«Όχι στην επιστροφή στα σύνορα του 1967»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε την Τρίτη κατά την ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η χώρα του θα είναι γενναιόδωρη όσον αφορά το μέγεθος του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την κατηγορηματική αντίθεσή του για επιστροφή στα σύνορα του 1967.Το Ισραήλ θα είναι γενναιόδωρο ως προς το μέγεθος του Παλαιστινιακού κράτους αλλά θα είμαστε πολύ απόλυτοι ως προς το ζήτημα των συνόρων. Είναι μια πολύ βασική αρχή αυτή" τόνισε.

"Θα αναγνωρίσουμε ένα Παλαιστινιακό κράτος που θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να είναι βιώσιμο,
ανεξάρτητο και να ζει με ευημερία", επισήμανε ο κ. Νετανιάχου.

Αλλά έσπευσε να επαναλάβει ότι η χώρα του δεν θα αποδεχτεί ποτέ την επιστροφή στα σύνορα του 1967 γιατί το Ισραήλ δεν μπορεί να τα υπερασπιστεί, απαντώντας στην πρόταση του προέδρου Ομπάμα που στην ομιλία του της περασμένης εβδομάδας ανέφερε ότι τα σύνορα του Παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να είναι αυτά που ήταν το 1967.

Στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης, αναφερόμενη στο Ιράν, η ΙΑΕΑ σημειώνει ότι έχει λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς για πιθανές στρατιωτικές πτυχές στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στην εμπιστευτική έκθεση αναφέρεται ότι τα αποθέματα του Ιράν σε χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο εξακολουθούν να αυξάνονται, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από τις διεθνείς κυρώσεις προς την Τεχεράνη.

Τα ευρήματα της έκθεσης μπορούν να παράσχουν πρόσθετα επιχειρήματα στις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους στην προσπάθειά τους να απομονώσουν το ισλαμικό κράτος για δραστηριότητες του που υποπτεύονται ότι έχουν ως στόχο την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Το Ιράν αρνείται την κατηγορία.
Keywords
Τυχαία Θέματα