Ο Τζον Κέρι επικρίνει έντονα την Αίγυπτο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι κατηγόρησε σήμερα την Αίγυπτο πως ενορχήστρωσε μία «πολιτική δίκη» που αντιβαίνει στην διαδικασία της μετάβασής της προς τη δημοκρατία, μετά την απόφαση δικαστηρίου της χώρας να καταδικάσει σε ποινές φυλάκισης Αιγύπτιους και ξένους εργαζομένους σε ΜΚΟ, εκ των οποίων οι 19 είναι Αμερικανοί και οι δύο Γερμανοί υπήκοοι.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν

βαθύτατα από τις καταδικαστικές αποφάσεις, ακόμη και αυτές με αναστολή, που εκδόθηκαν σήμερα από αιγυπτιακό δικαστήριο κατά 43 αντιπροσώπων ΜΚΟ σε μία δίκη με πολιτικά κίνητρα», τονίζει ο Κέρι στην ανακοίνωσή του.

«Η απόφαση τούτη αντιβαίνει στην οικουμενική αρχή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και είναι ασύμβατη με τη μετάβαση προς τη δημοκρατία», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Επίσης,ο Κέρι στηλίτευσε την αιγυπτιακή Δικαιοσύνη για την «απόφαση να κλείσουν τα γραφεία των ΜΚΟ και να κατασχεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης να στηρίξει τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών ως βασικού φορέα της δημοκρατίας».

«Καλώ την αιγυπτιακή κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που ανταποκρίνονται στις δημοκρατικές προσδοκίες του λαού της χώρας», υπογράμμισε ο ίδιος.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα