Ο Β. Κεγκέρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στις 31/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το σχέδιο δράσης καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας:

«Οι έλεγχοι που υπήρχαν μέχρι τώρα εντατικοποιούνται και έχουν συγκεκριμένους στόχους, ανάλογα την περίοδο. Για την συγκεκριμένη, θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα 83 περιοχές της χώρας με ιδιαίτερο τουριστικό
ενδιαφέρον, από τις τρεις συναρμόδιες υπηρεσίες, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, την ΕΥΠΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ) και την Οικονομική Αστυνομία. Οι έλεγχοι δεν θα περιοριστούν βέβαια μόνο σε αυτές τις περιοχές... Θα υπάρξει και περιφερειακός έλεγχος, από τις τοπικές υπηρεσίες, πέραν του κεντρικού σχεδιασμού του υπουργείου... Υπάρχει βέβαια ζήτημα προσωπικού, αλλά αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο».

Δημοσιογράφος: Χτες ο κ. Σάββας Ρομπόλης, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, είπε ότι φέτος, λόγω της ανεργίας, το κράτος χάνει 7,5 δις ευρώ και αν προστεθεί και η φοροδιαφυγή, τότε η τρύπα φτάνει τα 15 δις ευρώ. Εσείς έχετε εικόνα επ' αυτού;

Φ. Ζαγορίτου: «Μπορεί να είναι και περισσότερα. Την ίδια ώρα που κάποιος παίρνει επίδομα ανεργίας και εργάζεται, έχουμε διπλή διαρροή και από την καταβολή του επιδόματος και από την πλευρά της μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Όχι βέβαια ότι όλοι, όσοι είναι ανασφάλιστοι, παίρνουν επίδομα, αλλά ένας σημαντικός αριθμός το λαμβάνει. Εκτιμώ ότι αυτό από μόνο του, μας δείχνει ότι η κατάσταση χρήζει αντιμετώπισης. Μάλιστα δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία, όταν ανάμεσα στο ένα εκατομμύριο ανέργους, έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό μαύρης εργασίας για διάφορους λόγους. Είτε γιατί εκβιάζονται, είτε γιατί υπάρχει συμφωνία με τους εργοδότες, είτε γιατί οι εργοδότες είναι απλά ασυνεπείς. Συνεπώς, έχουμε να διαχειριστούμε ένα τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Αν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, θα μπορέσουμε ευκολότερα να το αντιμετωπίσουμε».

Δημοσιογράφος: Έχετε εικόνα για τις απώλειες εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα, λόγω της ανασφάλιστης εργασίας;

Β. Κεγκέρογλου: «Δεν μπορώ να σας πω σε νούμερα. Αλλά είναι πολύ ενδεικτικά τα ποσοστά που προκύπτουν από τους ελέγχους. Όταν η ανασφάλιστη εργασία, στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνονται, αγγίζει το 40%, αυτό λέει πάρα πολλά. Σε εκατό εργαζόμενους, οι σαράντα είναι ανασφάλιστοι. Έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε αξιόπιστα για τα ποσοστά ανεργίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Κάθε χρόνο, 12,6 δις ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού προορίζονται για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων».

Δημοσιογράφος: Ποιες θα είναι οι συνέπειες για όσους παραβαίνουν το σχετικό νόμο;

Β. Κεγκέρογλου: «Είναι ήδη βαριές και θα γίνουν ακόμα πιο επώδυνες. Εκτός από το κλείσιμο των επιχειρήσεων -ήδη για 50 επιχειρήσεις έχει ληφθεί απόφαση να κλείσουν, λόγω του ότι απασχολούσαν παράνομους μετανάστες-, τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά. Ταυτόχρονα θα επιβληθεί άμεσα διοικητικό πρόστιμο, χωρίς την πληρωμή του οποίου, δεν θα μπορεί ο εργοδότης να προσφύγει στην δικαιοσύνη για αναστολή. Είμαστε σε μια διαδικασία, ώστε να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά τα μέτρα...».

* Για τα οικογενειακά επιδόματα:

«Από φέτος τα επιδόματα τέκνων αφορούν όσους έχουν τουλάχιστον ένα παιδί... Τα παιδιά δεν αποτελούν τεκμήριο. Οι οικογένειες που έχουν έστω και ένα παιδί, θα λαμβάνουν πλέον το επίδομα αυτό, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Πρέπει αμέσως μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, όλοι οι δικαιούχοι, να υποβάλλουν το έντυπο Α 21, με βάση το οποίο θα βγει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η λίστα των δικαιούχων. Την προηγούμενη Τετάρτη καταβλήθηκε η πρώτη δόση σε σαράντα χιλιάδες δικαιούχους. Στις 9 Αυγούστου θα καταβληθεί η δεύτερη δόση σε 103 χιλιάδες δικαιούχους. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ακόμα δικαιούχοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση. Το επίδομα τέκνων αφορά πλέον όλους όσους έχουν έστω και ένα παιδί, όχι μόνο τρίτεκνους και πολύτεκνους και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός λόγω επαγγέλματος. Οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι παίρνουν βέβαια και άλλο ένα επιπλέον επίδομα, 500 ευρώ, για κάθε παιδί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα