Ο Πομερά στην Αθήνα

Ένα αφιέρωμα στον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη, παρουσία του ιδίου οργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από σήμερα έως τις 31 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η ομάδα Κανιγκούντα, η οποία έχει ανεβάσει στο παρελθόν ένα έργο του Πομμερά, τους «Εμπόρους», παρουσιάζει φέτος στη Στέγη το βραβευμένο έργο του, «Cercles/Fictions» (Κύκλοι/Ιστορίες), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη.

Βαθιά ουμανιστικό το θέατρο του Πομμερά, εστιάζει στο τέλος των ιδεολογιών και στην κυριαρχία του

καπιταλισμού, την αλληλεγγύη και τα όρια της ηθικής.

Ο Ζοέλ Πομμερά, όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί, ήταν ένας προβληματικός κι αδιάφορος μαθητής, ο οποίος βρήκε το νόημα της ζωής του στο θέατρο, σε ηλικία 12 ετών, όταν επισκέφθηκε, παρέα με τους γονείς του, το Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Τριάντα χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 2006, ο Πομμερά βρέθηκε στο περίφημο Γαλλικό Φεστιβάλ ως συγγραφέας και σκηνοθέτης τριών παραστάσεων, με εξαντλημένα όλα τα εισιτήρια από τους φανατικούς θαυμαστές του.

«Θα ‘θελα να γράφω ένα έργο το χρόνο για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες», είχε δηλώσει το 2006, όταν απέσπασε το πρώτο βραβείο της Ένωσης Γάλλων Κριτικών για το έργο του «Αυτό το παιδί», το οποίο, ανέβηκε πριν από δύο χρόνια και στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα. Η διαρκής συγγραφική παραγωγή του Πομμερά αποδεικνύει πως έχει μείνει απόλυτα πιστός στις τότε δηλώσεις του.

«Δραματικά ποιήματα» αποκαλεί ο Πομμερά τα έργα του και «θέατρο της πραγματικότητας» το σκηνοθετικό του ιδίωμα, με το οποίο αντιτάσσεται ευθέως στο νατουραλισμό. Όλα τα έργα του δουλεύονται από τον ίδιο και την ομάδα του κατά τη διάρκεια των προβών σαν πρότζεκτ εν εξελίξει. Ομαδικά, επίσης, αποφασίζονται η σκηνογραφία, οι φωτισμοί και ο ηχητικός σχεδιασμός των παραστάσεών τους.

Ο Πομμερά είναι από το 2010 (και μέχρι το 2013) μόνιμος καλλιτεχνικός συνεργάτης στο «Ateliers Berthier» του «Odéon-Théâtre de l'Europe» και στο Εθνικό Θέατρο Βρυξελλών.

Το 2006, ο Πήτερ Μπρουκ τον χαιρέτισε ως άξιο διάδοχό του και του παραχώρησε το περίφημο παρισινό θέατρό του, «Bouffes du Nord», για μια τριετία. Εκεί, μαζί με την ομάδα του, την «Compagnie Louis Brouillard», έστησαν, μεταξύ άλλων, το site-specific θέαμα Cercles/Fictions για το οποίο τους απονεμήθηκε το Βραβείο Μολιέρου, το γαλλικό αντίστοιχο του βραβείου «Tony».

Τιμές εισιτηρίων: 15 - 18 - 28 ευρώ και μειωμένα: 10 - 12 - 15 ευρώ.

Τιμές Φίλων της Στέγης: 20 - 14 - 8 ευρώ.

Παράλληλες εκδηλώσεις:
Συνάντηση του Ζοέλ Πομερά και του Γιάννη Λεοντάρη, την Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 7μμ.

Μετά την παράσταση, θα ακολουθήσεις συζήτηση του Ζοέλ Πομερά με το κοινό την Παρασκευή 29 Μαρτίου.

Masterclass με τον Ζοέλ Πομερά το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 11 το πρωί. Κρατήσεις [email protected] & 213 0178034.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του τμήματος θεάτρου και χορού της Στέγης, Κάτια Αρφαρά μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαρία Τιγκιρίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα