Ο Ξ. Γιαταγάνας στον ΑΘΗΝΑ984

O νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ξενοφών Γιαταγάνας, μίλησε στις 9/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Έχω πει πολλές φορές ότι δεν προβλέπω ότι θα υπάρξει συμφωνία, πριν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Είχα πει ότι το δώρο το κάνουν στο γαμπρό. Δηλαδή, ό,τι έχουν να δώσουν οι δανειστές στην Ελλάδα θα το δώσουν, όταν ξεκαθαρίσει

το πολιτικό τοπίο. Αυτό επιβεβαιώθηκε. Επιπλέον, είχα πει ότι θα βρουν ένα τρόπο να περιγράψουν ποια θα είναι περίπου η επόμενη μέρα, κάτι που έγινε επίσης χτες. Ο κ. Ντάισεμπλουμ είπε ξεκάθαρα ότι οι δανειστές έχουν μία θετική προδιάθεση για την προληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό σημαίνει, είτε ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας -πράγμα που και σαν Έλληνας πολίτης θα ευχόμουν γιατί θα μας έβγαζε από διάφορες πιθανές περιπέτειες που θα είχαμε-, οπότε μπαίνουμε για 1,5 χρόνο σε μία ομαλή πορεία, όπου η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί πέρα της εξόδου από το μνημόνιο -η οποία είναι πλέον δεδομένη, γιατί δίμηνη παράταση δόθηκε και οι Ευρωπαίοι εμμέσως πλην σαφώς δέχονται ότι η υπόθεση του μνημονίου με αυτούς έχει λήξει και αναζητείται η επόμενη μέρα, είτε θα πάμε σε εκλογές που θα έχουν σαφέστατο πολιτικό διακύβευμα. Και εκεί νομίζω ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα πιεστεί πάρα πολύ, διότι θα βρεθεί σε μία δύσκολη κατάσταση, αν υποτεθεί στο ότι θα εκλεγεί κυβέρνηση υπό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -με συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή αμιγώς ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπως θέλουν να πιστεύουν οι οπαδοί του και τα στελέχη του-, για το τι θα κάνει, όταν είναι σχεδόν δεδομένη η έξοδος από το μνημόνιο και η περιγραφή του τοπίου της επόμενης μέρας. Αν αυτά που λένε τώρα τα εννοούν πραγματικά, για κούρεμα του χρέους, κατάργηση όλων των νόμων του μνημονίου κ.λπ., αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούμε στον αέρα, πράγμα που σημαίνει η χώρα θα μείνει εκτός αγορών και εκτός δυνατοτήτων χρηματοδότησης της οικονομίας της, μισθών και συντάξεων ενδεχομένως και μπορεί να υπάρξει ενδεχομένως bank run, κατάσταση Κύπρου και ακόμα χειρότερη. Ανησυχώ πάρα πολύ στην περίπτωση που αυτά που λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τα εννοεί. Ελπίζω ότι δεν τα εννοεί...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η προληπτική γραμμή στήριξης είναι ένα δίχτυ ασφαλείας, ώστε να βγούμε στις αγορές και να γνωρίζουν οι αγορές ότι από πίσω υπάρχουν 10 ή 20 δισ. ευρώ, αναλόγως αν θα μπουν και τα λεφτά του ταμείου... Υπάρχει το δίχτυ ασφαλείας, φυσικά συνοδευόμενο από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα -αυτό εκτιμώ ότι είναι καλό για τη χώρα- και φυσικά από τον προληπτικό δημοσιονομικό έλεγχο, ανά εξάμηνο, ο οποίος αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Αυτό είναι το θετικό σενάριο για μένα, το καλύτερο για τη χώρα».

Δημοσιογράφος: Τι είναι αυτό που θα κάνει τους Ευρωπαίους να πιέσουν τώρα και να πείσουν την ελληνική πλευρά να κάνει στην ώρα της τις μεταρρυθμίσεις και δεν το έκαναν τα 4,5 αυτά χρόνια;

Ξ. Γιαταγάνας: «Μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ περισσότερες. Παρόλο αυτά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, επειδή είχαμε αδρανήσει επί 40 χρόνια, έγιναν πάρα πολλά πράγματα. Είναι προφανές ότι, αν μπούμε σε μία αναπτυξιακή πορεία με τα αναμενόμενα ποσοστά ανάπτυξης για την περίοδο 2015 - 2017, θα υπάρξει μεγαλύτερη άνεση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σε σχέση με σήμερα. Και σε αυτή τη λογική οι Ευρωπαίοι θα είναι πιο ευέλικτοι, θα μας επιτρέψουν όχι να τα κάνουμε κακήν κακώς σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο όμως θα πρέπει να γίνουν... Αυτό που θα μας κάνει να τα κάνουμε είναι η συνείδηση ότι η χώρα πρέπει ν' αλλάξει ρώτα. Αν δούμε ότι τα ταμεία δεν επαρκούν, ότι οι συντάξεις κινδυνεύουν να μην πληρωθούν σε τρία χρόνια, ότι το δημόσιο είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε, ότι δεν έρχονται επενδύσεις γιατί υπάρχει ένα γραφειοκρατικό πλαίσιο, είναι προφανές ότι όλα αυτά θα πρέπει ν' αντιμετωπιστούν. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο βυθό...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα