Οδικός χάρτης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο φορομηχανισμό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:50

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκπόνησε το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τις ομάδες τεχνικής βοήθειας της τρόικας περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση οι οποίες κυμαίνονται από την απλοποίηση της νομοθεσίας έως και την καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών για φορολογικά και τελωνειακά θέματα.

Τα μέτρα που θα ληφθούν κινούνται σε 5 άξονες οι οποίοι

είναι:

• Ενίσχυση του νομικού και θεσμικού πλαισίου

Η παρέμβαση αυτή αφορά κυρίως στην απλοποίηση της νομοθεσίας καθώς έχει διαπιστωθεί διεθνώς ότι η πολυπλοκότητα ευνοεί τη διαφθορά και τη συναλλαγή.

• Ενίσχυση των εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων (φορολογικών & τελωνειακών)

Ενδεικτικά αναφέρονται μέτρα όπως η δημιουργία και ενίσχυση λειτουργίας Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου των υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ και η ενδυνάμωση και ενίσχυση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

• Ενίσχυση της συνεργασίας (εσωτερικής & εξωτερικής) και της ανταλλαγής πληροφοριών

- Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως το Γενικό Επιθεωρητή, τον Εισαγγελέα και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
- Ενίσχυση της συνεργασίας σε εθνικό επίπεδο μέσω τακτικών συναντήσεων με τη Συντονιστική Επιτροπή.
- Συμβολή στην ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και της άντλησης στοιχείων από τρίτους.
- Ενίσχυση και επέκταση της δυνατότητας διασταύρωσης στοιχείων από τρίτες πηγές και άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζει η Γ.Γ.Π.Σ. αναφορικά με την ηλεκτρονική (on-line) λήψη στοιχείων από τρίτους, μέσω συμφωνίας που θα καλύπτει ολόκληρο τον κρατικό τομέα.

• Ενίσχυση της πρόληψης, της ευαισθητοποίησης και της δημόσιας ακεραιότητας

Ενδεικτικά τα μέτρα που σχεδιάζονται σε αυτό τον άξονα είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η ενθάρρυνση των πολιτών να καταγγέλλουν τη διαφθορά και η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με την ενίσχυση της ενημέρωσης μέσω διαδικτυακής πύλης και παροχή νομοθεσίας, ερμηνείας νόμων, διαδικασιών αλλά και παροχή συμβουλών και απαντήσεων σε ερωτήματα.

Σε κάθε μεγάλη ΔΟΥ σχεδιάζεται να δημιουργηθεί γραφείο ενημέρωσης του πολίτη για φορολογικά και τελωνειακά θέματα.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Στρατηγικού Σχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε: «Στη διαδικασία απάλειψης του φαινομένου της διαφθοράς καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ομογενοποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση των κανόνων λειτουργίας που διέπουν τον φορολογικό μηχανισμό. Η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου αποσκοπεί στην αυτοπροστασία της ίδιας της Φορολογικής Διοίκησης που πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία και να διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο που της αναλογεί στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων».

Keywords
Τυχαία Θέματα