Ο Τύπος στον Κόσμο

Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που πρόκειται να δώσει σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας στον Ματέο Ρέντσι είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.


Για την Ιταλία

"Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρέντσι" λένε οι Financial Times. Οι κεντροδεξιοί εταίροι στην Ιταλία ζητούν περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσουν στην ατζέντα ενός πιθανού νέου κυβερνητικού συνασπισμού. "Ο Ρέντσι πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση" λέει ο Guardian.

H νέα κεντροδεξιά λέει πως ο Ρέντσι πρέπει να ακούσει τα αιτήματα της, εάν θέλει να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό. "Κάποιος που θυμίζει τον Μπερλουσκόνι, την ώρα που η Ιταλία αντιμετωπίζει έναν ακόμα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι NYTimes. Ο Ματέο Ρέντσι θα γίνει πρωθυπουργός και δεσμεύθηκε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ώστε οι ψηφοφόροι να έχουν μια πιο ξεκάθαρη θέση για το ποιος θα τους κυβερνά στο μέλλον. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο ιταλικό εκλογικό σύστημα θα έχει ως σημείο αναφοράς το ισπανικό, και με όριο του 8% για να μπορούν να εισέρχονται τα κόμματα στη Βουλή και τη Γερουσία. "Νέα κυβέρνηση, η μέρα ανήκει στον Ρέντσι. Στις 10.30 αναμένεται στο Κυρηνάλιο Μέγαρο" αναφέρει η Stampa. "Κυβέρνηση: Συνάντηση Ναπολιτάνο - Ρέντσι. Προς το παρόν δεν έχει κλειστεί ραντεβού Ρέντσι - Αλφάνο" αναφέρει η Corriere de la Sera. Φωτογραφίες του Ρέντσι χθες στο κέντρο της Φλωρεντίας με τον επιχειρηματία Ντέλα Βάλε φιλοξενεί η Repubblica. O Ρέντσι όπως και ο Λέτα έγιναν οι "πρωταγωνιστές" του φετινού καρναβαλιού σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας.


Για το Μαδούρο

Μεγάλο θέμα στα διεθνή δίκτυα αλλά και στις εφημερίδες Monde και El Pais είναι η απέλαση τριών Αμερικανών, προξενικών υπαλλήλων από την κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι τρεις διπλωμάτες είχαν προσπαθήσει να παρεισφρύσουν σε πανεπιστήμια της χώρας, φοιτητικές ομάδες από τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες καλεί σε νέα κινητοποίηση. Σύμφωνα με το BBC, ο Μαδούρο έχει διατάξει ένταλμα σύλληψης για τον Λόπες για υποκίνηση βίας στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεκινήσει στη Βενεζουέλα φοιτητικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες την περασμένη Τετάρτη κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις με τρεις νεκρούς και πάνω από 60 τραυματίες.


Για την Ελλάδα

"Το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά τον στόχο στην Ελλάδα" αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα αναδημοσιεύει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Βήμα της Κυριακής και σημειώνει ότι σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά το πρωτογενές πλεόνασμα είναι διπλάσιο του αρχικού στόχου. Για νέες εντάσεις μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού της επί των Οικονομικών Σόιμπλε αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος κάνει λόγο το Spiegel. Όπως αναφέρει στο σημερινό του τεύχος το γερμανικό περιοδικό, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έδωσε τέλος στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δοθεί στην Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές η προοπτική ενός νέου πακέτου βοήθειας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Spiegel. Όπως η καγκελαρία έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι δεν θα πρέπει να αναμένει σχετικό μήνυμα. Η Α. Μέρκελ φέρεται να φοβάται ότι μια συζήτηση για ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα ωφελούσε στις ευρωεκλογές το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, το οποίο πολύ οριακά δεν κατάφερε να μπει πρόσφατα στο γερμανικό κοινοβούλιο.


Στη Γαλλία

Το UMB μάχεται εναντίον του Ολάντ, της ακροδεξιάς και του ίδιου του εαυτού αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times (FT). Mιλώντας στη βρετανική οικονομική εφημερίδα, ο Aλέν Ζιπέ εκφράζει την πεποίθηση ότι το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ενδέχεται να βγει με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές.


Στη Βρετανία

Μπορεί η κακοκαιρία να υποχώρησε προσωρινά... ωστόσο νέες προειδοποιήσεις για πλημμύρες δοκιμάζουν εκ νέου τους Βρετανούς και την υπομονή τους αναφέρουν οι βρετανικές εφημερίδες και το BBC. H μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε νέες προειδοποιήσεις για πλημμύρες. Ένα χωριό δυτικά του Λονδίνου που έχει πληγεί από τις πλημμύρες επισκέφτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, την ώρα που δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν διαχειρίστηκε καλά την κρίση.

Την ίδια ώρα, "ανησυχία προκαλεί" η κλιματική αλλαγή ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Έκκληση σε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για το σοβαρό αυτό θέμα, αναφέρουν οι FT.


Στην Ουκρανία

Σε ισχύ θα τεθεί σήμερα ο νόμος της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς για αμνήστευση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μετά την εκκένωση του δημαρχείου του Κιέβου και άλλων δημοσίων κτιρίων στην επαρχία -ένας βασικός όρος για την ενεργοποίηση του νόμου, αναφέρει η Monde.


Στη Βοσνία

Ώρα για μια νέα συμφωνία Ντέιτον αναφέρει ο Guardian. Η συμφωνία που επετεύχθη το 1995 με τη συμβολή του Χόλμπρουκ και Μπιλντ έφερε ανακούφιση στον κόσμο και ελπίδα για την Βοσνία. Ωστόσο, πλέον ο κόσμος πρέπει να στρέψει την προσοχή του σε αυτή τη χώρα καθώς η ανεργία έχει φθάσει στο 40% και βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική αλλά και κοινωνική και πολιτική παράλυση, αναφέρει στο editorial της η βρετανική εφημερίδα.


Στο Σότσι

Συνελήφθη η πρώην βουλευτής της Ιταλίας, Βλαντιμιρ Λουξούρια καθώς εμφανίστηκε με πανό στο Σότσι που έλεγε "Οι Gay είναι Ok". Ωστόσο σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, απελευθερώθηκε λίγες ώρες, αργότερα.


Ένα ενδιαφέρον θέμα για την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο αναδεικνύουν οι NYTimes. "Πυκνώνουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια της (κατεχόμενης) Β. Κύπρου" αναφέρει η εφημερίδα. Εκατοντάδες φοιτητές επιλέγουν τον ζεστό καιρό και τον ήλιο της Κύπρου για να σπουδάσουν στο Ανατολικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Αμμόχωστο (Famagusta). Αρκετοί από αυτούς προέρχονται από τη Γουινέα, την Μογγολία και τη Ναμίμπια. Συνολικά 63,000 φοιτητές έχουν εγγραφεί για να παρακολουθήσουν μαθήματα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και μόνο 13,000 από αυτούς, ένα 20% είναι Τουρκοκύπριοι. 35.000 είναι Τούρκοι και 15,000 από χώρες τις Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Το ρεπορτάζ σημειώνει πως καμία χώρα εκτός της Τουρκίας δεν αναγνωρίζει ως ξεχωριστό κράτος τη Β. Κύπρο και πως οι Ελληνοκύπριοι καταγγέλλουν ότι αυτά τα πανεπιστήμια λειτουργούν παράνομα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, el pais, times, guardian, νέα, nytimes, βουλη, monde, bbc, διαδηλωσεις, ελλαδα, wsj, σαμαρας, μερκελ, σόιμπλε, spiegel, αθηνα, δημοσκοπηση, ισχύ, συλληψεις, κυπρος, συγκεκριμένο, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, γαλλια, κοινωνικη συμφωνια, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, χωρες, βημα, βημα της κυριακης, γερμανια, θεμα, ιταλια, κυπρου, φωτογραφιες, ωρα, bbc, el pais, guardian, nytimes, times, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, ανεργια, ατζεντα, εβδομαδες, βενεζουελα, βοσνια, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γινει, γουινεα, δηλωσεις, δοθει, δωσει, δικτυα, ελπιδα, εφημεριδα, ιδια, υπηρεσια, υπομονη, θυμιζει, ισπανικο, κυβερνηση, κομμα, λογο, μογγολια, ναμιμπια, ορος, ραντεβου, συγκεκριμένο, συζητηση, σόιμπλε, σοτσι, σχεδια, ισχύ, ωρες, ανηκει, εθνικο, financial times, χωρα, η εφημεριδα, monde, ομαδες, πληροφοριες, spiegel, θεματα
Τυχαία Θέματα