Ο Τύπος στον κόσμο

Στην ανταλλαγή λεκτικών πυρών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία επικεντρώνεται ο διεθνής Τύπος.
Για Ουκρανία: "Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία να αποσυρθεί πλήρως από την Κριμαία" λένε οι FT. O Ρώσος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι οι εντάσεις στην Ουκρανία έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα - Σε λεκτικό πόλεμο έχουν επιδοθεί οι ΗΠΑ

έναντι της Ρωσίας, ζητώντας την πληρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία, αλλά η Μόσχα δεν δείχνει προς το παρόν διατεθειμένη να αποχωρήσει, διαπιστώνει η Wall Str Journal. Στο ίδιο μήκος και ο τίτλος του Guardian "Κλειδωμένες σε έναν ρητορικό πόλεμο για την Ουκρανία ΗΠΑ - Ρωσία". Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο ότι έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, αλλά ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η κατάληψη της Κριμαίας γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους.

"Περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο, ο Πούτιν υπερασπίζεται τις ενέργειες του στην Κριμαία" αναφέρουν οι NYTimes. Στη πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την κρίση στην Ουκρανία, ο Πούτιν έστειλε μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας του, υπεασπιζόμενος την απόφαση του για κατάληψη της Κριμαίας απαντώντας έτσι στις παγκόσμιες επικρίσεις, αλλά και επιδιώκοντας υποστήριξη στο εσωτερικό της Ρωσίας. Την ίδια ώρα, "Δεν θα υπάρξει εύκολη λύση στην κρίση της Ουκρανίας" αναφέρει η ίδια εφημερίδα επικαλούμενη ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι "ζυγίζουν" τις υπάρχουσες επιλογές γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη στο άμεσο μέλλον.

"Δεν κοροϊδεύετε κανέναν" η απάντηση Ομπάμα στον Πούτιν για το μέλλον της Κριμαίας" αναφέρει η Monde.

Mε άρθρο του στους FT ο γνωστός σχολιαστής Martin Wolf επισημαίνει πως "θα είναι δύσκολος ο δρόμος προς τη δημοκρατία για την Ουκρανία". Όπως σημειώνει... "Οσα συμβαίνουν σε Αίγυπτο, Ταϊλάνδη, Ρωσία και Ουκρανία καταδεικνύουν την ευαίσθητη φύση της δημοκρατίας. Για να πετύχει η 3η απόπειρα του Κιέβου -όπως κάθε πραγματική δημοκρατία- χρειάζεται τα βασικά: Αληθινούς πολίτες, έντιμους φύλακες, κατάλληλες αγορές και δίκαιους νόμους".

Για Βενεζουέλα: Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων κατά του διαδόχου του Μαδούρο. Την ίδια ώρα, oι Financial Times διαπιστώνουν πως η "κληρονομιά" του Τσάβες είναι αυξημένος πληθωρισμός, ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και χάος στη Βενεζουέλα.

Στην Ιταλία: "Αλλαγή εκλογικού νόμου μόνο στη Βουλή" αναφέρει η Repubblica. Μια από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης Ρέντσι ήταν η τροποποίηση του εκλογικού νόμου στην Ιταλία, η οποία αναβάλλεται και σε πρώτη φάση προωθείται η τροποποίησή του σε ό,τι αφορά τη Βουλή. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αναβολή της τροποποίησης του εκλογικού νόμου έγινε μετά από πιέσεις του Αντζελίνο Αλφάνο της Νέας Κεντροδεξιάς, ο οποίος θεωρεί ότι εάν αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος ελοχεύει ο κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκλογές, με αποτέλεσμα τα μικρά κόμματα να εξαφανιστούν. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Corriere de la Sera "Οι δικαστές αρνούνται την έξοδο από τη χώρα στον Μπερλουσκόνι". Το δικαστήριο του Μιλάνο απαγόρευσε στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ταξιδέψει στο Δουβλίνο προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αύριο.

Ο Μπερλουσκόνι, είχε ζητήσει ειδική άδεια για να μπορέσει να ταξιδέψει στην Ιρλανδία, παρά το γεγονός ότι μετά την οριστική καταδίκη του για φορολογική απάτη στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset, του έχει αφαιρεθεί το διαβατήριο. Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι απλώς «εφαρμόστηκε ο νόμος, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιου είδους περιπτώσεις».

Για επίσκεψη Γκάουκ στην Αθήνα: Μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα μεταφέρει ο Γερμανός πρόεδρος, αναφέρει η DW. Oι Γερμανοί και οι Έλληνες ήταν κάποτε στενοί φίλοι και συνεργάτες εντός της Ε.Ε, πριν από την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη. Τώρα, ο Γερμανός πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ ταξιδεύει στην Αθήνα προκειμένου να στηρίξει τη υπερχρεωμένη χώρα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα