Ο Τύπος στον κόσμο

Το εκρηκτικό πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη είναι και σήμερα ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ελλάδα - εκλογές: "Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ελπίζει να θαμπώσει τους ψηφοφόρους με υποψήφιους - σταρ" αναφέρουν οι Financial Times‎. Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΛΑΕ ελπίζει ότι με υποψήφιους σταρ θα αυξήσει τα ποσοστά του προκειμένου να πετύχει μια

εντυπωσιακή νίκη στην πρώτη του συμμετοχή σε εκλογές. Το δημοσίευμα αναφέρει πως δύο από τις πιο ισχυρές παρουσίες στα ψηφοδέλτια θα είναι της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Νάντιας Βαλαβάνη. Όπως σημειώνει "και οι δύο είναι γνωστές για τη διάθεσή τους να μην συμβιβαστούν αλλά το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι θεωρούνται ως πολιτικοί με αρχές, μια σπάνια περίπτωση πολιτικών στην Ελλάδα που υποφέρει από κρούσματα διαφθοράς στη δημόσια ζωή". Το δημοσίευμα αναφέρει πως τα ποσοστά του ΛΑΕ αρχίζουν να ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις παρά το γεγονός ότι προβληματίζει αρκετούς ψηφοφόρους η βασική θέση του κόμματος ότι "μια επιστροφή στη δραχμή δεν θα σημαίνει και οικονομική καταστροφή".

"Ανάβει η αποτυχημένη επανάσταση" αναφέρει η Handelsblatt. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία και προσπαθεί να κάνει τους Έλληνες να ξεχάσουν το χάος που επικράτησε στους επτά μήνες της διακυβέρνησής του. Η αίγλη από το "κόκκινο επαναστατικό" έχει ξεθωριάσει και αυτό μειώνει πολύ τις πιθανότητες για αυτοδυναμία αναφέρει η Handelsblatt. Ειδικότερα στο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας αναφέρεται πως οι σημαίες δεν κυματίζουν όπως κυμάτιζαν τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από την Κρήτη με στόχο να κερδίσει και πάλι την πρωθυπουργία. Οι κάτοικοι στις νησιωτικές πόλεις του Ρεθύμνου και των Χανιών που επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τον αγκάλιαζαν δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα μέχρι τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα πιστώσεων με αποτέλεσμα το μέτωπό του να γεμίσει ρυτίδες αναφέρει χαρακτηριστικά η Handelsblatt.

"Απλά μην κοιτάμε πίσω", είναι το σύνθημα. "Δεν σκεφτόμαστε τα λάθη των επτά μηνών και την τρομερή νύχτα της 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όταν οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ μας διαμήνυσαν Grexit ή λιτότητα". Ο κ. Τσίπρας διάλεξε τη λιτότητα. "Μόνο προς τα εμπρός", είναι τώρα το σύνθημα για τις νέες εκλογικές αφίσες του κόμματός του...

Μ. Ραχόϊ: Η Ελλάδα θα έχει μέλλον εάν επιδείξει λογική αναφέρει η Deutsche Welle. H ισπανική ανάκαμψη, η ευρωκρίση και το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Ραχόι στο Βερολίνο. "Οι εταίροι αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, η οποία πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις" είπε ο Μ. Ραχόι. Για το ελληνικό ζήτημα, ένα θέμα το οποίο φαίνεται να απασχόλησε αρκετά, πιθανώς και λόγω των επικείμενων ισπανικών εκλογών, απάντησε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Μολονότι διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα είναι αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τόνισε ότι αν η χώρα επιδείξει λογική, κάνει καλά τη δουλειά της και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, τότε θα έχει μέλλον. Εμμέσως, πλην όμως σαφώς, ο κ. Ραχόι παρουσίασε την Ισπανία ως παράδειγμα προς μίμηση. Χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνησή του, η οικονομία φέτος αναμένεται να σημειώσει μια αύξηση της τάξεως του 3,3%. Από την πλευρά της η καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η οικονομική άνοδος θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Για οικονομία - Ευρωζώνη: "Η ανεργία στην Ευρωζώνη έπεσε στο 10%" αναφέρουν οι Financial Times. Ενισχύεται ο Ρέντσι από τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας στην Ιταλία. Στην Ευρωζώνη η ανεργία μειώθηκε τον Ιούλιο του 2015 στο 10,9% σε σχέση με τον Ιούνιο (11,1%), ενώ πριν από έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2014, ανερχόταν σε 11,6%. Στην ΕΕ των 28 η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,5% τον Ιούλιο του 2015, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011. Πριν από έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2014, η ανεργία στην ΕΕ ήταν 10,7%. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Πρωταθλήτριες στην ανεργία αναδεικνύονται η Ελλάδα (25% τον Μάιο) και η Ισπανία (22,2%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γερμανία (4,7%), την Τσεχία και τη Μάλτα (5,7%).

Η Γερμανία συνεχίζει να εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση της Γαλλίας η ευρωζώνη να διορίσει έναν νέο επίτροπο με διευρυμένες αρμοδιότητες, ο οποίος θα συντονίζει την οικονομική πολιτική των 19 κρατών μελών στο σύνολό τους και θα είναι σε θέση να προκρίνει δημοσιονομικές μεταβιβάσεις κεφαλαίων από ένα κράτος μέλος σε κάποιο άλλο. Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν επανήλθε στην ιδέα αυτή σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη εφημερίδα Süddeutsche Zeitung νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Ο Μακρόν πρότεινε να σχηματιστεί μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, με έναν επίτροπο αρμόδιο για το ευρώ που θα έχει τα οικονομικά μέσα για να προωθεί επενδύσεις. Αντιδρώντας στην πρόταση αυτή, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να παρουσιάσει λεπτομερέστερα τα σχέδιά του. "Στους Γάλλους συναδέλφους μου λέω "πρέπει να γίνετε πιο συγκεκριμένοι"", υπογράμμισε ο Γκάμπριελ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Κολωνία. "Πρέπει να βρεθούν χρήματα για τον προϋπολογισμό του Eurogroup", συνέχισε ο ίδιος. "Η ανησυχία μου είναι ότι στην επόμενη φάση, κάποιος θα έχει την ιδέα πως τα χρήματα αυτά μπορούν να συγκεντρωθούν από τους πολίτες με έναν ειδικό φόρο υπέρ του Eurogroup, ή μέσω ενός φόρου προστιθέμενης αξίας. Θα τασσόμουν κατηγορηματικά εναντίον" μιας τέτοιας πρότασης, ξεκαθάρισε ο Γκάμπριελ.

Η ιδέα της μεταφοράς κεφαλαίων από τους προϋπολογισμούς των πλουσιότερων σε εκείνους των φτωχότερων κρατών της ευρωζώνης προκαλεί πάντοτε έντονη δυσαρέσκεια στην γερμανική πολιτική ηγεσία.

Για Ελλάδα - μεταναστευτικό - Ευρώπη: "Μεταναστευτική κρίση: Χιλιάδες μετανάστες φθάνουν στην Αθήνα" αναφέρει το BBC. Χιλιάδες μετανάστες φθάνουν στην κεντρική Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για συνομιλίες προκειμένου να αντιμετωπίσει τον τεράστιο αριθμό προσφύγων που φθάνουν στις ακτές της χώρας. Δύο πλοία που μετέφεραν πάνω από 4,200 επιβάτες έφθασαν χθες στον Πειραιά προερχόμενοι από τη Μυτιλήνη. Η Ευρώπη αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου ροή μεταναστών. Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως από τη Μέση Ανατολή παρέμεναν χθες έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης καθώς η αστυνομία τους εμπόδιζε να ταξιδέψουν εντός της Ε.Ε. Σύμφωνα με την Frontex τουλάχιστον 23,000 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα μόνο την περασμένη εβδομάδα, με μια αύξηση κατά 50% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Πάνω από 160,000 έχουν φθάσει στη χώρα από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των προσφύγων που κατέφθασαν στην Ελλάδα πέρυσι.

"Νέο σχέδιο κατανομής προσφύγων στην Ε.Ε θα παρουσιάσει η Κομισιόν" σύμφωνα με το Reuters. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές την προσεχή εβδομάδα τα νέα σχέδιά της για την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης ανεπιθύμητων μεταναστών, σύμφωνα με τον επίτροπο Δ.Αβραμόπουλο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ θα το παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη πριν τη Σύνοδο των ΥΠΕΣ για το ζήτημα, ενώ στο ενδιάμεσο θα έχει επαφές με τον ούγγρο πρωθυπυργό και τον αυστριακό αντικαγκελάριο. Την Πέμπτη, ο Γιούνκερ θα έχει συνομιλία με τον Oύγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν για την κρίση και την Παρασκευή με τον αυστριακό αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μίτερλενερ. Η εκτός ελέγχου κατάσταση μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού της Βουδαπέστης, του σταθμού του Μονάχου και της ενδιάμεσης Αυστρίας έχει γίνει νέα ορατή εστία της προσφυγικής κρίσης στην ΕΕ, όπως και απόδειξη ότι τα κράτη-μέλη δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν μόνα τους το ζήτημα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στον ευρωπαϊκό Τύπο, η Κομισιόν ετοιμάζει προειδοποιητικές επιστολές σε μέλη των 28 για μη τήρηση των κανονισμών που προβλέπονται στις σχετικές Συνθήκες. Όπως ανέφερε ο Δ.Αβραμόπουλος στο Reuters, το πλαίσιο που θα προταθεί για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία, την Ελλάδα και πιθανόν την Ουγγαρία μπορεί να περιλαμβάνει την κράτηση όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται μέχρι τον επαναπατρισμό τους.

"Μετανάστες εγκλωβισμένοι έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην Ουγγαρία" αναφέρουν οι Financial Times.

Πολύ μεγάλο θέμα και στη Μ. Βρετανία με τους Τimes να αναφέρουν στο πρωτοσέλιδό τους ότι "Η Γερμανία θα στραφεί στην Βρετανία για το θέμα των μεταναστών". Η Γερμανία επιπλήττει τον Ντέιβιντ Κάμερον για την αποτυχία της Βρετανίας να αναλάβει το ποσοστό που της αναλογεί σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρώπη και τον απειλεί πως θα τιναχτούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις για να κερδίσει το Λονδίνο πίσω κάποιες από τις εξουσίες από τις Βρυξέλλες. Γερμανοί πολιτικοί κοντά στην Άγκελα Μέρκελ μάλιστα προειδοποιούν ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας διακινδυνεύει για ακόμα μια φορά τις σχέσεις του με το Βερολίνο με το να αγνοεί τις εκκλήσεις της κα Μέρκελ να πάρει η Βρετανία κάποιους από τους πρόσφυγες, που έρχονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Guardian "H Eυρώπη επιδίδεται σε blame game καθώς οι ηγέτες διαφωνούν σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ έναντι των προσφύγων". Στον Independent μιλάει ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που βρίσκεται στην Ιταλία και αναφέρει πως "οι πολιτικοί στην Ευρώπη κάνουν λόγο για εισβολή. Το κλίμα είναι ξενοφοβικό. Αλλά οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι πιο τίμιοι και ανθρώπινοι από ό,τι πιστεύουν οι πολιτικοί τους".

Μεγάλο θέμα στον γαλλικό Τύπο είναι το γεγονός ότι η "Ουγγαρία ετοιμάζεται να στείλει πίσω τους μετανάστες στις χώρες προέλευσής του". Όπως αναφέρει η Μonde "η Ουγγαρία πρόκειται να προχωρήσει σε καταγραφή όλων των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα και θα στείλει πίσω τους οικονομικούς μετανάστες στη χώρα, από όπου εισήλθαν στην Ε.Ε, σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών".

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Deutsche Welle"Στοιβαγμένοι σε μίνι βαν βρέθηκαν 24 μετανάστες στη Βιέννη". Η αυστριακή αστυνομία σταμάτησε ένα ύποπτο μικρό φορτηγό στην περιοχή της Βιέννης, στο οποίο είχαν στοιβαχτεί με κλειστά τα παράθυρα και με τις πόρτες κλειδωμένες από έξω 24 μετανάστες από το Αφγανιστάν. Ο οδηγός προσπάθησε να διαφύγει αλλά συνελήφθη. Οι 24 είναι καλά στην υγεία τους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία ωστόσο τόνισε πως η ζωή τους βρισκόταν σε σοβαρό κίνδυνο. Την περασμένη εβδομάδα, 71 πρόσφυγες που είχαν στοιβαχτεί σε ανάλογες συνθήκες είχαν βρεθεί νεκροί από ασφυξία κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Για ISIS: Wall Street Journal: CIA και ειδικές δυνάμεις επιχειρούν κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η CIA και οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις διεξάγουν από κοινού επιχειρήσεις για τη στοχευμένη εξολόθρευση ηγετικών στελεχών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας, οι οποίες διαχωρίζονται από τις ευρύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στη χώρα αυτή. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας εξοντώθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός υπήκοος Τζουνάιντ Χουσάιν, ο οποίος θεωρείτο αρχιτέκτονας των προσπαθειών του ΙΚ να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να υποκινήσει επιθέσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει. Στην εκστρατεία αυτή η CIA και το ισχυρό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της αποκτούν "αναβαθμισμένο ρόλο στην αναγνώριση και τον εντοπισμό" των ηγετών του ΙΚ, σύμφωνα με την εφημερίδα. Τα πλήγματα καθαυτά πάντως γίνονται "αποκλειστικά" από τη JSOC, μια ιδιαίτερα διακριτικό και ισχυρό σκέλος των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Στη Γερμανία: Σύμφωνα με την Bild, o πρώην καγκελάριος της Γερμανίας (1974-1982) Χέλμουτ Σμιτ νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου του Αμβούργου λόγω της απόφραξης ενός αιμοφόρου αγγείου στο δεξί του πόδι. Ο 96χρονος βετεράνος πολιτικός, πρώην καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μεταφέρθηκε στην κλινική του Αγίου Γεωργίου στο Αμβούργο νωρίς χθες το πρωί, διευκρίνισε η εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας. "Η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή", δήλωσε ο θεράπων ιατρός του Σμιτ, ο Χάινερ Γκρέτεν. Οι γιατροί θα αποφασίσουν σήμερα εάν απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί η ροή του αίματος.

Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, deutsche welle, financial times, süddeutsche zeitung, ελλαδα, εκλογες, σταρ, συμμετοχή, ψηφοδελτια, δημοσκοπηση, δραχμη, σημαίνει, τσιπρας, κρητη, βρυξέλλες, μίμηση, times, γαλλια, νέα, αθηνα, bbc, πειραιας, μυτιληνη, frontex, reuters, αβραμοπουλος, ουγγαρια, μερκελ, guardian, game, independent, οηε, βαν, συλληψεις, isis, cia, ηπα, bild, σμιτ, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, εκλογες 2015, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, η ζωη, αλέξης τσίπρας, χωρες, το θεμα, αστυνομια, αφισες, αφγανισταν, βερολινο, γερμανια, δουλεια, ηγεσια, ηπα, θεμα, ισπανια, ιταλια, λονδινο, μαλτα, οηε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημαιες, σταρ, τα νεα, υγεια, ωθηση, ωρα, bbc, bild, cia, game, guardian, reuters, times, αυξηση, αρθρο, αιγλη, αιτησεις, αμβουργο, ανεργια, ανοδος, ατμοσφαιρα, βετερανος, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γεωργιου, γινει, γινονται, γιατροι, δηλωσεις, δωσει, διαδικτυο, εδαφος, ευρω, ειπε, εκρηκτικο, εκστρατεια, εβδομαδα, επενδυσεις, επτα, ερχονται, εστια, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαθη, λογο, μίμηση, μηνες, μινι, μειωση, μικρο, μονα, νικη, νυχτα, οδηγος, κολωνια, πεμπτη, πιθανοτητες, πλοια, ροη, πορτες, πρωι, ρυτιδες, ρολο, συμμετοχή, συρια, σμιτ, σχεδια, σχεδιο, τσεχια, υπηκοος, φορα, χαος, βαν, deutsche welle, ειδικες δυναμεις, financial times, frontex, γινετε, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, independent, isis, εισβολη, μια φορα, νεκροι, πληροφοριες, σημαίνει, süddeutsche zeitung, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα