Ο Τύπος στον κόσμο

Η προσφυγική κρίση μετά το κλείσιμο των συνόρων και στην Κροατία εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου όπως επίσης και η απόφαση της FED να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Για Ελλάδα: "Οριακές διαφορές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα" αναφέρει το BBC. Οι εκλογές
θα είναι η τρίτη ψηφοφορία εντός του 2015 και η πέμπτη σε περίοδο έξι χρόνων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν οριακή διαφορά. Οι προβλέψεις του βρετανικού δικτύου προβάλλουν το σενάριο της προώθησης του Γιάννη Δραγασάκη στη θέση του πρωθυπουργού. Το παράδοξο σημειώνει το BBC είναι ότι αν η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές, τότε η αποσταθεροποίηση θα είναι εντονότερη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αντιπολίτευσης πλέον, θα νιώθει ταπεινωμένος και θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή αντι-λιτότητας.

"ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κάτι άλλο; Υπάρχουν πολλές επιλογές για τους Έλληνες ψηφοφόρους' αναφέρει η DW. Εννέα κόμματα διεκδικούν την είσοδό τους στην ελληνική βουλή στις επικείμενες εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το πιο πιθανό είναι το πρώτο κόμμα να μην συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία. Πάντως, είτε βγει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ πρώτα κόμματα τελικά θα κερδίσει ένα εξ αυτών μπόνους 50 εδρών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κυβερνήσει αυτοδύναμα, καθώς οι ψήφοι θα μοιραστούν και σε άλλα μικρότερα κόμματα.

"Το ακροδεξιό κόμμα στην Ελλάδα η Χ.Α ενισχύει ξενοφοβικά αισθήματα" αναφέρουν οι FT. Ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος πάνω σε μια σκηνή που έχει πίσω ένα σήμα που μοιάζει με σβάστικα και σηκώνει το χέρι του απέναντι στο κοινό. "Κλείστε τα σύνορα. Βάλτε το στρατό και το ναυτικό να σφραγίσει τα σύνορα μας και να μην αφήσουν τον κόσμο να μπει παράνομα" δήλωσε σημειώνοντας ότι "όταν σκοτεινιάζει, οι Έλληνες ζουν με φόβο. Η Χ.Α θα πολεμήσει αυτόν το φόβο". Η Χ.Α το ακροδεξιό, νεοφασιστικό πολιτικό κόμμα εκμεταλλεύεται την ξενοφοβία και τον ευρωσκεπτικισμό του λαού που έχει υποφέρει από ύφεση, ανεργία και λιτότητα. Καθώς οι Έλληνες ετοιμάζονται να πάνε στις εκλογές, η δημοτικότητα του συγκεκριμένου κόμματος αυξάνεται. (...) Το κόμμα έγινε πρωτοσέλιδο πριν από δύο χρόνια όταν 19 μέλη του, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μιχαλολιάκου συνελήφθησαν σε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενός καλλιτέχνη αντι -φασίστα. Η δίκη ξεκίνησε στην αρχή του έτους, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε πάντως ότι "η Χ.Α αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του ράπερ, Παύλου Φύσσα, προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχει ποινική ευθύνη". Οι κατηγορούμενοι αρνούνται κάθε κατηγορία. Ο κ. Παναγιωταρέας μιλώντας στους FT επέμεινε ότι η υπόθεση είναι πολιτικά υποκινούμενη σχεδιασμένη από το πολιτικό σύστημα για να διαλύσει το κόμμα. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα στελέχη της Χ.Α ήταν φυλακισμένα τον περασμένο Ιανουάριο, το κόμμα κατόρθωσε να λάβει 7%.

"Οι ελληνικές επιχειρήσεις ελπίζουν σε σταθερότητα μετά τις εκλογές" αναφέρει η WSJ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική οικονομική εφημερίδα "μια μακράς διάρκειας διαμάχη για το πόση λιτότητα θα μπορούσε να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για μια νέα δανειακή σύμβαση από τους διεθνείς πιστωτές της τελείωσε το καλοκαίρι όταν το κυβερνών κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά υποχώρησε. Οι πρόωρες εκλογές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τη δανειακή συμφωνία. Η απειλή για χρεοκοπία της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ έχει εξαλειφθεί. Αλλά οι επιχειρηματίες λένε ότι χωρίς την πολιτική ηρεμία και την άμεση άρση των capital controls, η επιχειρηματική δραστηριότητα θα παγώσει και θα δημιουργήσει με τη σειρά της πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επιχειρεί στην ηλεκτρονική του έκδοση έναν απολογισμό της επτάμηνης θητείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την άποψη των δύο αρθρογράφων, ο Αλέξης Τσίπρας "επιτυχώς απέτυχε" να υλοποιήσει τους στόχους που είχε θέσει. Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, "ο Τσίπρας αθέτησε τη μεγαλύτερή του υπόσχεση. Η μισητή πολιτική λιτότητας συνεχίζεται. Και ως προς την εξαγγελθείσα αποδυνάμωση των Ελλήνων ολιγαρχών δεν έγινε τίποτα. Οι εφοπλιστές εξακολουθούν να μην πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους στην Ελλάδα. Επίσης δεν κατόρθωσε μέχρι τη στιγμή που διαλύθηκε η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση έναν νόμο για αποτελεσματικότερο έλεγχο των μιντιαρχών". Το δημοσίευμα εστιάζει και στο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στο οποίο "δεν έγινε σχεδόν κανένα συγκεκριμένο βήμα", όπως παρατηρεί. Ωστόσο, παρά τις πολλές εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν, αναγνωρίζεται στον πρώην πρωθυπουργό ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του "ψηφίστηκε όντως μια ολόκληρη σειρά νόμων. Πρόκειται εν μέρει για απαιτήσεις των δανειστών, αλλά μερικώς και για προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ", όπως το πακέτο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων.

ΣΥΡΙΖΑ μάχεται να διατηρήσει τις δυνάμεις του μετά τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα" αναφέρει η El Pais.

Σύμφωνα πάντως με τη Monde "οι πρόσφυγες δεν αποτελούν θέμα στην προεκλογική περίοδο". Αυτό είναι το παράδοξο σε αυτές τις εκλογές στην Ελλάδα. Την ώρα που όλη η Ευρώπη μιλάει για την μεταναστευτική κρίση και χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν το ερώτημα είναι ανέκδοτο στις συζητήσεις ενόψει των εκλογών, την Κυριακή. Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου αυτών των προσφύγων. Σχεδόν 4,000 Σύριοι, Αφγανοί και Αφρικανοί φθάνουν στα νησιά της χώρας καθημερινά.

Για προσφυγική κρίση: "Η Κροατία κλείνει τα σύνορα με τη Σερβία" αναφέρει το BBC. όλα τα συνοριακά περάσματα από τη Σερβία -επτά από τα οκτώ- έκλεισε και η Κροατία, έχοντας αφήσει τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 11.000 πρόσφυγες να περάσουν στο έδαφός της. Ελέγχους εφαρμόζει και η Σλοβενία, επόμενη χώρα στην πορεία προς τα δυτικά. Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Σύνοδο της Τετάρτης, στην οποία το Βερολίνο προειδοποιεί πως θα κρατήσει σκληρή στάση υπέρ ανακατανομής -εγείροντας ακόμη και την απειλή της επιβολής της απόφασης διά της πλειοψηφικής αρχής. Στην Κροατία, οι επιπτώσεις από το "διπλό κλείσιμο" (με τους ελέγχους της Σλοβενίας) είχαν αρχίσει να γίνονται ορατές ήδη από τη νύχτα της Πέμπτης, με εκατοντάδες πρόσφυγες να είχαν μείνει αποκλεισμένοι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Τοβάρνικ, αμέσως μετά τα σύνορα με τη Σερβία. Πέρασαν τη νύχτα στις γραμμές. Η Σλοβενία, στην άλλη πλευρά των συνόρων, είχε λίγο νωρίτερα αναστείλει τις σιδηδρομικές συγκοινωνίες. Η απόφαση ελήφθη μετά το σταμάτημα ενός τρένου στον σταθμό της Ντομπόβα, στο οποίο επέβαιναν 150 πρόσφυγες, τους οποίους η Σλοβενία έστειλε πίσω στην Κροατία. Επίσης, η σλοβενική πλευρά ενίσχυσε τη φύλαξη στα σύνορά της με περισσότερες δυνάμεις και ελικόπτερα.

"Η Κροατία κατακλύζεται από πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα με τη Σερβία" αναφέρει ο Guardian. Τα νέα μέτρα που παίρνουν οι χώρες δείχνουν ότι η Ευρώπη είναι ανέτοιμη να χειριστεί τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση εδώ και 70 χρόνια.

Για FED: Το γεγονός ότι η FED άφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις για ανάπτυξη γίνεται πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο. Με ψήφους 9 υπέρ και 1 κατά, η Fed αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στο 0% - 0,25% , αναβάλλοντας προς ώρας την πολυαναμενόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, η Fed υποβάθμισε στο 3,5% από 3,8% προηγουμένως, την εκτίμηση για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Στους φόβους επενδυτών και αξιωματούχων ότι οι γερμανικές θέσεις για αλλαγές στις κρατικές διασώσεις και ειδικά στις αναδιαρθρώσεις χρεών χωρών που αιτούνται στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), συνδυαζόμενες με το νέο περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων θα οδηγήσουν σε μια νέα Ντοβίλ, αναφέρεται δημοσίευμα του δικτύου CNBC. Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο του 2010 στο γαλλικό θέρετρο της Ντοβίλ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και τον τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, συμφώνησαν στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους να δίνεται προτεραιότητα στην αποπληρωμή του μόνιμου μηχανισμού στήριξης έναντι των ιδιωτών επενδυτών. Αυτό τρόμαξε τους ιδιώτες επενδυτές με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί πάνω από το 7% το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας , η οποία τελικά οδηγήθηκε σε διάσωση. Το ίδιο ίσχυσε και για την Πορτογαλία. Κατά το CNBC η νέα πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια πανευρωπαϊκή διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους μετεξελίσσει τις αποφάσεις της Ντοβίλ. Σύμφωνα με το CNBC οι αλλαγές στις αναδιαρθρώσεις χρέους θα καταστήσουν λιγότερο θελκτικά τα ομόλογα συγκεκριμένων κρατών της ζώνης του ευρώ σε μια περίοδο που ετοιμάζονται αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, δανειακή σύμβαση, capital controls, der spiegel, αλέξης τσίπρας, el pais, fed, ελλαδα, εκλογες, bbc, ψηφοφορία, δημοσκοπηση, συριζα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, βουλη, μιχαλολιάκος, wsj, νέα, καλοκαιρι, χρεοκοπια, capital, spiegel, ηλεκτρονική, τσιπρας, συγκεκριμένο, monde, σλοβενία, συγκοινωνιες, guardian, esm, cnbc, μερκελ, γαλλια, σαρκοζι, αναδιαρθρωση, σόιμπλε, τραπεζες, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στρατος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, μιχαλολιάκος, αλέξης τσίπρας, κομματα, χωρες, σλοβενία, ηλεκτρονική, βερολινο, θεμα, νεα μετρα, νησια, ομολογα, πυλη, ραδιοφωνο, σβαστικα, τα νεα, υφεση, ωρα, bbc, capital, cnbc, el pais, guardian, wsj, αλεξανδρα, ανεργια, ανεκδοτο, αφγανοι, γεγονος, γινεται, γινονται, δανειακή σύμβαση, δικη, εγινε, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, εν μερει, εξι, επτα, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, η δικη, υποθεση, ηρεμια, κυβερνηση, κομμα, κροατια, ναυτικο, νυχτα, οκτω, πεδιο, πεμπτη, περιβαλλον, πορτογαλια, προβληματα, σερβια, σεναριο, συγκεκριμένο, σειρα, σόιμπλε, τριτη, χερι, ψηφοφορία, der spiegel, εννεα, fed, χωρα, κυριακη, μεινει, μοιαζει, monde, πακετο, σημα, σκηνη, spiegel, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα