Ο Τύπος στον κόσμο

Ανεβαίνει το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών εφημερίδων και δικτύων για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Σε αυτό συμβάλλουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, το τελευταίο ντιμπέιτ των δύο βασικών διεκδικητών της Κομισιόν και οι ανησυχίες για αύξηση της αποχής.

Στη Γαλλία: «Ευρωεκλογές: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εκλογικής καταστροφής» αναφέρει η Monde

ενόψει της ευρωκάλπης της Κυριακής. Οι Ευρωεκλογές τα αποτελέσματα της οποίας κρίνονται αναλογικά, συχνά εμπεριέχουν αρκετές εκπλήξεις. Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις κινούμαστε προς ένα καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο νικητής των εκλογών της Κυριακής, 25 Μαϊου δεν θα είναι άλλος από το Εθνικό Μέτωπο που είχε βάλει ως στόχο εδώ και μήνες την κορυφή. Γι' αυτό και πραγματικά ελπίζουμε να διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις και να υπάρξουν τελικά εκπλήξεις. Το πιο ενοχλητικό σε αυτή την προεκλογική περίοδο ήταν ότι τελικά τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν έκαναν τίποτα για να ανατρέψουν αυτή την προοπτική. Δεν ακούμε τίποτα διαφορετικό από το UMP παρα μόνο για τον ίδιο τον Φρανσουά Κοπέ, το οποίο δεν προκαλεί φυσικά και το καλύτερο κίνητρο...Από την άλλη, οι Σοσιαλιστές που υπέστησαν ήττα στις δημοτικές εκλογές... έχουν επικεντρωθεί στην εκλογή του Μάρτιν Σουλτς... ναι αυτό είναι θεμιτό, αλλά ποιος στην Γαλλία νοιάζεται για τον Σούλτς; διερωτάται η Monde.

Στην Γερμανία: Ο Τύπος σήμερα επικεντρώνεται στο τελευταίο ντιμπέιτ των δύο βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς, που διοργάνωσε το γερμανικό ARD. Την κατηγορηματική του άρνηση να στηριχθεί από ακραίες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ο υποψήφιος με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι «Δεν θα δεχτώ να εκλεγώ εάν αυτό σημαίνει ότι θα λάβω ψήφους από φασίστες και ακροδεξιούς». Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος προέτρεψε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες, ώστε να εμποδίσουν το ακροδεξιό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα να κερδίσει έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Suddeutche Zeitung πάντως δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε πολλά θέματα και κυρίως για την ευρωπαίκή προοπτική της Τουρκίας για την οποία εξέφρασαν σκεπτικισμό.

Στην Ιταλία: Σε πολύ υψηλούς τόνους συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ιταλία λίγες ημέρες πριν λήξει η προεκλογική περίοδος με τον Μπέπε Γκρίλο να εξαπολύει επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού και του προέδρου της χώρας λέγοντας ότι ο Ματέο Ρέντσι βρίσκεται σε απόγνωση και πως "ζει τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας". Υποστήριξε ότι μετά την αναμέτρηση της Κυριακής ο ίδιος και τα μέλη του κόμματός του θα απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου Ναπολιτάνο διότι όπως είπε «στερείται πολιτικής νομιμοποίησης», αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Όμως, πολιτική αντιπαράθεση άνοιξε και μεταξύ Μπερλουσκόνι – Γκρίλο με τον πρώτο να χαρακτηρίζει τον επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων «δολοφόνε»με τον Γκρίλο να του απαντά: Κακομοίρη, όπως αναφέρει η Corriere de la Sera.

Στο μεταξύ, ο Ρέντσι επισημαίνει πως «από την ψήφο της Κυριακής δεν εξαρτάται η επιβίωση της κυβέρνησης» ενώ παρέμβαση έκανε ο Ναπολιτάνο ενόψει ευρωεκλογών τονίζοντας: «Ελευθερία και δικαιώματα... αυτή είναι η Ευρώπη για την οποία πρέπει να ψηφίσουμε».

Παράλληλα, ο ιταλικος Τύπος ασχολείται με την ερώτηση, που έφερε σε δύσκολη θέση τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη συνέντευξη του στο BBC για μια δήλωση που είχε κάνει στο παρελθόν σε σχέση με τα οπίσθια της Μέρκελ... Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός της προειδοποίησε πως το ευρώ μπορεί να εξαφανισθεί αν δεν υπάρξει μια ριζική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.«Έχουμε ανάγκη από ριζικές αλλαγές, αλλιώς η οικονομική κατάσταση θα μας υποχρεώσει, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να εγκαταλείψουμε το ευρώ και να επιστρέψουμε στα εθνικά νομίσματά μας», προειδοποίησε ο Μπερλουσκόνι μιλώντας στο BBC. Όπως είπε, η μη ισορροπημένη οικονομική πολιτική της Ε.Ε. απειλεί την επιβίωση της Ευρωζώνης

Στην Ισπανία: «Τα δύο μεγάλα κόμματα χάνουν τη στήριξη τους» σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναφέρει η WSJ. Οι Ισπανοί στις επικείμενες ευρωεκλογές θα δείξουν την προτίμηση τους για νέα κόμματα, μια κίνηση που αποδεικνύει ότι το δικομματικό σύστημα στην Ισπανία έχει πλέον αρχίζει να εξασθενεί λόγω της οικονομικής κρίσης και των σκανδάλων.

Στην Αυστρία: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την «χαλαρή ψήφο» των Αυστριακών και την αναμενόμενη αποχή, αναφέρουν οι Financial Times. Το κόμμα της Ελευθερίας βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, ενόψει ευρωεκλογών.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα