Ο Τύπος στον κόσμο

Η εύθραυστη εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία ιδιαίτερα μετά την κατάρριψη στρατιωτικού ελικοπτέρου με 9 νεκρούς, η δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση των “υποκλοπών” της News Corp είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Πολλές οι αναφορές και στην πρόκριση της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στους “16” του Μουντιάλ.

Για Ουκρανία: “Aμφισβητώντας τις προθέσεις Πούτιν, ο Ομπάμα ετοιμάζεται να ασκήσει νέες πιέσεις” αναφέρουν οι NYTimes. Mπορεί η Ουάσινγκτον να χαιρέτισε
την απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να ζητήσει από το ρωσικό κοινοβούλιο να άρει την άδεια στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία αλλά τόνισε εκ νέου την απειλή των κυρώσεων, ωστόσο αμφιβάλλει για το εάν τελικά αυτή η κίνηση είναι πραγματική και έτσι η κυβέρνηση Ομπάμα ετοιμάζεται για νέο γύρο κυρώσεων με στόχο ρωσικές εταιρείες. “Από μια κλωστή κρέμεται η εκεχειρία μετά την κατάρριψη ελικοπτέρου” αναφέρει ο Guardian. Από μια κλωστή κρέμεται πλέον η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία μετά τη χθεσινή κατάρριψη στρατιωτικού ελικοπτέρου με εννιά νεκρούς από φιλορώσους αυτονομιστές. Στη “σκιά” αυτής της θλιβερής εξέλιξης τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, με τον πρώτο να τονίζει την ανάγκη «να υπάρξουν παρατηρητές στην περιοχή που θα επιβλέπουν τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός», ενώ ζήτησε «να σταματήσει η προμήθεια όπλων και μαχητών από την άλλη πλευρά των συνόρων με τη Ρωσία».Ο Ποροσένκο «δεν αποκλείει την άρση της κατάπαυσης του πυρός πριν από την προγραμματισμένη λήξη της, διότι παραβιάζεται συνεχώς από τους αντάρτες οι οποίοι ελέγχονται από το εξωτερικό» σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, η οποία σαφώς κατηγορεί τη Ρωσία.

Για Ιράκ: “Η Δύση ανησυχεί για έλλειψη δράσης από τους Ιρακινούς ηγέτες” αναφέρει χαρακτηριστικά η οικονομική εφημερίδα FT. Πάντως, όπως αναφέρουν οι New York Times, κατέφθασαν στο Ιράκ οι πρώτοι από τους συνολικά 300 στρατιωτικούς συμβούλους από τις ΗΠΑ προκειμένου να συνδράμουν τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στην προσπάθεια αναχαίτισης της προέλασης των τζιχαντιστών ανταρτών, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Στο μεταξύ, θέσεις του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε στην πόλη αλ-Κάιμ βομβάρδισαν άγνωστης ταυτότητας αεροσκάφη. Διαψεύδει το Πεντάγωνο πληροφορίες ιρακινών μέσων ενημέρωσης για εμπλοκή αμερικανικών μη επανδρωμένων σκαφών, ενώ ηγέτες τοπικών φυλών δηλώνουν στο δίκτυο Al Arabiya ότι τα αεροσκάφη ήταν συριακά. Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο για 47 νεκρούς σε επιδρομές της ιρακινής αεροπορίας σε πολλές περιοχές της χώρας. Χθες πάντως, κρίσιμες συνομιλίες με την ηγεσία της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο Ιράκ είχε ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών που επιχείρησε να πείσει τους Κούρδους να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μείνει η χώρα ενωμένη και να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές που προελαύνουν, όπως αναφέρουν οι Nytimes. . “Ο Κέρι παροτρύνει τους Κούρδους να στηρίξουν τη Βαγδάτη” αναφέρει ο Guardian την ώρα που τον έλεγχο του διυλιστηρίου στο Μπαϊτζί έχουν πια οι τζιχαντιστές αντάρτες.

Για ΗΠΑ: Νέα δεδομένα στις αγορές πετρελαίου ιδιαίτερα μετά την ανησυχητική τροπή που έχει λάβει η κατάσταση στο Ιράκ με επιπτώσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού, δημιουργεί η πρόθεση των ΗΠΑ να επιτρέψουν τον Αύγουστο σε δύο πετρελαϊκές εταιρείες να εξάγουν αδιύλιστο πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, όπως αναφέρει σήμερα η WSJ. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδωσε την έγκρισή του προκειμένου οι δυο εταιρείες να προχωρήσουν στην εξαγωγή πετρελαίου. «Μετά από μια ελάχιστη επεξεργασία, οι εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές Αυγούστου» αναφέρεται σε ανακοίνωση των εξαγωγικών εταιρειών. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχουν αυξηθεί τα αιτήματα προς την αμερικανική κυβέρνηση για να αρθεί η απαγόρευση που ισχύει από τη δεκαετία του '70 όταν και τέθηκε η απαγόρευση για την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή. Αλλά, η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Βόρεια Ντακότα, το Τέξας και την Πενσυλβανία έχει μειώσει σημαντικά την ανάγκη για εισαγωγές αργού και δημιουργηθεί σοβαρό πλεόνασμα σε αργό σε σημεία συμφόρησης σε ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές πολιτείες.

Στη Βρετανία: “Γλυκόπικρη ήττα για τον Ρούμπερτ Μέρντοχ” αναφέρουν οι FT. Αθωώθηκε χθες από δικαστήριο του Λονδίνου η πρώην επικεφαλής του ομίλου News Corp. στη Βρετανία, Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία κατηγορούνταν ότι είχε ενορχηστρώσει εκστρατεία τηλεφωνικών υποκλοπών και δωροδοκιών αξιωματούχων στο πλαίσιο του "κυνηγιού" για αποκλειστικές ειδήσεις. Όμως ένοχο έκριναν τον Άντι Κόλσον, πρώην εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και πρώην διευθυντή μιας από τις βρετανικές εφημερίδες του Μέρντοκ, για συμμετοχή στη συνωμοσία για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Μέχρι στιγμής έχουν φυλακιστεί δύο εργαζόμενοι της εφημερίδας για την υπόθεση των υποκλοπών.Ο Κόλσον είχε αρνηθεί τότε πως είχε κάνει οτιδήποτε επιλήψιμο, όμως ο πολιτικός αντίπαλος του Κάμερον Εντ Μίλιμπαντ, είχε δηλώσει το 2011 πως η πρόσληψη του Κόλσον ήταν "ένα καταστροφικό σφάλμα κρίσης" εκ μέρους του Κάμερον και είχε απαιτήσει να ζητήσει συγγνώμη γι' αυτό. Να σημειωθεί ότι οι Μπρουκς και Κόλσον ήταν πρώην διευθυντές της News of the World του Μέρντοκ, μιας ταμπλόιντ εφημερίδας που κυκλοφορούσε επί 168 χρόνια και την οποία ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης έκλεισε τον Ιούλιο του 2011 εν μέσω δημόσιας κατακραυγής για τις αποκαλύψεις. "Σφάλμα" χαρακτήρισε ο Ντέιβιντ Κάμερον την πρόσληψη του Άντι Κόλσον ως εκπροσώπου του το 2007, μετά την ενοχή του για συμμετοχή σε συνωμοσία για την υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών.Αναλυτές εκτιμούν ότι η ενοχή του Κόλσον μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη φήμη του αρχηγού των Συντηρητικών Κάμερον πριν από τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, καθώς το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι η κρίση του πρωθυπουργού είναι ελαττωματική.

Για Ρέντσι: “Ο Ρέντσι παρομοιάζει την Ευρώπη με μια γριά, βαρετή θεία” αναφέρουν οι FT. “Mε την ανεργία, δεν υπάρχει σταθερότητα” είναι τίτλος της Repubblica από τη χθεσινή ομιλία του Ματέο Ρέντσι ενώπιον βουλευτών για τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας της Ε.Ε. ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν ζητά την χαλάρωση άλλα την ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης παραμένοντας ωστόσο προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων βάσει του σχεδίου του των «χιλίων ημερών» για την εφαρμογή τους.Παράλληλα, ο Ματέο Ρέντσι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν αρκεί το κοινό νόμισμα για να σφυρηλατηθεί ένα κοινό πεπρωμένο. Κάλεσε επίσης την Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη, που της αναλογεί για τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο. «Μία Ευρώπη που λέει στον ψαρά της Καλαβρίας ότι πρέπει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένη τεχνική για να πιάσει τόνο, αλλά μετά γυρνά την πλάτη όταν υπάρχουν νεκρά σώματα στη θάλασσα δεν μπορεί να αποκαλείται πολιτισμένη» είπε χαρακτηριστικά.

Για Εθνική & Μουντιάλ: “Δραματικό φινάλε με πρόκριση για την Ελλάδα” αναφέρει η DW. Με αμφιλεγόμενο πέναλτι πέρασε η Ελλάδα στον επόμενο γύρο των 16 μετά το 2-1 κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού.«Δραματική πρόκριση της Ελλάδας στους ''16''» είναι ο τίτλος του βρετανικού δικτύου BBC. “Πρόκριση για την Ελλάδα στους 16” αναφέρουν WSJ και Guardian με αναφορές στο πέναλτι που εκτέλεσε ο Σαμαράς. «Η λέξη είναι Ελλάδα! Ο Σαμαράς έσπασε τις καρδιές των Ιβοριανών με ένα δραματικό πέναλτι την τελευταία στιγμή, που σφράγισε μία ιστορική πρόκριση στους "16"» αναφέρει η Daily Mail. «Η Ελλάδα απέκλεισε την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο Μπονί ισοφάρισε το γκολ του Σάμαρη, όμως το τέλος ήταν συναρπαστικό με τον Σαμαρά να δίνει την πρόκριση με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό» αναφέρει η Corriere de lo Sport.

Όμως τον γύρο του κόσμου κάνει το “δάγκωμα” του Σουάρες στον Κιελίνι σε μία μεταξύ τους διεκδίκηση της μπάλας στο παιχνίδι Ουρουγουάη – Ιταλία, όπου επικράτησε τελικά η πρώτη με 1-0. “Για το καλύτερο δάγκωμα στο Μουντιάλ” κάνει λόγο το BBC αναφέροντας πάντως πως η FIFA θα τιμωρήσει τον Ουρουγουανό. Για “κανίβαλο” που πρέπει να τιμωρηθεί κάνει λόγο από την πλευρά της η Corriere de la Sera.

Με τον Μικ Τζάγκερ, τα έχουν βάλει οι Βραζιλιάνοι... Ο λόγος; Ο frontman όπως αναφέρει ο Guardian είχε ευχηθεί στην πρόσφατη συναυλία του στη Ρώμη, πως η Ιταλία θα φθάσει στον τελικό... Προκρίθηκε ωστόσο η Ουρουγουάη, κάτι που δυσαρέστησε την Βραζιλία, που παρακαλά τον γερόλυκο της ροκ... να μην της ευχηθεί καλή επιτυχία!

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, new york times, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, new york, daily mail, news, nytimes, guardian, ρωσία, york, times, ηπα, νέα, πετρελαιο, wsj, ειδήσεις, συμμετοχή, world, εκλογες, ελλαδα, bbc, σαμαρας, mail, γκολ, sport, fifa, ροκ, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, μουντιαλ 2014, ουρουγουαη, ρωσία, αδεια, βραζιλια, εθνικη, ηγεσια, ηπα, ηττα, θαλασσα, ιρακ, ιταλια, κοντρα, ουκρανια, πλαισιο, ρωμη, ψαρα, ωρα, bbc, daily mail, guardian, mail, news, nytimes, sport, times, wsj, ακτη ελεφαντοστου, αλεξανδρα, ανεργια, βορεια, γκολ, δικτυο, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εκστρατεια, ελλειψη, εξελιξη, επικοινωνια, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ζημια, ζητα, υποθεση, ισχυει, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κομμα, ληξη, λογο, πεπρωμενο, πουτιν, ροκ, συμμετοχή, τεξας, τιτλος, φημη, φορα, αγορες, εφαρμογη, εξαγωγες, fifa, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κλωστη, καρδιες, μεινει, μουντιαλ, new york times, new york, παιχνιδι, πληροφοριες, σωματα, ουασινγκτον, θεματα, θεσεις, world, york
Τυχαία Θέματα