Ο Τύπος στον κόσμο

Η «μάχη» για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πορεία χιλιάδων νέων στη Γαλλία κατά της ακροδεξιάς αλλά και η νέα εφαρμογή της Google για το δικαίωμα στη «λήθη» είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ευρασιατική Οικονομική Ένωση: “Πρώην Σοβιετικά κράτη δημιουργούν μια Οικονομική Ένωση” αναφέρει η WSJ. Ρωσία,

Λευκορωσία και Καζακστάν προχωρούν στην ίδρυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και εισάγουν ένα νέο επίπεδο στην οικονομική συνεργασία τους. Αρχικά το σχέδιο περιελάμβανε και την Ουκρανία. Οι ηγέτες των τριών χωρών υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του θεσμού στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα.Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως με τη συμφωνία ξεκινά μία νέα εποχή. Διέψευσε πάντως πως η Ρωσία προσπαθεί να επανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση.Η Ευρασιατική Ένωση θα καλύπτει έναν πληθυσμό 170 εκατομμυρίων κατοίκων. Το αθροιστικό ΑΕΠ των τριών μελών ανέρχεται σε 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ. Πολύ μακριά από τα 505 εκατομμύρια των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα 13 τρισεκατομμύρια των 28 οικονομιών της. Παρόλα αυτά, η Ευρασιατική Ένωση θα ελέγχει το 20% των παγκόσμιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και το 15% των κοιτασμάτων πετρελαίου. “Πρόκειται για το αντίπαλον δέος της Ε.Ε;” αναρωτιέται η DW. «Μια από τις αφορμές για τη σύσταση της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης», υποστηρίζει o Βλαντιμίρ Ζαριχίν, «είναι ότι δεν προχωρά η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία. Καθυστέρησε για πολλούς λόγους χωρίς αμφιβολία γιατί οι ΗΠΑ βλέπουν με ζήλεια μια τέτοια ιδέα». Έτσι η Ρωσία αποφάσισε να ακολουθήσει ένα δικό της πρόγραμμα ενσωμάτωσης, εφόσον έχει γίνει πλέον σαφές ότι η παγκοσμιοποίηση οδηγεί στη σύμπτυξη μεγάλων οικονομικών ομάδων, όπως η Mercosur στη Λ. Αμερική ή η NAFTA, στον αμερικανικό βορρά. Από την πλευρά του ο καθηγητής Αντρέι Σουζντάλτσες υποστηρίζει ότι η σύσφιγξη των δεσμών με τη Ρωσία είναι προς το συμφέρον των γειτονικών χωρών. «Χωρίς αυτήν την ένταξη η Λευκορωσία δεν θα μπορούσε να επιζήσει ούτε μια εβδομάδα», υποστηρίζει. Και οι δύο εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι τόσο η τελωνειακή ένωση όσο και μετεξέλιξή της σε Ευρωασιατική Οικονομική Ένωση βασίζεται στη συνεργασία και στη συμβατότητα με την ΕΕ και όχι στην απομάκρυνση και αποξένωση.

Για πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής: “Οι εκλογές τελείωσαν, ξεκινά ο πόλεμος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή” αναφέρει η WSJ. H μάχη γύρω από το ποιος θα ηγηθεί της Κομισιόν αντανακλά στην ουσία μια μάχη επικράτησης μεταξύ Ε.Κ και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Αφορά ποιος έχει το πάνω χέρι στην επιλογή του προέδρου της Κομισιόν με βάσει τα όσα προβλέπει η νέα Συνθήκη που τίθεται πρώτη φορά πλήρως σε ισχύ. Στην πρώτη φάση της μάχης, το ποιος δηλαδή έχει λόγο στην παρουσίαση υποψηφίου, οι «28» επικαλέστηκαν τη Συνθήκη και επιφυλάχθηκαν. «Αισθανόμαστε μας βαρύνει ένα συγκεκριμένο καθήκον», το καθήκον της εισήγησης της υποψηφιότητας του προέδρου, είπε η Μέρκελ μετά τη Σύνοδο. «Δεν έχω βρει κανέναν που να μας πει ότι ισχύει το αντίθετο» τόνισε. Η δημοκρατική νομιμοποίηση όλων των πλευρών περισσεύει: Το Συμβούλιο αποτελούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των «28» ενώ η Ευρωβουλή προέκυψε από τη νωπή εκλογική μάχη της Κυριακής. Όσον αφορά το πώς μπορεί να ερμηνευθεί η αναφορά της Συνθήκης της Λισαβώνας πως πρέπει «να ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών», αυτό θα φανεί στην έκβαση.

Την ίδια ώρα, παρέμβαση από τους FT … στη γραμμή Κάμερον. Μέσω του βασικού τους άρθρου διατυπώνουν ενστάσεις προς το πρόσωπο του Ζ.Κ. Γιούνκερ. “Η Ευρώπη χρειάζεται έναν θαρραλέο μεταρρυθμιστή” αναφέρει η εφημερίδα. Ο Γιούνκερ δεν είναι ο καταλληλότερος να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας. Από την πλευρά της, η Monde αναφέρει... πως ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο νύν Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, ίσως να είναι το outsider αλλά και το πιο κατάλληλο πρόσωπο να ηγηθεί της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, υπέρ μιας αναδιοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γύρω από λίγους επιτρόπους που θα είναι υπεύθυνοι για μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, τάσσεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε άρθρο του το οποίο θα δημοσιευθεί αύριο, Παρασκευή, στη εφημερίδα Die Welt. «Μπορούμε να οργανώσουμε την Επιτροπή με τρόπο πιο αποτελεσματικό», εξηγεί ο υπουργός στο κείμενο.

Στο Παρίσι: “Πορεία εναντίον του Εθνικού Μετώπου” αναφέρει η Monde. “Πρέπει να κινητοποιηθούμε τώρα ενόψει του 2017” φώναξαν 8.000 νέοι χθες στο Παρίσι. Κατά της ακροδεξιάς διαδήλωσαν χιλιάδες νέοι επίσης σε πολλές γαλλικές πόλεις, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Γαλλία, ξύπνα», «Όχι στο Μέτωπο του Μίσους» και «Κίνδυνος , το Εθνικό Μέτωπο προ των πυλών», μετά την νίκη που πέτυχε στις ευρωεκλογές το ξενοφοβικόκόμμα της Μαρίν Λεπέν. Στη μεγαλύτερη διαδήλωση, αυτή του Παρισιού μετείχαν κυρίως μαθητές και φοιτητές που φώναζαν τα "παραδοσιακά" συνθήματα εναντίον της άκρας δεξιάς: "Το F για τους Φασίστες, το N για τους Ναζί" (από τα αρχικά FN του Εθνικού Μετώπου) και "Πρώτη, δεύτερη, τρίτη γενιά: είμαστε όλοι παιδιά μεταναστών".

Στην Ισπανία: Πολύ μεγάλο θέμα στον ισπανικό Τύπο είναι η 3η νύχτα συγκρούσεων στη Βαρκελώνη μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας. Η προσπάθεια των αρχών να καθαρίσουν κτίρια υπό κατάληψη, εξελίσσεται στα χειρότερα περιστατικά βίας εδώ και χρόνια, σημειώνει η El Pais. Βέβαια, η χθεσινή διαδήλωση πήρε άλλες διαστάσεις... πιο αντικυβερνητικές. Οι διαδηλωτές ηλικίας 50 και 60 ετών δήλωσαν πως διαδήλωσαν εναντίον των μέτρων λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης. 'Ενας διαδηλωτής τόνισε: “Διαδηλώνουμε κατά των πολιτικών που θέλουν τη Βαρκελώνη ένα μέρος που θα είναι γεμάτη από τουρίστες και κόσμο... όμως οι τιμές πλέον είναι απλησίαστες για εμάς τους κατοίκους της”.

Για Google: Πολύ μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι και η νέα υπηρεσία της Google... για το δικαίωμα στη λήθη. Mια υπηρεσία μέσω της οποίας οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητούν να αφαιρούνται από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων σύνδεσμοι προς υλικό για το οποίο έχουν αντιρρήσεις παρουσίασε η Google. H δημοφιλής μηχανή αναζήτησης έκανε έτσι το πρώτο βήμα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζει το «δικαίωμα στη λήθη». Η μεγαλύτερη στον κόσμο μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ, η οποία επεξεργάζεται περισσότερο από το 90% όλων των διαδικτυακών αναζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες, πως κατέστησε διαθέσιμο ένα ηλεκτρονικό έντυπο μέσω του οποίου χρήστες μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους, αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα αφαιρεί συνδέσμους που ανταποκρίνονται στα κριτήρια για να αφαιρεθούν. Η Google ανακοίνωσε επίσης πως δημιούργησε μια επιτροπή ανώτερων στελεχών της Google και ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για να προσπαθήσει να επεξεργασθεί μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του μπαράζ των αιτήσεων που αναμένεται από την Ευρώπη.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, die welt, el pais, γαλλια, νέα, google, wsj, ρωσία, αεπ, πετρελαιο, ηπα, εκλογες, ισχύ, συγκεκριμένο, μερκελ, monde, σόιμπλε, διαδηλωσεις, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, www.google.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, αποτελεσματα, ρωσία, αεπ, βαρκελωνη, βημα, ζηλεια, ηπα, θεμα, ισπανια, ληθη, ουκρανια, προγραμμα, ωρα, el pais, wsj, αρθρο, αλεξανδρα, αμερικη, γινει, γινονται, δεος, ευρω, ειπε, εκβαση, εποχη, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδρυση, ιντερνετ, υπηρεσια, ισχυει, ισπανικο, καζακσταν, κειμενο, κτιρια, λογο, μακρια, νικη, νυχτα, νωπη, ουσια, παιδια, παρουσιαση, παρισι, πουτιν, συγκεκριμένο, σοβιετικη ενωση, σόιμπλε, συνθηματα, σχεδιο, τριτη, ισχύ, φορα, χερι, χειροτερα, αφορμες, die welt, δικαιωμα, εφαρμογη, ενωση, εθνικο, ηγετες, η εφημεριδα, monde, θεματα, υλικο
Τυχαία Θέματα