Ο Β. Κεγκέρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στις 26/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το γάλα:

«Είναι αδιευκρίνιστη η κατάσταση. Όταν δεν έχει δοθεί ακριβώς η διάταξη για κάθε θέμα, πολλά λέγονται... Δεν έχουμε καλύτερη ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν άλλα υπουργεία, πλην του γενικού... Όσον αφορά το γάλα, για παράδειγμα, αν υπάρξει γάλα δύο - τριών ημερών
εγώ είμαι υπέρ, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη τοπικών πρωτοβουλιών σε κάθε περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει τοπική κατανάλωση... Όποιος το πολεμά και λέει ότι το γάλα πρέπει να είναι πέντε ημερών, διότι η βιομηχανία δεν προλαβαίνει από την Αθήνα να το μεταφέρει στα νησιά, έχει άλλες σκοπιμότητες. Κάθε προϊόν πρέπει να γράφει πάνω τι ακριβώς είναι. Έτσι, ο ενημερωμένος καταναλωτής θα επιλέξει τελικά...».

* Για τις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τις τριετίες:

«Το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι εκείνος που είναι μακροχρόνια άνεργος, βρίσκεται δηλαδή στην ανεργία πάνω από 12 μήνες, θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει σύμβαση με αύξηση ανά τριετία 5% και πάνω, αντί για 10% που ίσχυε. Αυτή είναι η μόνη αλλαγή. Και αυτό αφορά μόνο τους ανειδίκευτους. Το 5% ισχύει ήδη για τους εργατοτεχνίτες και θα ισχύσει και για τους ανειδίκευτους. Σε καμία άλλη κατηγορία, όπου υπάρχει ειδικότητα και προβλέπεται κάτι διαφορετικό από τις συμβάσεις, δεν θα έχει ισχύει αυτή η διάταξη».

* Για το κοινωνικό μέρισμα:

«Από το συνολικό πακέτο, εκτός από το 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων κάθε κατηγορίας του δημοσίου, τα 350 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την αναπλήρωση των απωλειών στα ασφαλιστικά ταμεία, που προκλήθηκαν από τη μείωση των εισφορών. Επιπλέον, έχουμε 525 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία, εκτός από τα 35 που προορίζονται για την συγκεκριμένη κατηγορία των ένστολων, τα 20 θα δοθούν για την ενίσχυση των δράσεων, για την αντιμετώπιση και την στήριξη των αστέγων και άλλα 20 για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όσων δεν καλύπτονται και από τα τελευταία μέτρα. Δηλαδή, την επέκταση της ασφάλισης τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2015 που εφαρμόσαμε για όλες τις κατηγορίες ανέργων. Υπάρχουν κάποιοι που αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και γι' αυτούς θα διατεθούν 20 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα, περίπου 450 εκατομμύρια, θα διανεμηθούν με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα προσδιορίσουν τους δικαιούχους. Για να το πούμε απλά, από τους πλέον αδύναμους προς τα πάνω, θα προχωρήσουμε με τα συγκεκριμένα κριτήρια. Η έννοια του εισοδηματικού και του περιουσιακού λέει "πραγματικά εισοδήματα και πραγματική περιουσία που έχεις", πλην ενός ποσού που θα αφορά ουσιαστικά την κατοικία, που εξυπηρετεί τις βιοτικές ανάγκες, τις ανάγκες στέγασης. Ας πούμε, για παράδειγμα, με την αφαίρεση κάποιου ποσού συγκεκριμένης αντικειμενικής αξίας. Πάντως ο κανόνας λέει από κάτω προς τα πάνω. Εδώ, σε αντίθεση με άλλη φορά, δεν προσπαθούμε να βρούμε κάποια κριτήρια, ώστε να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο το ποσό. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε συγκεκριμένο ποσό. Άρα, λοιπόν, ούτως η άλλως θα διανεμηθούν τα 450 εκατομμύρια ευρώ που είναι το συνολικό μέρισμα. Το θέμα είναι να βρεθούν ακριβοδίκαια κριτήρια, ώστε να πάρουν οι πλέον αδύναμοι. Αυτό είναι το θέμα ουσιαστικά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα