Ο Τύπος στον κόσμο

Η ανάκτηση του Σλαβιάνσκ και Κρεματόρσκ από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως και η τεταμένη κατάσταση στο Ισράηλ λόγω του θανάτου 4 εφήβων, 3 Ισραηλινών και ενός Παλαιστίνιου.

Για Ουκρανία: Ενθαρρυμένος από την ανάκτηση των προπυργίων των αυτονομιστών Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ, ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε δύο ακόμα πόλεις την Αρτιο-μιβσκ και Ντρουζκίβκα, συνεχίζοντας την πορεία του προς το Ντονιέτσκ, όπου οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν πλέον συγκεντρωθεί, αναφέρει

το BBC. Το Κίεβο προτιμά τελικά μια στρατιωτική λύση σε βάρος της διπλωματικής οδού, που προωθείται από τη Μόσχα και υποστηρίζεται από τους Ευρωπαίους. Όπως τονίζει η WSJ, "Oι φιλορώσοι αυτονομιστές αναμένουν το τελικό χτύπημα στην Ανατολική Ουκρανία", ενώ την ίδια ώρα σύμφωνα με τους FT "Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεσμεύονται να συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίον του Κιέβου". "Ο Ουκρανός πρόεδρος καλωσορίζει την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ" αναφέρει ο Guardian. Πρόκειται για μια νίκη εξαιρετικής συμβολικής σημασίας, ανέφερε ο Ποροσένκο.

Στο Ισραήλ: Επτά μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, στη διάρκεια του μεγαλύτερης ενιαίας επίθεσης κατά τς οργάνωσης, από το 2012 και την πολεμική αντιπαράθεση των οκτώ ημερών με το Ισραήλ αναφέρουν τα δίκτυα BBC και DW. Οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις, αναφέροντας ότι «είναι απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ, που όπως ανακοινώθηκε έχουν ξεπεράσει τις 150. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Guardian και τους NYTimes, το "Ισραήλ προχωρά στη σύλληψη υπόπτων για τη δολοφονία του 16χρονου Παλαιστίνιου". Μια ομάδα ισραηλινών συνελήφθη με την κατηγορία της δολοφονίας για εκδίκηση. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως οι συλληφθέντες θα αντιμετωπίσουν τον νόμο τονίζοντας ότι "Δεν κάνουμε διακρίσεις σε τρομοκράτες".

Για Ελλάδα: "Η βοήθεια προς την Ελλάδα απειλείται με δικαστικές αποφάσεις" αναφέρει ο Guardian. Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να δώσει πίσω τους μισθούς, που κόπηκαν" από την τρόικα των δανειστών, που επιστρέφει αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα προκειμένου να κρατήσει την υπερχρεωμένη χώρα στη σωστή κατεύθυνση. Η άσκηση ισορροπίας της διατήρησης της Ελλάδας στο σωστό δρόμο ξεκινά εκ νέου αυτή την εβδομάδα καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επιστρέφουν στην Αθήνα, υπό τον φόβο ότι η δημοσιονομική πρόοδος απειλείται με εκτροχιασμό από σειρά αμφιλεγόμενων δικαστικών αποφάσεων. Η τρόικα έρχεται σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων της κυβέρνησης με εργαζόμενους της ΔΕΗ, που συνεχίζουν να απεργούν, παρά την απόφαση να κηρυχθεί επιστράτευση. Οι 19.000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ πλέον απειλούνται με συλλήψεις εάν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τους μισθούς σε δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέα "τρύπα" ύψους 12 δισ ευρώ. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς βρίσκεται υπό την πίεση λαϊκιστών εναντίον του Μνημονίου τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά κόμματα εν μέσω έντονης φημολογίας για πρόωρες εκλογές λόγω της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Για Γαλλία: "Σε κίνδυνο βάζει η Γαλλία την ανάκαμψη της Ευρωζώνης" αναφέρουν οι NYTimes. Tην ώρα, που η Ευρώπη αγωνίζεται να αφήσει πίσω της τα χειρότερα από την κρίση χρέους, η Γαλλία γίνεται το επίκεντρο ανησυχιών. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται εδώ και καιρό σε τέλμα, όπως επεσήμαναν οικονομολόγοι σε συνέδριο, που διεξήχθη στη Γαλλία, χθες Κυριακή. Όπως σημειώνουν εάν το Παρίσι δεν κατορθώσει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης συμβαδίζοντας με τη Γερμανία, τότε η κατάσταση της γαλλικής οικονομίας θα απειλήσει κάθε προοπτική της οικονομίας της Ευρωζώνης. "Η αδυναμία της Γαλλίας είναι κάτι παραπάνω από ορατή" δήλωσε ο Μπερτράντ Μπαντρέ, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συνέντευξη του, στο περιθώριο του συνεδρίου. "Δεν είναι το θέμα μας το να κυριαρχήσει η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά εάν δεν μπορούν να βρουν μαζι μια λύση, τότε αυτό θα είναι θέμα" πρόσθεσε. Πάντως, κοινή πεποίθηση των οικονομολόγων σε αυτό το τριήμερο συνέδριο ήταν κυρίως "παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν αρκετά μέτρα προκειμένου να επιστρέψουν στο σωστό δρόμο οι υπερχρεωμένες χώρες, ωστόσο δεν προχωρά η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ευρώπη δείχνουν ότι οι δυνατότητες για ανάπτυξη αρκετών χωρών της Ευρωζώνης είναι πολύ αδύναμες. "Αυτό που παρατηρούμε είναι ένα έλλειμμα επενδύσεων παντού στην Ευρωζώνη". Πράγματι, οι επενδύσεις στην Ευρώπη είναι κατά 20% χαμηλότερες από ό,τι ήταν πριν από την κρίση, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις περιορίζονται λόγω των σφιχτών προϋπολογισμών. Ο επικεφαλής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Ζακ Μιστράλ παραδεχόμενος ότι πλέον οι κυβερνήσεις δαπανούν λιγότερα, επεσήμανε πως θα πρέπει ωστόσο να καλύψουν αυτή την "τρύπα" προτείνοντας δημόσιες επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και πιο γρήγορο Ίντερνετ. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπίν απαντώντας σε αυτό που ακούγεται πλέον πολύ ότι δηλαδή η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος ασθενής της Ευρωζώνης δήλωσε πως η "Γαλλία είναι μια τεράστια οικονομία, με τεράστια βιομηχανική βάση και δεν βλέπω το πώς θα ασθενήσει ή καλύτερα το πώς θα είναι ασθενής για αρκετό χρονικό διάστημα. Έχουμε ήδη μειώσει το κόστος και τους φόρους σε εταιρείες για εργαζόμαστε για μεγαλύτερο ανταγωνισμό". Η Γαλλία την ίδια ώρα πιέζει να της δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε το 2015 να καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 3%.

Πάντως, την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, "Oι Γάλλοι επιχειρηματίες χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς τον Ολάντ". Έχουν περάσει πάνω από 18 μήνες όταν ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε κίνητρα φορολογικά προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρήσεις στη χώρα, αλλά οι εταιρείες δηλώνουν πως ακόμα δεν τα έχουν δει να εφαρμόζονται.

Για Γερμανία: Στην επίσκεψη Μέρκελ στο Πεκίνο επικεντρώνεται επίσης ο διεθνής Τύπος και κυρίως τα γερμανικά δίκτυα. "Η Μέρκελ επικεφαλής μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής" αναφέρει η DW. Με τις αρμόζουσες στρατιωτικές τιμές υποδέχτηκε στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κεκιάνγκ τη Γερμανίδα καγκελάριο στη δεύτερη ημέρα της τριήμερης επίσκεψής της στην Κίνα, της 7ης κατά σειρά από τότε που ανέλαβε την καγκελαρία. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι ευρεία και θα πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο είπε η Μέρκελ, ενώ εντός της ημέρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ.Η Μέρκελ και ο Λι ήταν παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης στην οποία προχώρησε το Πεκίνο με την ευρωπαϊκή κατασκευαστική εταιρεία αεροσκαφών EADS για παραγγελία 100 ελικοπτέρων αξίας 400 εκ δολαρίων. Επίσης η αεροπορική εταιρία Lufthansa υπέγραψε συμφωνία για τη δημιουργία μιας νέας κοινής προσπάθειας με την Air China. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Γερμανίας και της Κίνας ήταν αξίας περίπου 140 δισ. ευρώ ετησίως για τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 9,8%, σύμφωνα με τη γερμανική συνδικαλιστική οργάνωση GTAI . Εν τω μεταξύ, τη στιγμή που η καγκελάριος βρίσκεται στην Κίνα ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε ότι ορισμένες επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αυξανόμενη απειλή από τη βιομηχανική κατασκοπεία από κινεζικούς κυβερνητικούς οργανισμούς με τεράστιους πόρους.

Για πράκτορα: Δεν είναι όμως αυτό το σκάνδαλο που απασχολεί τη Γερμανία, αλλά αυτό του "διπλού πράκτορα" με την Άγκελα Μέρκελ σήμερα να δηλώνει πως είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. "Οι σχέσεις Ουάσινγκτον - Βερολίνου δοκιμάζονται εκ νέου με την Γερμανία να πιέζει τις ΗΠΑ να απαντήσει στην υπόθεση του διπλού πράκτορα" αναφέρουν οι NYTimes. Η Γερμανία κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη να απαντήσει επί του θέματος, αναφέρει η WSJ.Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας - ΗΠΑ. Εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για τις επαφές της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ NSA με Γερμανό, εργαζόμενο στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, ο οποίος συνελήφθη με την υποψία ότι ήταν διπλός πράκτορας που δρούσε υπέρ των Αμερικανών ζήτησε το Βερολίνο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αρνηθεί να σχολιάσει τη σύλληψη του 30χρονου άνδρα, ο οποίος παραδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες ότι έδινε έγγραφα στις ΗΠΑ. Αντιδράσεις προκαλεί η αποκάλυψη, ότι ο κατηγορούμενος συγκέντρωνε στοιχεία της επιτροπής της Μπούντεσταγκ που διερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων της NSA, μετά τα στοιχεία που ήρθαν στο «φως» από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, στρατος, bbc, λύση, wsj, guardian, nytimes, συλληψεις, ελλαδα, τροικα, αθηνα, δεη, επιστρατευση, νέα, σαμαρας, μνημονιο, εκλογες, γαλλια, τραπεζες, ΔΝΤ, μερκελ, εταιρεία, eads, lufthansa, air, china, ηπα, nsa, φως, Αντωνης Σαμαρας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, κομματα, χωρες, το θεμα, βερολινο, γερμανια, ηπα, θεμα, ισραηλ, κινα, οικονομια, ουκρανια, πιεση, ωρα, bbc, guardian, lufthansa, nsa, nytimes, wsj, αδυναμια, αλεξανδρα, αποκαλυψη, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γερμανικα, γινεται, διαστημα, δοθει, δωσει, δικτυα, εγγραφα, ευρω, ειπε, εβδομαδα, ενεργεια, επενδυσεις, επτα, ερχεται, εταιρεία, εταιρια, ευρωπη, τεχνολογια, ιδια, ιντερνετ, υπηρεσια, υποθεση, κιεβο, λύση, μηνες, μοσχα, νικη, ομαδα, οκτω, παρισι, πεκινο, υπογραφη, σειρα, συλληψη, τρια, τριημερο, χειροτερα, χρονος, ωρες, air, china, eads, εξαγωγες, εκδικηση, γερμανο, χωρα, κυριακη, πληροφοριες, σωστο, ουασινγκτον, θεματα
Τυχαία Θέματα