Ο Β. Κεγκέρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στις 14/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς:

«Για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όσες θέσεις προσφέρθηκαν από δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς θα καλυφθούν. Αυτό δεν σημαίνει
ότι στο ΕΣΠΑ εντάσσεται όλος ο κόσμος. Εντάσσονται παιδιά ανέργων και εργαζομένων που έχουν χαμηλά εισοδήματα και βεβαίως υπάρχει και ένα άλλο ποσοστό κενών θέσεων που θα καλυφθεί από παιδιά οικογενειών με άλλα επαγγέλματα, δημοσίων υπαλλήλων, επαγγελματιών, αγροτών κ.λπ.. Καμιά φορά δημιουργείται παρεξήγηση και ταυτίζουμε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που αφορά ένα συγκεκριμένο κομμάτι, με το σύνολο των παιδιών που παίρνουν οι παιδικοί. Κάθε δήμος έχει τα δικά του κριτήρια ως προς την εισαγωγή των παιδιών. Έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο Εσωτερικών που είναι το συναρμόδιο, να επεξεργαστούμε μαζί με την ΚΕΔΕ, κάποιους ενιαίους κανόνες για όλη την Ελλάδα, ούτως ώστε να μην υπάρχει διαφοροποίηση από δήμο σε δήμο σε σχέση με τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια για την εισαγωγή των παιδιών στους παιδικούς. Να είναι ενιαία τα κριτήρια για όλη την Ελλάδα και έτσι να κάνουμε ένα ενιαίο πρόγραμμα, ώστε να γνωρίζει κάθε οικογένεια ότι μπορεί να στείλει το παιδί του σ' έναν παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της, κοντά στην κατοικία τους ή την εργασία τους. Αυτό σήμερα δεν μπορεί να γίνει, διότι κάνουμε αποσπασματικά την ένταξη. Άλλο πρόγραμμα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και άλλα κριτήρια για τους υπόλοιπους. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται τροποποίηση του Καλλικράτη σε κάποιο σημείο, ούτως ώστε ν' αποδέχεται τα ενιαία κριτήρια που -κατά τη γνώμη μου-, θα επεξεργαστεί η ΚΕΔΕ και θα τα προτείνει, ούτως ώστε να νομοθετηθούν για όλη την Ελλάδα... Είναι μια σημαντική δουλειά, η οποία θα γίνει το χειμώνα για την επόμενη χρονιά. Μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα σ' ένα τετράμηνο και να έχουμε, μαζί με τις άλλες αλλαγές, που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για τη στελέχωση των παιδικών σταθμών, του χρόνου τελείως διαφορετικές δυνατότητες. Ένα σημαντικό κομμάτι εθνικών πόρων μπορεί να διατεθεί και να έχουμε πλέον ένα ενιαίο πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς και να μην είναι ένα κομμάτι το ΕΣΠΑ μόνο και τα υπόλοιπα, ανάλογα με τα κριτήρια που θα θεσπίσει κάθε δήμαρχος ή δημοτικό συμβούλιο. Πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο εθνικό πρόγραμμα που θα υλοποιείται από την αυτοδιοίκηση αλλά και από τους ιδιωτικούς σταθμούς».

* Για τα δάνεια του ΟΕΚ:

«Αυτό το θέμα είχε συζητηθεί πέρυσι το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Είχε γίνει η επεξεργασία της ρύθμισης και οι συνεννοήσεις με τις τράπεζες. Κάπου "κόλλησε" στην υλοποίηση. Πιστεύω ότι είναι εφικτή η ένταξη αυτών των δανείων στις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων... Η μεγάλη διαφορά αυτών των δανείων είναι ότι αυτά τα περίπου 100.000 δάνεια δεν είναι ληξιπρόθεσμα, δηλαδή, δεν έχουν σταματήσει να τα εξυπηρετούν οι δανειολήπτες. Τα εξυπηρετούν, διότι αν δεν το έκαναν για πάνω από τρεις μήνες, απεντασσόνταν από το πρόγραμμα της επιδότησης. Τι ζητούν λοιπόν, το οποίο είναι σωστό και πρέπει να γίνει; Να μπορούν να επιμηκύνουν το δάνειο, ούτως ώστε να μειωθεί η δόση, χωρίς να χάσουν την επιδότηση. Αυτό, λοιπόν, το είχε επεξεργαστεί το υπουργείο, το είχε δώσει στη δημοσιότητα ο κ. Βρούτσης. Δεν εφαρμόστηκε. Δεν γνωρίζω που ακριβώς "κόλλησε". Θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με την Ένωση Τραπεζών... Το σίγουρο είναι ότι από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και μετά θα τεθούν πολλά θέματα -όπως το συγκεκριμένο- επί τάπητος, των οποίων η λύση θ' ανακουφίσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους. Νομίζω ότι θα τα δούμε κατά προτεραιότητα. Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά πότε θα έχουμε νομοθετική ρύθμιση. Το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα θα μας απασχολήσει το φθινόπωρο και γι' αυτό και οι άνθρωποι, οι οποίοι εξυπηρετούν τα δάνεια μέχρι τώρα, για να μη χάσουν την επιδότηση, θα πρέπει να κοπιάσουν λίγο -γιατί με κόπο τα εξυπηρετούν, λόγω υψηλής δόσης-, έναν - δύο μήνες για να δούμε πώς θα επιλυθεί και πώς θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενός μέτρου που θα αφορά 100.000 δανειολήπτες... Η λύση του θέματος αυτού δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Η επιδότηση επιτοκίου δεν θ' αυξηθεί, αν κάνουμε ρύθμιση στους δανειολήπτες».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα