Ο Τύπος στον Κόσμο

Η επανέναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την αποφυγή του λεγόμενου “δημοσιονομικού γκρεμού” στις ΗΠΑ, ο προεκλογικός “πυρετός” στην Ιταλία που συνεχίζεται με διεργασίες στον χώρο του “κέντρου” και η υπόθεση των “κοριών” που εντοπίστηκαν στα γραφεία του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, είναι κάποια από τα βασικά θέματα αυτή την ώρα στον διεθνή Τύπο.

Στις ΗΠΑ: Στα όρια του το αμερικανικό χρέος, την ώρα
που ξεκινούν οι δραματικές συνομιλίες για την αποφυγή του “δημοσιονομικού γκρεμού” αναφέρουν οι Financial Times. Προειδοποιήσεις από τον υπουργό Οικονομικών, την ώρα που επιστρέφει στην Ουάσινγκτον ο Ομπάμα.

Στα ύψη το δημόσιο χρέος, την ώρα που οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό έχουν βαλτώσει λέει η Wall Street Journal. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποιεί πως η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντλήσει τα νόμιμα όρια δανεισμού και πλέον μπαίνουν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα ώστε να διατηρηθεί εύρυθμη η λειτουργία της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες.

Πίσω στην Ουάσινγκτον (ο Ομπάμα) για μια τελευταία προσπάθεια για μια συμφωνία ώστε να αποφευχθεί ο “δημοσιονομικός γκρεμός” αναφέρει η Washington Post. O Mπαράκ Ομπάμα και τα μέλη του Κογκρέσου επέστρεψαν στην Ουάσινγκτον παρά τα ελάχιστα σημάδια προόδου στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό.

Σε αναζήτηση ισορροπιών τα μέλη του Κογκρέσου λένε οι New York Times.

Προειδοποιήσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τον “δημοσιονομικό γκρεμό” αναφέρει και ο βρετανικός Guardian. Εσπευσμένα επιστρέφει ο Μπαράκ Ομπάμα από τις διακοπές του ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση του προϋπολογισμού και ενώ η χώρα είναι στα πρόθυρα να ξεπεράσει το όριο του χρέους που φθάνει τα 16,4 τρισ δολάρια.

Επίσης, στις ΗΠΑ κυριαρχεί και η είδηση ότι ο Tζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας από χθες λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.

Στη Βρετανία: Νέα κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς για ακόμα μια φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Φιλελεύθερων Εργατικών, Νικ Κλεγκ προειδοποιεί τον Κάμερον πως η Βρετανία ανήκει στην Ευρώπη.

Guardian: H Bρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη προειδοποιεί τον Κάμερον ο Κλεγκ μέσω συνέντευξης του στην βρετανική εφημερίδα. Με αφορμή την 40η επέτειο από την ενσωμάτωση της Βρετανίας στην τότε ΕΟΚ ο Κλεγκ ζητά μεγαλύτερο ρόλο για τη χώρα του στην ενωμένη Ευρώπη.

Στην Ιταλία: Σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου συνεχίζει η Ιταλία με έντονες παρασκηνιακές διεργασίες στο χώρο του κέντρου.

Corriere de la Sera: O Mόντι μπάινει στην πολιτική μέσω Twitter την ώρα που ο Μπερλουσκόνι κάνει άνοιγμα στη Λέγκα του Βορρά.

La Stampa: O Mόντι εισβάλλει στην πολιτική και αφήνει να εννοηθεί πως προτιμά μια ενιαία εκλογική λίστα και όχι ξεχωριστά ψηφοδέλτια των κεντρώων πολιτικών που συνασπίζονται γύρω του.

La Repubblica: Ο Μόντι θέλει μια ενιαία λίστα, που ίσως να πετύχει 20% στις εκλογές. Άνοιγμα Μπερλουσκόνι στη Λέγκα.

Στην Τουρκία: Αυξάνονται οι εικασίες γύρω από την υπόθεση των “κοριών” στο πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει η Hurriyet. Συνεχίζουν οι αντιπαραθέσεις και οι υποθέσεις γύρω από το “ποιοί” κρύβονται πίσω από την υπόθεση των “κοριών” που παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό. Ο Ερντογάν βάλλει ευθέως κατά του “βαθέως κράτους” της Τουρκίας, άλλοι βλέπουν πίσω από την υπόθεση το κίνημα του Τούρκου ισλαμιστή διανοούμενου, Φεχτουλάχ Γκιουλέν.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
Τυχαία Θέματα