβάνοντας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, ότι το κύριο θέμα σήμερα είναι να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες εργασίας για την επόμενη Επιτροπή. «Μετά από αυτό θα αποφασίσουμε για τον υποψήφιο που θα είναι ο πιο κατάλληλος για να πραγματοποιήσει αυτό το πρόγραμμα» σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα