Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Ντέιβιντ Κάμερον να μην διακινδυνεύσει τη σχέση της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε., η σύγκρουση Μπερσάνι - Μόντι στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία και οι προχωρημένες συνομιλίες της Άγκυρας με τους κούρδους του PKK είναι μερικά από τα θέματα, που κυριαρχούν στον σημερινό Διεθνή Τύπο.Για Κάμερον:

Μετά από την ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την ομάδα κορυφαίων Βρετανών επιχειρηματιών που κάλεσαν τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να μην διακινδυνεύσει την

έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε., τώρα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ παίρνει θέση κατά των ευρωσκεπτικιστικών ενεργειών του Λονδίνου. Ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις υπουργός της κυβέρνησης Ομπάμα, Φίλιπ Γκόρντον, δήλωσε στο Λονδίνο ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. ή μικρότερος ρόλος της σε αυτή θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων.

Financial Times: Να μείνετε στην καρδιά της Ευρώπης λένε οι ΗΠΑ στη Μ. Βρετανία. Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση προχώρησαν οι ΗΠΑ εν όψει ενός δημοψηφίσματος, που θα κρίνει τυχόν έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Την ίδια ώρα στο κύριο άρθρο της η βρετανική οικονομική εφημερίδα κάνει λόγο για "Χαμένες Ψευδαισθήσεις για την Ευρώπη". Όπως επισημαίνει η Βρετανία ήταν πάντα ένα μη πρόθυμο μέλος της Ε.Ε λόγω γεωγραφικής θέσης, ιστορίας και κουλτούρας (...) Την ώρα που η Βρετανία επιδιώκει να είναι μέλος αυτής της ευρωπαϊκής λέσχης με οικονομικούς όρους, η Γερμανία και η Γαλλία οι συνιδρυτές της Ένωσης βλέπουν την Ε.Ε ως ένα πολιτικό σχέδιο που έχει αναδειχθεί από τις στάχτες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου... με αρκετές διαιρέσεις που προέκυψαν ειδικά στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη... (...) Στο εγγύς μέλλον αυτή η διάσπαση θα είναι ακόμα πιο εμφανής (...) ανάμεσα σε έναν ισχυρό Βορρά και έναν αδύναμο Νότο, που θα αποτελείται από υπερχρεωμένες χώρες όπως η Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. (...) Επομένως, τι θα πρέπει να κάνει ο Ντέιβιντ Κάμερον; Θα πρέπει πρώτα από όλα να υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση με την Ε.Ε βασισμένη κυρίως στα εθνικά συμφέροντα και να κωδικοποιήσει τις σχέσεις της Βρετανίας με το νέο μπλοκ της Γερμανίας και της Γαλλίας και να θέσει το ερώτημα στη βάση "εντός" ή "εκτός".

Guardian: Oι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Κάμερον: μην θέτετε σε κίνδυνο τον ρόλο της Βρετανίας στην Ε.Ε.


Στη Γαλλία:

Διχάζει το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Σύμφωνα με τους New York Times, το θέμα έχει διχάσει τη Γαλλία. Πολλοί μπορούν να αποδέχονται τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά όταν έρχεται το θέμα του γάμου, τότε αρκετοί αντιδρούν. Η Le Monde αναρωτιέται: Ποιος εγκρίνει τον γάμο ομοφυλοφίλων; Μετά από τρεις εβδομάδες αφ΄ότου ξεκίνησε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου "γάμος για όλους" στο Κοινοβούλιο, στους δρόμους του Παρισιού θα βρεθούν στις 13 Ιανουαρίου όσοι αντιδρούν στην ένωση των ζευγαριών του ίδιου φύλου. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι Γάλλοι είναι υπέρ της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Οι υποστηρικτές στην Αριστερά ανέρχονται στο 79% έναντι 33% από το κεντροδεξιό κόμμα, UMP. Στο σύνολο τους, οι Γάλλοι λένε ναι με ποσοστό 60%.


Μένουμε στη Γαλλία, καθώς σύμφωνα με την Wall Street Journal σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις των εργατικών συνδικάτων με τη γαλλική κυβέρνηση για τις αλλαγές στα εργασιακά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ η συζήτηση αυτή με την ελπίδα πως θα καθησυχάσει τους επενδυτές πως μπορεί να επέλθουν μεγάλες αλλαγές που θα προβλέπουν ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις χωρίς αντιδράσεις και μαζικές διαδηλώσεις.


Στην Ιταλία:

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία εισήλθε σε νέα φάση με την πρώτη σκληρή κόντρα ανάμεσα στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. «Κήρυξη πολέμου» συνιστά για την ιταλική κεντροαριστερά η πρόθεση του Μάριο Μόντι να θέσει επικεφαλής της κεντρώας λίστας για τη Γερουσία στη Λομβαρδία τον κεντροδεξιό πρώην δήμαρχο του Μιλάνου Γκαμπριέλε Αλμπερτίνι κίνηση που μπορεί να στερήσει στο Δημοκρατικό Κόμμα την πλειοψηφία στο Παλάτσο Μαντάμα δεδομένου ότι η περιφέρεια της Λομβαρδίας κρατά το «κλειδί» της νίκης.
Corriere de la Sera: Δεν είμαι δεκανίκι κανενός απαντά ο Μόντι στη δριμεία επίθεση του Μπερσάνι. Πάντως, ο ηγέτης του δημοκρατικού κόμματος δήλωσε στον απερχόμενο πρωθυπουργό πως μπορούν να συζητήσουν για μια μετεκλογική συμμαχία μετά τις εκλογές... Την ίδια ώρα, η La Repubblica "βλέπει" πως έχει πολύ δρόμο ακόμα μια συμμαχία Μπερσάνι - Μόντι καθώς ο πρώτος επιτέθηκε στον απερχόμενο πρωθυπουργό ρωτώντας τον ποιους έχει αντιπάλους...και πως δεν θέλει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μετά τη συμμαχία Μπερλουσκόνι - Λέγκας του Βορρά.


Στην Τουρκία:

Το περίγραμμα μιας συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και των ανταρτών του PKK προκειμένου να καταθέσουν τα όπλα έδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο τριών φάσεων (κατάπαυση του πυρός, αναθεώρηση του Συντάγματος, διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για κατάθεση των όπλων) που όμως δεν υιοθετούν αμφότεροι Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί. Οι αναφορές αφορούν σε καταρχήν συμφωνία από τις απευθείας συνομιλίες της τουρκικής κυβέρνησης με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ώστε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες που διαρκούν από το 1984.Ιδιαίτερα ευαίσθητοι φαίνεται ότι είναι οι χειρισμοί σε τρία θέματα: Το θέμα της γενικής αμνηστίας για τα μέλη του ΡΚΚ, το ενδεχόμενο να μετατραπεί η ποινή του Οτζαλάν σε κατ' οίκον περιορισμό και η κατάθεση των όπλων από το ΡΚΚ.Η κυοφορούμενη λύση που προωθείται προβλέπει να εγκατασταθεί μέρος της ηγεσίας του ΡKK στην Ευρώπη.
Πάντως, σύμφωνα με τη σημερινή Hurriyet ο Ερντογάν απαιτεί να φύγουν από τη χώρα τα μέλη του PKK και μάλιστα τον θέτει ως απαράβατο όρο.


Στην Τσεχία:

Ανεβαίνει σιγά - σιγά σε ποσοστά ο Βλαντιμιρ Φραντς που κατεβαίνει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στην Τσεχία την ερχόμενη Παρασκευή... Ο βρετανικός Guardian έχει ολοκληρο αφιέρωμα στην αμφιλεγόμενη αυτή υποψηφιότητα καθώς πρόκειται για έναν καθηγητή σε σχολή καλών τεχνών, που έχει καλυμένο ολόκληρο το πρόσωπο και σώμα του με τατουάζ. Ο ίδιος λέει πως είναι υπεράνω κομμάτων και ποντάρει στην απογοήτευση των εκλογέων από την πολιτική σκηνή, την διαφθορά και τις υποσχέσεις που έμειναν μόνο λόγια. Και δεν κατέβηκε με τη θέλησή του στην εκλογική μάχη: περισσότερο τον έσπρωξαν οι 88.000 υπογραφές που μάζεψε ομάδα θαυμαστών που τον παρακάλεσαν να γίνει ένας υποψήφιος που θα ταράξει τα νερά.


Παρά το ότι μάλλον δεν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, όπου αναμένεται να αναμετρηθούν ο Γιαν Φίσερ και ο Μίλος Ζέμαν, το 10% που αναμένεται να συγκεντρώσει ο Φραντς θα γίνει μήλο της έριδος για τους άλλους δύο.Οι προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την Παρασκευή είναι οι πρώτες με απευθείας εκλογή. Η αλλαγή είχε μάλιστα προκαλέσει την διαφωνία του ευρωσκεπτικιστή προέδρου Βάτσλαβ Κλάους.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, new york, le monde, pkk, ηπα, times, δημοψηφισμα 2015, γαλλια, κυπρος, ελλαδα, μπλοκ, guardian, york, monde, νέα, δημοσκοπηση, διαδηλωσεις, εκλογες, μμε, ρκκ, λύση, hurriyet, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, ομαδα διας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, εκλογες 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, νεα δημοσκοπηση, χωρες, το θεμα, γερμανια, εξοδος, ηγετης, ηπα, θεμα, ισπανια, ιταλια, κοντρα, λονδινο, μηλο, μμε, πλαισιο, ρκκ, σημερινη, ωρα, guardian, hurriyet, le monde, pkk, times, αρθρο, αλεξανδρα, εβδομαδες, γινει, δευτερο, εκστρατεια, ελπιδα, εμειναν, ερντογαν, ερχεται, ευρωπη, εφημεριδα, ζευγαρια, ιδια, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λύση, λογια, λογο, μπλοκ, ομαδα, παντα, οτσαλαν, πορτογαλια, ρολο, συζητηση, σωμα, σχεδιο, σχολη καλων τεχνων, τατουαζ, τουρκια, τρια, τσεχια, ψευδαισθησεις, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, καρδια, monde, new york times, new york, σκηνη, θεματα, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα