ΟΑΕΔ: Διευκρινίσεις για τις αιτήσεις

Σειρά ερωταπαντήσεων για όσους ανέργους επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 27.948 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης σε φορείς του δημοσίου, έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ.
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι, άρα έστω και την τελευταία στιγμή, μπορεί οι ενδιαφερόμενοι να λύσουν τυχόν απορίες και να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ έως το τέλος του έτους θα προκηρυχθούν
περίπου 10.000 θέσεις επιπλέον και το 2014 άλλες 50.000.

Οι σημαντικότερες ερωτήσεις - απαντήσεις είναι:

Θέλω να συμμετάσχω στο πρόγραμμα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα. Τι πρέπει να κάνω;
Υποβολή αίτησης, που γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Η φόρμα για την υποβολή της αίτησης βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oaed.gr, μέσα στο πλαίσιο που αναγράφει τον τίτλο του προγράμματος.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής για να δικαιούμαι να κάνω αίτηση στο πρόγραμμα;
Για να μπορεί ο εγγεγραμμένος άνεργος στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα, πρέπει να ανήκει σε τουλάχιστον μία (1) από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. άνεργοι σύζυγοι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ (αφορά στους γονείς)
2. άνεργοι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς (αφορά στον γονέα)
3. νέοι (18 έως 29 ετών) άνεργοι
4. μακροχρόνια άνεργοι (12 μήνες και πάνω)
5. άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ)

Με βάση ποια ημερομηνία υπολογίζονται τα μόρια της εγγεγραμμένης ανεργίας;
Τα μόρια υπολογίζονται με ημερομηνία αναφοράς την 20/11/2013, την ημερομηνία δηλαδή λήξης της προθεσμίας υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης.

Θα ακολουθήσουν άλλες Προσκλήσεις προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας; Θα μπορώ να κάνω αίτηση σε περισσότερες από μία;
Θα ακολουθήσει η έκδοση άλλων δύο Προσκλήσεων. Εάν ένας άνεργος επιλεγεί στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για τοποθέτηση στο πλαίσιο μίας δημόσιας πρόσκλησης προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα, δεν μπορεί να είναι ωφελούμενος σε επόμενη δημόσια πρόσκληση προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα, ακόμα και αν αρνηθεί την υπόδειξη του ή δεν αποδεχθεί την πρόσληψη του. Οι επιλαχόντες και όσοι δεν επιλεγούν στο πλαίσιο μίας Πρόσκλησης είναι δυνητικοί ωφελούμενοι σε επόμενες δημόσιες προσκλήσεις για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Κατά την εκτύπωση της αίτησης δεν εμφανίστηκαν ορισμένα πεδία που είχα συμπληρώσει, ή εμφανίστηκαν διαφορετικές επιλογές από εκείνες που εγώ συμπλήρωσα. Τι πρέπει να κάνω σε αυτή την περίπτωση;
Θα πρέπει να γίνει εκ νέου η αίτηση έως ότου να εμφανιστούν τα στοιχεία όπως έχουν συμπληρωθεί, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης. Επισημαίνεται ότι η εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης είναι προαιρετική.

Στην περίπτωση που έχω σύζυγο που εργάζεται ή είναι συνταξιούχος δηλώνω και το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του;
Η συμπλήρωση αυτών των στοιχείων του συζύγου σε αυτή την περίπτωση είναι προαιρετική.

Δημήτρης Κωστάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα