Ο Β. Τσιζόφ στον ΑΘΗΝΑ984

O επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μίλησε σήμερα στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84» «Λέξεις κι σκέψεις» με τον Φοίβο Καρζή. Η συνέντευξη δόθηκε στα ελληνικά και μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Η Ρωσία συμφωνεί και υποστηρίζει αυτή την μεταβατική λύση που συμφωνήθηκε, για την κατάπαυση των εχθροπραξιών (σ. σ. στην Ουκρανία);
Β.Τσιζόφ: «Νομίζω ότι την διέξοδο από την σημερινή
κρίση μπορεί να την πετύχουν μόνο οι Ουκρανοί. Κανένας εξωτερικός παράγοντας ή η Ε.Ε. ή η Ρωσία ή η Αμερική, δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις εκ μέρους των Ουκρανών. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι εγώ προσωπικά αμφιβάλλω εάν η χθεσινή συμφωνία σημαίνει τέλος της κρίσης.Είδαμε σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου κάποιες ένοπλες ομάδες να έχουν εγκαταλείψει το χώρο των κυβερνητικών κτηρίων, η Βουλή άρχισε τη συνεδρία με μόνο τους μισούς βουλευτές και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται ο πρόεδρος.Η χθεσινή συμφωνία που υπογράφηκε είχε και ορισμένους όρους όσον αφορά τον αφοπλισμό και τη παράδοση όπλων από την αντιπολίτευση, κάτι που δεν έγινε. Αυτό δημιουργεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, διότι είναι άνθρωποι που ελέγχονται μόνο από τους δικούς τους ηγέτες».
Για την φυγή Γιανούκοβιτς από το Κίεβο:
Δημοσιογράφος: Πριν λίγο ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, είπε ότι ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς έχει φύγει από το Κίεβο. Εσείς έχετε κάποια σχετική πληροφορία;

Β.Τσιζόφ: «Εγώ δεν έχω καμία πληροφορία, αλλά ξέρω ότι ο ίδιος ο Κλίτσκο, αργά το βράδυ, ζητούσε συγγνώμη από εκείνους στη πλατεία Ανεξαρτησίας, γιατί είχε υπογράψει τη συμφωνία».
Δημοσιογράφος: Άρα λέτε ότι υπαναχωρεί η αντιπολίτευση από τη συμφωνία?
Β. Τσιζόφ: «Δεν υπάρχει ενωμένη αντιπολίτευση. Αυτοί οι λεγόμενοι ηγέτες της αντιπολίτευσης σχεδόν καθόλου δεν ελέγχουν την κατάσταση στο Κίεβο και σε της πόλεις. Υπάρχουν ομάδες οργανωμένες των εθνικιστών και αν βλέπατε της διαδηλώσεις της τελευταίες δύο εβδομάδες δεν υπήρχαν πλέον σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε καν πορτραίτα του Βάν Ρομπέι και Μπαρόζο. Τα πορτραίτα ήταν του Μπαντέρα και οι σημαίες ήταν των ακραίων εθνικιστών».
Για ενδεχόμενη χορήγηση ασύλου στον Γιανουκοβιτς από την Ρωσία:
Δημοσιογράφος: Έχει αποφασίσει εάν η χώρα σας θα χορηγήσει πολιτικό άσυλο, στην περίπτωση που αυτό ζητηθεί από τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς;
Β.Τσιζόφ: «Ξέρω ότι σήμερα στο Χάρκοβο συνεδριάζουν οι βουλευτές όλων των βαθμίδων των ανατολικών και νοτίων περιοχών της Ουκρανίας. Υπήρχε κάποια πληροφορία ότι μπορεί να εμφανιστεί εκεί ο Γιανούκοβιτς, αλλά δεν ξέρω».
Για ενδεχόμενη διαίρεση της Ουκρανίας:
Δημοσιογράφος: Βλέπετε κάποια πιθανότητα -εάν υπάρξει μια υποτροπή στη κρίση και στις ένοπλες συγκρούσεις-, διχοτόμησης της Ουκρανίας;
Β.Τσιζόφ: «Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει. Ελπίζω να μην δούμε κάτι τέτοιο, διότι μια διαιρημένη Ουκρανία δεν θα είναι προς το καλό του λαού της».
Δημοσιογράφος: Η στάση της Ρωσίας εάν υπάρξουν τέτοιου τύπου εξελίξεις, έχετε καταλήξει ποιά θα είναι;
Β. Τσιζόφ: «Δεν θέλω να μαντέψω τί θα γίνει εάν συμβεί κάτι. Υπάρχει ο κίνδυνος διαίρεσης της Ουκρανίας, διότι η διαίρεση δεν είναι μόνο πολιτική, είναι –δυστυχώς, στην περίπτωση της Ουκρανίας- και γεωγραφική θα έλεγα. Όχι εθνική».
Δημοσιογράφος: Βλέπετε παρόμοια χαρακτηριστικά της ουκρανικής κρίσης με τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία το 1991?
Β.Τσιζόφ: «Νομίζω οι πολιτικοί ορισμένων δυτικών χωρών –στο ουκρανικό θέμα-, δεν βοήθησαν τελευταία την ομαλή εξέλιξη της. Δηλαδή η ανοικτή υποστήριξη της αντιπολίτευσης, οι επισκέψεις χωρίς προσκλήσεις από ορισμένους πολιτικούς και άλλους παράγοντες, όλα αυτά ενεθάρρυναν την αντιπολίτευση. Και ήταν ένας παράγοντας που βοήθησε βέβαια τις εξελίξεις που είδαμε».
Δημοσιογράφος: Η Γερμανία συγκεκριμένα ενίσχυσε τις διαιρετικές τάσεις μέσα στην Ουκρανία;
Β.Τσιζόφ: «Οι επίσημοι εκπρόσωποι της Γερμανίας λένε ότι η Γερμανία δεν είχε εξωτερική πολιτική, αλλά είναι εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά πόσο αυτό είναι σωστό, είναι αλήθεια, ο καθένας μπορεί να έχει την δική του γνώμη».
Για οικονομική βοήθεια 15 δισ. από την Ρωσία:
Δημοσιογράφος: Είναι έτοιμη η Ρωσία να συνεισφέρει οικονομικά σε ολόκληρη την Ουκρανία, εφόσον δρομολογηθεί μια διαδικασία ειρήνευσης?
Β.Τσιζόφ: «Για να γίνει κάτι τέτοιο, η Ουκρανία πρέπει να έχει τουλάχιστον μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Η συμφωνία που είχαμε κάνει είναι να δίνονται με δόσεις. Η δεύτερη δόση των 2 δις. ήταν έτοιμη αυτή την εβδομάδα, αλλά με την σημερινή κατάσταση έχουν κλείσει όλες οι τράπεζες. Θα είναι σαν να δίνουμε στο κενό».
Για την πολιτική της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία:
Δημοσιογράφος: Η Ρωσία έχει διαμορφώσει νέα πολιτική απέναντι στην Ουκρανία?
Β.Τσιζόφ: «Θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά πάντοτε βλέπουμε την Ουκρανία σαν μία αδελφική χώρα. Με οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έχουμε συνεργασία και επαφές».
Για την κατάσταση στην Κριμαία:
Δημοσιογράφος: Θεωρείται ότι εάν υπάρξουν διαιρετικές εξελίξεις στην Ουκρανία απειλούνται ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας;
Β.Τσιζόφ: Προς το παρόν, η κατάσταση στην Κριμαία είναι αρκετά ομαλή, υπάρχει πλήρης τάξη. Είναι αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας και η Βουλή εκεί ψήφισε ότι θα υπερασπίσει την αυτονομία της Κριμαίας σε οποιαδήποτε κατάσταση».
Για απουσία Β. Πούτιν από την υπογραφή της συμφωνίας:
«Ο ειδικός απεσταλμένος ήταν εκεί σαν παρατηρητής και κατόπιν προσωπικής παράκλησης του προέδρου Γιανούκοβιτς προς τον πρόεδρο Πούτιν, δεν υπέγραψε εκείνη τη συμφωνία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θέλουμε να βρεθεί μια ειρηνική διέξοδος από την κρίση. Εγώ προσωπικά αμφιβάλλω εάν αυτοί που υπέγραψαν την συμφωνία, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, μπορούν να την υλοποιήσουν. Αυτό που βλέπουμε και μετά την υπογραφή, επιβεβαιώνει αυτή την άποψη».
Keywords
Τυχαία Θέματα