Ο Β. Μεϊμαράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Β' Αθήνας, Βαγγέλης Μειμαράκης, μίλησε στις 13/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας που καταλαβαίναμε και είχαμε συνειδητοποιήσει ότι κάποιοι εδώ πρέπει να σταθούμε όρθιοι, για να μην χαθεί η Ελλάδα και να μην οδηγηθούμε σε άτακτη χρεωκοπία
και μεταξύ μας έχουμε ένα νέο εμφύλιο. Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών αυτών, προχωρήσαμε με τους ιστορικούς πολιτικούς αντιπάλους μας -όπως το ΠαΣοΚ και ιδεολογικά η ΔΗΜΑΡ-, με στόχο να βρούμε κάποιες λύσεις εντός ευρωζώνης, με συνέπεια στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα και σε μια προσπάθεια να τις βελτιώσουμε, προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτήν τη μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση.
Έτσι δημιουργήθηκε η κυβέρνηση στην οποία μετείχα με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων, για να συγκροτήσουμε μια προγραμματική συμφωνία, στην οποία θα στηριζόταν η συγκυβέρνηση. Γνωρίζαμε τις δυσκολίες, ότι δηλαδή δεν πάμε εκεί για να περάσουμε καλά ή να βολευτούμε -όπως νομίζουν κάποιοι-, αλλά αντιθέτως έχοντας πλήρη επίγνωση του τι θα αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο έπρεπε κάποιοι να αναλάβουν αυτό το κόστος, παρότι μέχρι τότε ο πρόεδρος της Βουλής συνηθιζόταν να είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο με τον πολιτειακό του ρόλο, αλλά όχι τον ενεργό πολιτικό και τον συνθετικό, που πρέπει να έχει. Είναι τιμητικό να είσαι πρόεδρος της Βουλής, αλλά θεωρώ ότι σε μια μονοκομματική κυβέρνηση, με 4 - 5 κόμματα και με έναν μεγάλο προϋπολογισμό, δεν έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Πρέπει να πω ότι δεν έπληξα καθόλου... Αν αυτή η Βουλή αφήνει μια παρακαταθήκη στην επόμενη, είναι ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε στα μεγάλα βασικά ζητήματα».

Δημοσιογράφος: Πάντως επειδή αναφέρεστε στην παρακαταθήκη, θα θυμίσω ότι υπήρχε και αυτό το ζήτημα με τις τροπολογίες που είναι ό,τι πιο δυσάρεστο για το κοινοβουλευτισμό...

Β. Μεϊμαράκης: «Αυτό αποτελεί κυβερνητική πρωτοβουλία και ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι το σώμα είναι κυρίαρχο και, κατά πλειοψηφία, αποφασίζει. Δεν είναι θέμα Βουλής ή προέδρου.
Για πρώτη φορά υπάρχει μείζον ζήτημα στην Ευρώπη, διότι παντού στην Ευρώπη διενεργούνται εκλογές, όπως και στην Φιλανδία τον άλλο μήνα, όπως και σε άλλες χώρες.
Δεν υπάρχει αυτή η ανησυχία και η αβεβαιότητα που απλώνεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Εδώ γιατί υπάρχει αυτό; Διότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λέει ότι δεν θα εφαρμόσει τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα και για τις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά. Είναι σαν να έχετε μια εταιρία, να έχετε συνάψει ένα τραπεζικό δάνειο, να αλλάξετε τον διευθύνοντα σύμβουλο και το νομικό πρόσωπο και να πει "εμένα δεν με νοιάζει τι έκανε ο προηγούμενος, θα κάνουμε νέα συμφωνία". Αυτό έχει δικαίωμα να το λέει και να λέει ό,τι θέλει, αλλά από μόνο του αυτό δημιουργεί ανησυχία και αβεβαιότητα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να το αναπαράγει η Νέα Δημοκρατία -αν το αναπαράγει- και να επενδύει σε αυτό. Νομίζω ότι δεν είναι και τόσο σωστό...».

Δημοσιογράφος: Το αναπαράγει, πάντως, προς το παρόν...

Β. Μειμαράκης: «Ο ίδιος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. φροντίζει να παραμένει αυτό στο αέρα. Διότι όταν λέγεται κάτι και εσύ δεν απαντάς, για να το κόψεις μόνος σου, το κρατάς στον αέρα. Τι έχει να μας πει σήμερα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για να σταματήσει αυτήν την αναπαραγωγή; Αν βέβαια την κάνει η Νέα Δημοκρατία... Εγώ πιστεύω ότι αυτό γίνεται από μόνο του. Εκτιμώ ότι και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το θέλει. Το αναπαράγει διότι αυτά που λέει τα πιστεύει μια μεγάλη μερίδα της κοινοβουλευτικής του ομάδας και τα εξομολογείται και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις. Άρα δεν είναι θέμα αν το αναπαράγει η Νέα Δημοκρατία ή η τάδε εφημερίδα ή ο τάδε αναλυτής. Είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν ξεκόβει από την αρχή, να πει "ναι, εγώ θα πάω στη αξιολόγηση". Λέει "θα δω, δεν θα πάω με το που θα βγω, θα καταθέσω το πρόγραμμά μου". Όλα αυτά δημιουργούν αυτή την ανησυχία. Ο ίδιος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εάν επιθυμεί -να είστε σίγουρη-, αύριο το πρωί θα πρέπει να το ξεκόψει και δεν το κάνει, διότι αυτά που λέει τα πιστεύει. Σου λέει "εγώ δεν πληρώνω κύριε, τελείωσε, έληξε"».

Και πρόσθεσε: «Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά στοιχεία, βλέπω ότι από τον χώρο των αναποφάσιστων, αλλά και από τον χώρο κομμάτων τα οποία ευκαιριακά δημιουργήθηκαν το 2012, υπάρχει περιθώριο ανατροπής του αποτελέσματος. Να θυμίσω μάλιστα ότι και το 2000 η Νέα Δημοκρατία προηγείτο του ΠαΣοΚ και τελικά χάσαμε τις εκλογές για 1,5 μονάδα. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι τις δημοσκοπήσεις πρέπει να τις αναλύεις για να τις ανατρέψεις ή αν είσαι εσύ το πρώτο κόμμα, για να τις διατηρήσεις. Κατά συνέπεια, έχουμε ακόμα περιθώρια ανατροπής, για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες και κυρίως σε εκείνους που κάποτε ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία. Είναι γεγονός ότι το 2009 και το 2012 κυρίως, λόγω του ότι δεν έγινε κατανοητή η θέση της Νέας Δημοκρατίας, ότι αφού η χώρα δεσμεύτηκε, εμείς οφείλουμε πλέον να είμαστε συνεπείς προς τις δεσμεύσεις και ονομαστήκαμε μνημονιακοί και είχαμε μια διάσπαση του χώρου μας, έναν πολυκερματισμό των δυνάμεων μας σε 4 - 5 κόμματα μεταξύ μνημονιακών - αντιμνημονιακών, κάτι που οδήγησε πολύ κόσμο σε απογοήτευση και σε αποχή. Έχουμε λοιπόν περιθώρια και στην ψήφο αγανάκτησης και τιμωρίας, έχουμε τα περιθώρια απευθυνόμενοι σε όλους αυτούς, να επανενώσουμε τον χώρο και να είμαστε μπροστά στις επικείμενες εκλογές.
Δυστυχώς, αυτή η πολιτική -η οποία δεν ήταν δική μας και που δεν μπορεί να κριθούμε εξ αυτής, γιατί την εφαρμόσαμε αφού ήταν δέσμευση σε ένα ποσοστό 80%-, κατά τη γνώμη μας τσάκισε την μεσαία τάξη, την οποία πρέπει να βρούμε τρόπους να ανατάξουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα