Ο Τύπος στον κόσμο

Οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Μ. Ανατολή ύστερα από 20 μέρες ισραηλινών επιχειρήσεων είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως και η συνεχιζόμενη κρίση στην Ανατολική Ουκρανία.

Για Γάζα: "Συγκρούσεις στη Γάζα: εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός πέφτουν στο κενό" αναφέρει ο Guardian. O αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έχει φθάσει τους 1030 ενώ σύμφωνα με τη Unicef, 218 παιδιά έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 20 μέρες που διαρκούν οι ισραηλινές
επιχειρήσεις. "Η αμερικανική προσπάθεια για εκεχειρία στη Γάζα δεν έχει φέρει αποτελέσματα" παραδέχεται η WSJ. Ύστερα από έξι μέρες εντατικών διαβουλεύσεων και ταξιδιών στο Κάιρο, το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα και το Παρίσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τελικά δεν κατόρθωσε μια εκεχειρία στη Γάζα. "Ο Κέρι συνειδητοποιεί πως ακόμα και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί" επισημαίνουν από την πλευρά τους οι NYTimes. Το Ισραήλ και η Χαμάς βλέπουν και οι δύο λόγους για να συνεχίσουν τις συγκρούσεις τους με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να απορρίπτουν τα σχέδια του Τζον Κέρι σε βαθμό, που κανείς άλλος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν είχε αντιμετωπίσει. Με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να ξεπερνά τους 1.000 και από πλευράς Ισραήλ να έχουν σκοτωθεί 43 στρατιώτες και δύο άμαχοι στη διάρκεια των 20 ημερών των ισραηλινών επιχειρήσεων, σε δήλωση που υιοθέτησε πριν από λίγη ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί σε άμεση και χωρίς όρους ανθρωπιστική εκεχειρία. Μάλιστα, οι 15 χώρες μέλη καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να τηρήσουν και να σεβαστούν την εκεχειρία καθ' όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αΐντ του τέλους του Ραμαζανιού και «πέραν της ημερομηνίας αυτής». Είχε προηγηθεί ανάλογη έκκληση του Αμερικανού προέδρου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα παράλληλα κάλεσε για μόνιμο τερματισμό των συγκρούσεων στη βάση της συμφωνίας του 2012 προσθέτοντας πως για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στη Λωρίδα της Γάζας προϋπόθεση είναι ο αφοπλισμός των «τρομοκρατικών οργανώσεων» και η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας. Μέχρι στιγμής οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες για 24ωρη ανθρωπιστική παύση των
εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή αποδεικνύονται κενές περιεχομένου. Την Κυριακή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς παραβίασε με ρίψη ρουκετών την προσωρινή κατάπαυση του πυρός που η ίδια ανακοίνωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι «η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας» και ότι το Ισραήλ «θα λάβει οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του λαού του».

Στην Ουκρανία: "Συνεχίζονται οι συγκρούσεις γύρω από το σημείο συντριβής του αεροσκάφους" αναφέρουν οι NYTimes. Εγκλωβισμένη στο Χάρκοβο παραμένει η ολλανδική αποστολή με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ αδυνατώντας να προσεγγίσει το σημείο συντριβής του Βοeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών, εξαιτίας συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, Αυστραλίας και Μαλαισίας απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν διεθνή, οπλισμένη αποστολή για να φρουρεί την τοποθεσία όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, όπως δήλωσε ο
πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους FT, "Οι Αμερικανοί καταγγέλλουν πως Ρώσοι επιτίθενται εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων". Η ίδια εφημερίδα πάντως παράλληλα επικεντρώνεται στις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει τα τελευταία αεροπορικά δυστυχήματα τόσο στις εταιρείες, όσο και στις ασφαλιστικές. Μάλιστα όπως αναφέρει "Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση και τον ίδιο λογαριασμό όπως μετά την 11η Σεπτεμβρίου". Παράλληλα, Σε δραστικές κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν οι Μαλαισιανές αερογραμμές έπειτα από τη νέα αεροπορική τραγωδία και την κατάρριψη του Boeing στο Ντονέτσκ, με τους ιθύνοντες της εταιρείες να ετοιμάζονται ακόμη και να αλλάξουν όνομα. Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας είχε ούτως ή άλλως επιδεινωθεί μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370, αλλά το νέο δυστύχημα που παρέσυρε στον θάνατο ακόμη 298 ανθρώπους αναμένεται να αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την Malaysia. Οπως αναφέρουν οι Financial Times η εταιρεία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει το όνομά της, κάτι που, πάντως, δεν είναι και τόσο εύκολο.

Για ανυπολόγιστο κόστος των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας κάνει λόγο από την πλευρά του ο αρθρογράφος των FT, Wolfgang Μunchau που επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Η τελευταία έκθεση World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με προβλημάτισε σε ότι αφορά δύο προβλέψεις που είχαν δεκαδικά ψηφία. Καμία εκ των δύο δεν ήταν αστεία. Η πρώτη ήταν η πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης της Ρωσικής οικονομίας κατά μόλις 1,1% για το 2014. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να βλέπει θετικό ρυθμό ανάπτυξη για τη Ρωσία έστω και της τάξεως του 0,2%. Με άλλα λόγια, η προσάρτηση της Κριμαίας, η πρόσφατη κλιμάκωση του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία και η αντίδραση της Δύσης είχαν μικρό οικονομικό αντίκτυπο. Αλήθεια. Είναι δύσκολο για τους οικονομικούς αναλυτές να προβλέψουν τις επιπτώσεις των σοκ - όπου περιλαμβάνονται οι κυρώσεις - με τα μοντέλα που χρησιμοποιούν. Η σωστή απάντηση για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας δεν είναι «0,2%», ούτε κάποιος άλλος αριθμός. Η σωστή απάντηση είναι «δεν γνωρίζουμε». Για παράδειγμα, κανείς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα προχωρούσε σε αύξηση επιτοκίων την Παρασκευή στο 8%. Η δεύτερη έκπληξη για μένα σχετίζεται με τα παραπάνω. Το ΔΝΤ αναβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Γερμανίας για το 2014 από 1,7% στο 1,9%. Δεν λέω ότι αυτό είναι λάθος. Μπορούμε όμως, να είμαστε βέβαιοι ότι η Γερμανία θα ξεπεράσει τόσο εύκολα τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία - ειδικότερα καθώς η ΕΕ τις διευρύνει στον χρηματοοικονομικό κλάδο; Πάντως, την ίδια ώρα, ένα 24ωρο μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ε.Ε στη Μόσχα, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, την πεποίθηση πως οι Γερμανοί πρέπει να θέσουν την ειρήνη πάνω από τις ανησυχίες τους για την οικονομία και να αποδεχθούν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, εάν είναι απαραίτητο, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Bild am Sonntag.

Στη Γαλλία: Τριήμερο εθνικό πένθος, από σήμερα στη μνήμη των θυμάτων της πτήσης της Air Algerie ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Η χώρα θρηνεί τα περισσότερα θύματα, καθώς οι 54 από τους 118 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της Air Algerie ήταν Γάλλοι υπήκοοι. "Η Γαλλία ετοιμάζεται να ερευνήσει τα δύο μαύρα κουτιά" αναφέρει η WSJ. Την ίδια ώρα, τον πλήρη έλεγχο του σημείου, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος των Αλγερινών Αερογραμμών, αναλαμβάνουν οι Γάλλοι στρατιώτες, που έφθασαν στο Μαλί με άρματα μάχης εξαιτίας των κινδύνων, που διατρέχουν από τους ισλαμιστές αντάρτες. Μαζί με τους Γάλλους στρατιώτες αλλά και τους ειδικούς σε αεροπορικά δυστυχήματα φτάνουν στην περιοχή και ορισμένοι εκ των συγγενών των άτυχων επιβατών.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
Τυχαία Θέματα