Ο Τύπος στον Κόσμο

Το δράμα της Ουκρανίας μεταφέρεται στην Κριμαία όπου η ένταξη έχει οξυνθεί επικίνδυνα τα τελευταία 24ωρα όπως διαπιστώνει ο διεθνής Τύπος, που επίσης επικεντρώνεται στις αυστηρές προειδοποιήσεις της Δύσης προς τη Μόσχα να μην επέμβει στρατιωτικά στη χώρα.

Για την Ουκρανία

Σε προπύργιο αντίστασης των πολιτικών εξελίξεων που διαδραματίζονται στο Κίεβο, έχει εξελιχθεί η Κριμαία. Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο Interfax μετέδωσε την είδηση πως μετά την κατάληψη της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του

κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη, ομάδα ενόπλων κατέλαβε και το κύριο αεροδρόμιο της πόλης και μάλιστα ότι ορισμένοι από την ομάδα αυτή έφεραν το σύμβολο του ρωσικού ναυτικού. Στο θέμα αναφέρονται ο Guardian με τίτλο "Αυξάνονται οι ανησυχίες για την Κριμαία μετά την κατάληψη και του αεροδρομίου", ενώ η Monde επισημαίνει "Το αεροδρόμιο της Κριμαίας κατελήφθη από ένοπλους". Στο μεταξύ, σε δημοψήφισμα θέτει το Κοινοβούλιο της Κριμαίας το μελλοντικό καθεστώς της ρωσόφωνης αυτόνομης δημοκρατίας, ανακοινώνοντας ότι στις 25 Μαΐου -ανήμερα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία- στήνει κάλπες στη χερσόνησο για τη «διεύρυνση της αυτονομίας».

"Η Κριμαία θα επιδιώξει ψήφο για το μέλλον της περιοχής" αναφέρουν οι Financial Times (FT). O Γιανουκόβιτς επιμένει πως είναι ο πρόεδρος της χώρας. Τη στιγμή που η ένταση οξύνεται σε επικίνδυνο βαθμό στο μέτωπο της Κριμαίας, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς -ο οποίος επιμένει ότι είναι παραμένει νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας και ζητά προστασία από τη Μόσχα- πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal (WSJ) επισημαίνει πως "Η Μόσχα τροφοδοτεί την ένταση στην Ουκρανία". Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η ρωσική πολεμική μηχανή στη μεθόριο με την Ουκρανία δίνοντας την εντύπωση πως είναι σχεδόν έτοιμη να πραγματοποιήσει επέμβαση που θα φέρει τις ανατολικές και νότιες επαρχίες της Ουκρανίας στη ρωσική ομοσπονδία, με κορωνίδα τη χερσόνησο της Κριμαίας. Με 150.000 στρατιώτες, τεθωρακισμένα, όλες τις βάσεις της πολεμικής αεροπορίας στα δυτικά σε συναγερμό και τουλάχιστον 80 πολεμικά πλοία να παίρνουν μέρος σε μια ευρεία κλίμακας άσκηση η Μόσχα στέλνει μήνυμα στη Δύση πως δεν θα διακινδυνεύσει τα κεκτημένα της στην περιοχή. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κάλεσαν όλες τις πλευρές να κάνουν πίσω και να αποφύγουν κάθε είδους πρόκληση. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζον Κέρι που συναντήθηκε χθες με τον Γερμανό ομόλογο του δήλωσε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σεργκέι Λαβρόφ, που του υποσχέθηκε πως θα σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας. Είχαν προηγηθεί ανάλογες προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα τόσο από την Καγκελάριο Μέρκελ, όσο και από τον Βρετανό πρωθυπουργό, αλλά και τον γ.γ του ΝΑΤΟ.


Στην Τουρκία

Η αυθεντικότητα των ηχογραφημένων συνομιλιών Ερντογάν - υιού κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας, την ώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός όπως αναφέρει η Hurriyet κατηγορεί εισαγγελείς και αστυνομία για κατασκοπεία. Πάντως, χθες τον Φετουλάχ Γκιουλέν υπέδειξε για ακόμα μια φορά ο Ερντογάν ως τον υπαίτιο για τις υποκλοπές στο γραφείο του. Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση για τις δημοτικές εκλογές ο Ερντογάν είπε πως τους κοριούς στο γραφείο του είχε βάλει η προσωπική του φρουρά, που υπακούει όπως φαίνεται στις εντολές του Γκιουλέν. Μάλιστα κατηγόρησε τον άλλοτε σύντροφό του πως ενεργεί για λογαριασμό άλλης χώρας πέρα από τον ωκεανό, "φωτογραφίζοντας" τις ΗΠΑ, ενώ τον κάλεσε να επιστρέψει στην Τουρκία, λέγοντας:" Εάν η χώρα σου είναι η Τουρκία, επέστρεψε στην πατρίδα σου. Εάν θες να κάνεις πολιτική, βγες στο δρόμο και καν'το. Αλλά μην προκαλείς ταραχή, μην διαταράσσεις την ειρήνη της χώρας". Πάνω σε αυτή την αντιπαράθεση με τον Γκιουλέν θα στηριχθεί και όλη η προεκλογική καμπάνια του Ερντογάν ενόψει δημοτικών εκλογών διαπιστώνει ο Μουράτ Γετκίν, αρθρογράφος της Ηurriyet.


Για τη Μέρκελ

Μέρκελ αφήνει να εννοηθεί πως θα υπάρξει αλλαγή στις συνθήκες της Ε.Ε αλλά προειδοποιεί τη Μ. Βρετανία" λέει ο Guardian. "H Mέρκελ προειδοποιεί την Βρετανία να μην έχει μεγάλες προσδοκίες" αναφέρουν οι NYTimes. H Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να μίλησε θερμά, αλλά δεν παρείχε καμία ουσιαστική δέσμευση σε πιθανή στήριξη της προσπάθειας του Βρετανού πρωθυπουργού να χαλαρώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε. "Μέρκελ: Θέλουμε μια ισχυρή Βρετανία με σθεναρή φωνή στην Ε.Ε" λέει η WSJ, στο ίδιο μήκος κύματος και οι FT επισημαίνουν πως 'Η Μέρκελ τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας μια ισχυρή Βρετανία εντός της Ε.Ε". Ισχυρό μήνυμα προς το Ηνωμένο Βασίλειο να σκεφθεί εκ νέου μια πιθανή αποχώρηση από την Ε.Ε έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος, Μέρκελ, που βρέθηκε χθες στο Λονδίνο, εκφράζοντας με τον πιο εμφανή τρόπο την ανησυχία του Βερολνίνου για αυτό το ενδεχόμενο. Μιλώντας ενώπιον βρετανών βουλευτών, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί «ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο με σθεναρή φωνή εντός της ΕΕ» το οποίο θα συμβάλλει στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ενισχυθεί η ένωση των 28 κρατών.Η Μέρκελ έκανε την ομιλία αυτή στο Ουέστμινστερ μετά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και από την άνοδο του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, UKIP, έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για να ερωτηθούν οι Βρετανοί εκλογείς εάν θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ή όχι στην ΕΕ το 2017. «Ορισμένοι ανέμεναν η ομιλία μου να ανοίξει τον δρόμο για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική οι οποίες θα ικανοποιούσαν κάθε είδους επιθυμίες της Βρετανίας, πραγματικές ή υποτιθέμενες. Φοβάμαι ότι πρόκειται να απογοητευθούν»είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ πρόσθεσε «Άλλοι ανέμεναν το ακριβώς αντίθετο, ήλπιζαν ότι θα παρέδιδα ένα απλό και σαφές μήνυμα εδώ στο Λονδίνο, ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν προτίθεται να δώσει κανένα αντάλλαγμα για να κρατήσει τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φοβούμαι ότι οι ελπίδες αυτές θα διαψευστούν».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα