Ο Τύπος στον κόσμο

Το σχέδιο αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα καθώς και η άνοδος του “Ναι” ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι δύο από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για ISIS: “O Oμπάμα πρόκειται να διευρύνει τις επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους” αναφέρει η WSJ. O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται
να αποκαλύψει τα σχέδια του για διεύρυνση των αμερικανικών επιχειρήσεων εναντίον των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβάνοντας αεροπορικές επιχειρήσεις και εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία. “Η καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να διαρκέσει χρόνια, προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι” αναφέρουν οι NYTimes. H εκστρατεία μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος της θητείας του Αμερικανού προέδρου. Στο μεταξύ, “Αμερικανικά βομβαρδιστικά προκαλούν υποχώρηση της ISIS στο Ιράκ” αναφέρει ο Guardian. Νέα νίκη επί των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους πέτυχαν οι ιρακινές δυνάμεις αναφέροντας πως με τη βοήθεια αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν την περιοχή γύρω από το στρατηγικής σημασίας φράγμα της Χαντίθα στο Ιράκ. Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του σχεδίου για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη -παραμονή της 13ης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου- ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στο NBC τόνισε ότι θα επιχειρήσει να πείσει τους Αμερικανούς ότι οι τζιχαντιστές αποτελούν μία «σοβαρή απειλή», ότι το σχέδιό του δεν έχει καμία ομοιότητα με τον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ επανέλαβε ότι είναι αντίθετος με τη χρήση χερσαίων δυνάμεων.Xθες στο Κάιρο, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και να συμβάλουν σε όλες τις διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση των ένοπλων οργανώσεων.

Για Σκωτία: “To στρατόπεδο του όχι σε χάος, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά του ναι” λένε χαρακτηριστικά οι FT. “To στρατόπεδο του Όχι θα δώσει μάχη έως την τελευταία στιγμή, την ώρα που πέφτει η βρετανική λίρα” αναφέρει ο Guardian. To Γουεστμίνστερ ενώνεται στη μάχη εναντίον του “Ναι”. “Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιδρά καθώς το στρατόπεδο του “Ναι” περνάει μπροστά στις δημοσκοπήσεις” αναφέρει η WSJ. Ανησυχία στο πολιτικό κατεστημένο προκαλεί δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov για τους Sunday Times που δίνει οριακό προβάδισμα στους Εθνικιστές υποστηρικτές της ανεξαρτησίας με 51% ενώ παράλληλα άλλη μια, της Panelbase, που έγινε μια μέρα αργότερα, δίνει προβάδισμα με μόλις 52% στους Ενωτικούς. Οι αναποφάσιστοι δεν περιλαμβάνονται σε καμιά από τις δημοσκοπήσεις. Η απάντηση από το Λονδίνο θα έλθει τις επόμενες ήμερες με την επίσημη προσφορά μεγαλύτερης αυτονομίας έως και Ομοσπονδίας, σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρουν δημοσιεύματα. Εδώ και μέρες λαμβάνουν χώρα πυρετώδεις διαπραγματεύσεις σε διακομματικό επίπεδο για την διατύπωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα δίνει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία στη Σκωτία, με στόχο να πεισθούν οι αναποφάσιστοι και να υπερψηφίσουν ΟΧΙ. Παράλληλα, εντείνεται η πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, δηλώνει ότι σε περίπτωση ανεξαρτησίας, η Σκωτία θα αναγκαστεί να περιμένει πάνω από πέντε χρονιά για να γίνει αποδεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό εφόσον έχει δική της νομισματική και οικονομική πολιτική και έχει λύσει τα διασυνοριακά της ζητήματα. Όλα αυτά, όπως υποστηρίζει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ομοφωνία σε όλες τις χώρες μέλη, κάτι εντελώς ασαφές. Επιπλέον, ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, από τη Σκωτία όπου περιόδευσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προειδοποίησε ότι ανεξαρτησία σημαίνει χάραξη συνόρων και επιβολή ελέγχων ανάμεσα σε δυο κράτη, μια από τις σκληρές αλήθειες που επιμελώς αποκρύπτει η λαϊκιστική ρητορεία των Εθνικιστών.

Για Ουκρανία: Από μια κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, που συμφωνήθηκε την Παρασκευή στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν χθες στο Ντονιέτσκ κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ το Σάββατο σκοτώθηκε μια γυναίκα στην Μαριούπολη. Σύμφωνα με την DW, “Nέες κυρώσεις από την Ε.Ε στη Ρωσία;”. Σε συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων σήμερα στις Βρυξέλλες, θα αποφασιστεί ή όχι η επιβολή νέων οικονομικών μέτρων εναντίον της Μόσχας, τα οποία πήραν την τελική τους μορφή, την περασμένη Παρασκευή. Αυτά αφορούν την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, κρατικές τράπεζες και “πάγωμα” λογαριασμών 20 τουλάχιστον επιχειρηματιών, που συνδέονται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επιβολή ή όχι εξαρτάται από την εφαρμογή της εκεχειρίας, η οποία φαίνεται ότι καταπατήθηκε το Σαββατοκύριακο καθώς συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις σε Μαριούπολη και Ντονιέτσκ.

Για Ελλάδα: “Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύεται για μειώσεις στους φόρους και στο πετρέλαιο θέρμανσης” αναφέρουν οι NYTimes σε δημοσίευμα τους για τα μέτρα, που ανακοίνωσε το Σάββατο ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ. (...) “Οι αλλαγές που (ανακοίνωσε) αποτελούν έναν οδικό χάρτη για τη μείωση των φόρων καθώς όπως ο ίδιος παραδέχθηκε η υπερφορολόγηση μπορεί να κρίθηκε απαραίτητη, όμως πρέπει να σταματήσει”. «Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς δεν έχουν εγκριθεί από την τρόικα των διεθνών δανειστών της Ελλάδας -Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα δύο δανειακά προγράμματα ύψους 240 δισ. ευρώ από το 2010» αναφέρεται στην ανταπόκριση. «Οι επιθεωρητές της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα εντός του μήνα για την επόμενη αξιολόγησή τους, μετά από τρεις μέρες συνομιλιών με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Παρίσι, αυτή τη βδομάδα. Εάν δεχτούν τα μέτρα, θα ζητήσουν πιθανώς εναλλακτικές περικοπές για να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων» προσθέτει το δημοσίευμα. Για το ίδιο θέμα, δημοσίευμα είχε και η WSJ “Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται φοροελαφρύνσεις”. Τα μέτρα έχουν στόχο να ενισχύσουν την οικονομία και τη δημοτικότητα της κυβέρνησης, αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα. Οι ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού έγιναν λίγες μόνο μέρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συνομιλιών της τρόικας με Έλληνες υπουργούς στο Παρίσι, οι οποίες θα επαναληφθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. “Η Ελλάδα ανακοινώνει περικοπές σε φόρους της κρίσης” λένε χαρακτηριστικά οι FT.

Στον αντιρατσιστικό νόμο κάνει αναφορά σε δημοσίευμα του σήμερα ο Guardian. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα “Η ελληνική νομοθεσία κρίνεται ανεπαρκής καθώς αυξάνεται η βία ρατσιστών και ομοφοβικών”. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την κατάθεση του στο κοινοβούλιο, οι Έλληνες βουλευτές θα πρέπει να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο εναντίον των διακρίσεων, για το οποίο ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως είναι ανεπαρκές στην αντιμετώπιση μιας ολοένα αυξανόμενης βίας από ρατσιστές και ομοφοβικούς. Το δημοσίευμα κάνει αναφορές και στις δηλώσεις Νεράτζη στη Βουλή, πριν από λίγες ημέρες.

Στη Γαλλία: “Ποια είναι η εναλλακτική” ρωτά ο Βαλς την Μαρτίν Ομπρί. Εσωτερικούς τριγμούς στο κόμμα των Σοσιαλιστών προκαλεί η δήλωση της Μαρτίν Ομπρί που ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στην κυβέρνηση τρόπους χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής. Η δήλωση της πρώην γραμματέως του Σοσιαλιστικού κόμματος προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μανουέλ Βαλς που δήλωσε “δεν θέλουμε λιτότητα και η Ομπρί το γνωρίζει”. Στην Ιταλία, από όπου βρίσκεται ο Βαλς ζήτησε τη βοήθεια... του Ματέο Ρέντσι. Αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι ασκεί μια πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων ο Βαλς τόνισε: “Οι επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, στην Ιταλία αυτό πιστεύουν μου κάνει εντύπωση που το συζητάμε εμείς στη Γαλλία”. Στον Γαλλικό τύπο υπάρχουν επίσης δημοσιεύματα στις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες το 89% λέει Όχι σε επανεκλογή του Ολάντ. Κατά της διεκδίκησης δεύτερης θητείας από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις εκλογές του 2017 τάσσεται το 85% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας IFOP που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Le Journal Du Dimanche. Βάσει της ίδιας δημοσκόπησης ένας στους δύο Γάλλους θεωρεί ότι ο Ολάντ δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις του. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε ύστερα από μία δύσκολη εβδομάδα για τον Ολάντ στη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, κυκλοφόρησε το βιβλίο της πρώην συντρόφου του Βαλερί Τριερβελέρ όπου ο σοσιαλιστής πρόεδρος παρουσιάζεται ως «εχθρός» των φτωχών τους οποίους, μάλιστα, χαρακτηρίζει «ξεδοντιάρηδες».

Στη Βρετανία: “Λύθηκε το μυστήριο του Τζακ Αντεροβγάλτη: Ήταν Πολωνός” αναφέρει ο Guardian και άλλα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο. Ένας Πολωνός κομμωτής o Άαρον Κοσμίνσκι φαίνεται ότι ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, ο άνθρωπος που σκόρπισε τον τρόμο στο Λονδίνο του 1888. Τα στοιχεία DNA του δολοφόνου συλλέχθηκαν από εσάρπα θύματος, το οποίο είχε αγοράσει σε δημοπρασία επιχειρηματίας και ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή του γενετιστή Τζάρι Λούχελάινεν, ο οποίος συνεργάζεται με την Αστυνομία σε δύσκολες υποθέσεις ταυτοποίησης δραστών.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, δημοψηφισμα 2015, isis, wsj, nytimes, guardian, νέα, ηπα, nbc, υπουργοι, δημοσκοπηση, times, προσφορες, σημαίνει, βρυξέλλες, τραπεζες, ελλαδα, πετρελαιο, σαμαρας, ΔΕΘ, τροικα, ΕΚΤ, αθηνα, βουλη, γαλλια, εκλογες, μυστήριο, dna, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, πετρελαιο θερμανσης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, βουλευτες, χωρες, αστυνομια, γυναικα, ηγετης, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, ιρακ, ιταλια, λονδινο, οικονομια, ουκρανια, πιεση, ωρα, dna, guardian, nbc, nytimes, times, wsj, ααρον, αεροδρομιο, αλεξανδρα, ανθρωπος, ανοδος, απωλεια, βδομαδα, βιβλιο, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δωσει, εγινε, ευρω, εκστρατεια, εβδομαδα, εφημεριδα, ιδιο, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κομμα, μυστήριο, μειωση, μορφη, νεες θεσεις εργασιας, νικη, παρισι, πουτιν, προγραμματα, ρωτα, σαββατο, συρια, σκωτια, σχεδια, σχεδιο, τρια, χαος, ωρες, εφαρμογη, ενωση, χωρα, isis, κλωστη, μπροστα, ομαδες, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα