Ο Τύπος στον κόσμο

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου οι σημερινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες μεταξύ του Α. Τσίπρα και των επικεφαλής των πιστωτών με τον χρόνο να εξαντλείται αλλά και το περιθώριο ελιγμών και των δύο πλευρών.Για Ελλάδα: “Οι συνομιλίες για την κρίση χρέους της Ελλάδας συνεχίζονται” αναφέρει το BBC.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές και ενώ ο χρόνος εκπνέει για την εξεύρεση λύσης για την κρίση χρέους της Ελλάδας. Οι χθεσινές συνομιλίες με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ χωρίς συμφωνία. Ωστόσο ελπίζουν ακόμα σε συμφωνία προτού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντηθούν εκ νέου στις 13.00 τοπική ώρα. Η Ελλάδα έχει μπροστά της την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ έως την επόμενη Τρίτη διαφορετικά θα αντιμετωπίσει χρεοκοπία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης με αρκετές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

“Οι συνομιλίες συνεχίζονται νωρίς σήμερα καθώς ο Τσίπρας και η Ε.Ε αναζητούν μια απατηλή συμφωνία” αναφέρει η DW. O Έλληνας πρωθυπουργός ξεκινά νωρίς το πρωί εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας με βασικά θέματα στην ατζέντα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη λιτότητα. Σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε ο Τσίπρας συναντήθηκα και χθες αργά το βράδυ με τους επικεφαλής των πιστωτών, μετά από πέντε ώρες εντατικών διαβουλεύσεων, που όμως οδήγησαν εκ νέου σε αδιέξοδο, τα ξημερώματα. “Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά μεγάλα θέματα που πρέπει να επιλυθούν” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το Bloomberg διατείνεται ότι “η Ελλάδα βαδίζει προς τη χρεοκοπία”. “Με την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι παρέμεινε σταθερή εν μέσω της αναστάτωσης των συνεχών συναντήσεων στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις απέδωσαν μικρή πρόοδο, ενώ στον ορίζοντα δεν υπάρχει καμία ρήξη”. Οι Αμερικανοί ανταποκριτές αφού πρώτα αναφέρουν πως σήμερα θα συναντηθούν εκ νέου σε επίπεδο ηγετών οι δύο πλευρές, Ελλάδα και δανειστές, τονίζει ότι «ο αγώνας για μια συμφωνία επιταχύνεται, ενόσω η Ελλάδα κινείται πιο κοντά στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που λήγει το πρόγραμμα διάσωσής της με την Ευρώπη, χωρίς ακόμη καμία συμφωνία που να εξασφαλίζει ότι μπορεί (η χώρα) να ανταποκριθεί στην πληρωμή του 1,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που λήγει και αυτή την ίδια ημέρα».

Σε αυτό το σημείο, οι υπογράφοντες το άρθρο επιλέγουν να μεταφέρουν τα λόγια του υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ ο οποίος δήλωσε μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup: “Θα πάει ως τελευταίο λεπτό”, εννοώντας τη διαπραγμάτευση. Οσο για το τι μπορεί να βγάλει η σημερινή νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Στουμπ είπε: “Ελπίζουμε να έχουμε μια συμπαγή πρόταση. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη διαδικασία σε εξέλιξη”. Το Bloomberg σχολιάζει πως εν μέσω του διαφαινόμενου αδιεξόδου στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, χθες τα χρηματιστήρια υποχώρησαν, ενώ επαναλαμβάνει πως τα σημεία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις είναι οι συντάξεις, ο ΦΠΑ, η ελάφρυνση του χρέους και φυσικά το να περάσει η συμφωνία πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Reuters “Το Σάββατο είναι η τελευταία προθεσμία για την Ελλάδα”. Το Σάββατο, 27 Ιουνίου, είναι η τελευταία προθεσμία για την Ελλάδα, υπογραμμίζει κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο. Ειδικότερα, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα θα μπορούσαν να κρατήσουν έως το Σάββατο. Η ίδια πηγή ωστόσο, προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο, τότε η Ελλάδα δεν θα λάβει τα απαιτούμενα χρήματα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις. “Έως την Δευτέρα, η συμφωνία πρέπει να έχει εγκριθεί τόσο από το ελληνικό, όσο και από το γερμανικό κοινοβούλιο” τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι στις 30 Ιουνίου η Ελλάδα καλείται να καταβάλλει 1,53 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Εξανεμίζονται οι ελπίδες για μια άμεση συμφωνία” αναφέρουν από την πλευρά τους οι FT.Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν εντολή να παραμείνουν στις Βρυξέλλες σε περίπτωση, που σημειωθεί πρόοδος. Οι ελπίδες ότι η Ελλάδα βρισκόταν στο παρά πέντε μιας συμφωνίας που θα απελευθέρωνε τα 7,2 δισ ευρώ που χρειάζεται η Αθήνα απελπισμένα εξανεμίστηκαν χθες το βράδυ όταν ο Αλ. Τσίπρας απέτυχε να φθάσει σε συμφωνία ύστερα από 7 ώρες διαβουλεύσεων με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες. Η μαραθώνια συνεδρίαση μεταξύ του κ. Τσίπρα και των επικεφαλής των πιστωτών της χώρας του δεν παρήγαγαν αρκετή πρόοδο, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αλλάξει σχεδόν όλο το σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό προκειμένου να κερδίσει μια συμφωνία. Οι πιστωτές θέλουν ένα πιο βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα και μια άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 και άμεσο τέλος των πρόωρων συντάξεων. Απαιτούν επίσης να καταργηθεί σταδιακά “η προσφορά αλληλεγγύης” σε φτωχούς συνταξιούχους έως το τέλος του 2017. “Το ΔΝΤ διατήρησε τη σκληρή γραμμή του. Δεν το περιμέναμε και δεν θα το αποδεχθούμε” δήλωσε ένας Έλληνας ανώτατος αξιωματούχος.

Σε άρθρο του Mark Mazower με τίτλο “Τελευταία ευκαιρία για τον Τσίπρα να βάλει την πατρίδα πάνω από το κόμμα” σημειώνεται ότι ο Aλέξης Τσίπρας απέτυχε. Η ήδη δύσκολη θέση της Ελλάδας έγινε δυσμενέστερη, καθώς η χώρα βρέθηκε πιο απομονωμένη από ποτέ και το πανευρωπαϊκό μέτωπο κατά της λιτότητας που είχε υποσχεθεί στις τελευταίες εκλογές δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Πέντε μήνες διαπραγματεύσεων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα που να ανταποκρίνεται στην ριζοσπαστική ρητορική που έφεραν αυτόν και το κόμμα του στην εξουσία. Αλλά η αποτυχία δεν οφείλεται μόνο στον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι προκάτοχοί του απέτυχαν επίσης, παραλείποντας ο καθένας όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση να πει στους ψηφοφόρους την αλήθεια. Συγκρίνοντας την ύφεση της Ελλάδας με τις τύχες της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας από την εποχή της έναρξης της κρίσης πριν πέντε χρόνια, αυτό που “συμπεραίνεται” είναι η σταθερή προτίμηση των Ελλήνων πολιτικών να βάζουν μπροστά το βραχυπρόθεσμο κομματικό κέρδος από το συμφέρον της χώρας. (....) Αν μπορεί να παρουσιάσει την ήττα ως νίκη, να παρουσιάσει μια συμφωνία με τους δανειστές ως δική του και να διενεργήσει εκλογές με μια κεντροαριστερή πλατφόρμα κάποια στιγμή το φθινόπωρο με την πραγματική προοπτική μιας ελάφρυνσης χρέους, μπορεί να τα καταφέρει. Οι βουλευτές στο κόμμα του που ελπίζουν να χτίσουν τον σοσιαλισμό μέσω μιας επιστροφής στην δραχμή θα παραγκωνιστούν και η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να παραμείνει στην ευρωζώνη, όπως φαίνεται να θέλει ο κόσμος με βάση τις δημοσκοπήσεις. Αυτό θα προσέφερε στον ελληνικό λαό μια ανακούφιση που τόσο πολύ την έχει ανάγκη μετά την ψυχολογική ταλαιπωρία μιας κρίσης δίχως τέλος και θα προσέφερε χρόνο για την σταθεροποίηση και την ενίσχυση των φθαρμένων πολιτικών θεσμών.

Σύμφωνα με την WSJ “το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα αφήνει λίγα περιθώρια ελιγμών στον Α. Τσίπρα”. Ολοένα και πιο εύθραυστο γίνεται το τραπεζικό σύστημα της Αθήνας με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να μην μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερους όρους στις διαπραγματεύσεις και τελικά να οδηγηθεί προς τον συμβιβασμό αναφέρουν Ελληνες αξιωματούχοι. Οι πολίτες συνεχίζουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να εξετάζει σχεδόν καθημερινά την έκτακτη χρηματοδότησή τους μέσω του ELA. Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να τερματίσει τον ELA τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προβεί σε ελέγχους κεφαλαίων. (...) Η “εμπλοκή” στις διαπραγματεύσεις επιτάχυνε εκ νέου τον ρυθμό των αναλήψεων. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σήμερα ωστόσο ο κ. Τσίπρας επιθυμεί τη μεταφορά τους στη Σύνοδο Κορυφής. Πάντως δεν είναι πλέον και λίγοι οι οποίοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ σε λίγο δεν θα μπορεί να σώζει την κατάσταση καθώς δεν θα επιστρέψουν οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό ενώ ειδικά οι επιχειρηματίες στην Αθήνα έχουν κρατήσει εντός συνόρων κάποια μετρητά για να μπορούν απλά να διατηρούν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους. Επίσης διευθύνων σύμβουλος μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ελλάδας εκτιμά πως τον περασμένο μήνα οι εκταμιεύσεις ισοδυναμούσαν με το 1/4 των μετρητών που κυκλοφορούν ετησίως στην Ελλάδα. Μερικοί Έλληνες χρησιμοποιούν θυρίδες ασφαλείας για να προστατεύσουν τα μετρητά τους καθώς πιστεύουν πως αν επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων θα έχουν μετρητά ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες και είναι έτοιμες να απορροφήσουν τους κραδασμούς αναφέρει στη WSJ αναλυτής της Moody's ωστόσο η πολιτική ανατάραξη του Δεκεμβρίου έφερε τα πάνω κάτω. Οι καταθέσεις από τα 179 δισ. ευρώ μειώθηκαν στα 143 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στραφούν στην ΕΚΤ...

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, διεθνές νομισματικό ταμείο, αλέξης τσίπρας, βρυξέλλες, τσιπρας, ελλαδα, bbc, ΕΚΤ, ΔΝΤ, υπουργοι, χρεοκοπια, bloomberg, ιουνίου, νέα, ΦΠΑ, reuters, αθηνα, προσφορες, εκλογες, οφείλεται, δραχμη, δημοσκοπηση, wsj, τραπεζες, μυστικες δημοσκοπησεις, αυξηση φπα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, ημερομήνια, παρα πεντε, στο παρα πεντε, ηττα, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, υφεση, ωρα, bbc, bloomberg, reuters, wsj, αυξηση, αρθρο, αλεξανδρα, απλα, ατζεντα, βραδυ, βρυξέλλες, γινεται, δευτερα, διεθνές νομισματικό ταμείο, δικη, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εποχη, ευθραυστο, ευρωπη, ιδια, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, ληξη, λογια, μηνες, νικη, ξημερωματα, οφείλεται, πηγη, πρωι, ρητορικη, σαββατο, σχεδιο, ταλαιπωρια, τριτη, φυσικα, φθινοπωρο, χρονος, ωρες, αγωνας, χωρα, ιουνίου, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα