Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου επικρατεί μια εύθραυστη εκεχειρία λόγω της άκαρπης συνάντησης της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στο Νταβός της Ελβετίας και την εμφάνιση χθες του Ιρανού προέδρου.

Για την Αίγυπτο

"Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το Κάιρο" αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ), αλλά και ο Guardian

στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις καθώς και τα δίκτυα όπως το BBC. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε νωρίς το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στο Κάιρο. Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε μαρτυρίες κατοίκων σύμφωνα με τις οποίες, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον κτηρίων αμέσως μετά την ισχυρή έκρηξη. Πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει το κέντρο της πόλης. Βαθύς κρατήρας τρύπησε το πεζοδρόμιο έξω από το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας, η πρόσοψη του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο Guardian υπενθυμίζει πως σε 18 ημέρες συνεχούς διαμαρτυρίας έχει καλέσει τους Αιγύπτιους οπαδούς του Μόρσι η "Συμμαχία Κατά του Πραξικοπήματος" αρχής γενομένης από σήμερα για να τιμηθεί η τρίτη επέτειος από την εξέγερση που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Για την Ουκρανία

"Χωρίς λύση κατέληξαν οι συνομιλίες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στην Ουκρανία" αναφέρει ο Guardian. Άκαρπη απέβη η συνάντηση των αρχηγών της ουκρανικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς, που εμφανίστηκαν στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές στην Πλατεία Ανεξαρτησίας λέγοντας πως χρειάζεται συνέχιση της «παύσης πυρός» με την αστυνομία μέχρι να πιεστεί η κυβέρνηση σε υποχώρηση -έκκληση που προκάλεσε φωνές και γιουχαρίσματα. Η αντιπολίτευση κάλεσε τους διαδηλωτές να επεκτείνουν τους χώρους των αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων, χωρίς να κρύβει το φόβο αιματηρών συγκρούσεων. "Εν μέσω εύθραυσης εκεχειρίας, καταγγελίες για βιαιότητες στην Ουκρανία" λένε οι NYTimes. Tον γύρο του κόσμου κάνει φωτογραφία που δείχνει άνδρες της αστυνομίας να αναγκάζουν συλληφθέντα διαδηλωτή σε δημόσιο εξευτελισμό ζητώντας να βγάλει τα ρούχα του και να σταθεί γυμνός στο χιόνι σε θερμοκρασίες -14 βαθμών Κελσίου, ενώ εκείνοι τραβούσαν φωτογραφίες.

Για τη Συρία

"Μικρές πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας" αναφέρει ο Guardian αναφερόμενος στη πρώτη διαπραγμάτευση που θα γίνει σήμερα στο Μοντρέ της Ελβετίας μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με στόχο τον τερματισμό της τρίχρονης εμφύλιας σύγκρουσης πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα στο Μοντρέ της Ελβετίας. Οι συνομιλίες αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες, δεδομένου και του «πολεμικού» κλίματος στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες της Τετάρτης, όπου οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν. Η αντιπολίτευση, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στην Ελβετία, εάν δεν προβλεφθεί η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.

Για το Νταβός

Στους κινδύνους επικράτησης του λαϊκισμού στις επικείμενες ευρωεκλογές αναφέρεται σε σχόλιο του με αφορμή τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Φόρουμ, στο Νταβός ο Gideon Rachman στους Financial Times (FT). Παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, μια κάποια αισιοδοξία επικρατεί για την παγκόσμια οικονομία καθώς επανέρχεται σιγά - σιγά η ανάκαμψη αν και με χαμηλούς ρυθμούς τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη Βρετανία, υπάρχουν ανησυχίες κυρίως για τις 'κοινωνικές εκρήξεις" και της μεγάλης κλίμακας κοινωνικών διαμαρτυριών που σημειώθηκαν το 2013 και που αναμένεται να συνεχιστούν, αν όχι να ενταθούν το 2014 λόγω της αύξησης της ανεργίας, της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Στις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο, πιθανότατα θα εκδηλωθεί μια ισχυρή προτίμηση για τα «αουτσάιντερ» πολιτικά κόμματα, πολλά εκ των οποίων αντιτίθενται στα βασικά ζητήματα για την ΕΕ και την μετανάστευση, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τις κοινωνικές ανισότητες εξαιτίας της κρίσης.

Ο "πρωταγωνιστής" της χθεσινής ημέρας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ήταν αναμφισβήτητα ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που βρίσκεται στο Νταβός για το τέσσερις ημέρες μετά τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του και την απόφαση για χαλάρωση των κυρώσεων από τη Δύση. Από το βήμα του Φόρουμ ο Ροχανί δεσμεύθηκε να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο σχέσεων με τις γειτονικές χώρες του Ιράν. "Ροχανί: Το Ιράν είναι έτοιμο για μια συμπόρευση με τον κόσμο" αναφέρει ο Guardian. O πρόεδρος στέλνει μήνυμα πως θέλει να δώσει τέλος στην απομόνωση του Ιράν και δεσμεύεται πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει την πυρηνική τεχνολογία για την κατασκευή όπλων. Δεσμεύθηκε για την έναρξη μιας νέας περιόδου στις σχέσεις του με τις γειτονικές χώρες. Η δήλωση αυτή βέβαια προκάλεσε ερώτηση από τον επικεφαλής του Φόρουμ Κλάους Σουάμπ για το εάν εννοεί καλές σχέσεις με όλες τις χώρες για να έρθει ωστόσο διευκρινιστική απάντηση... από τον Ροχανί πως εννοούσε εκείνες τις οποίες το Ιράν αναγνωρίζει.

Για την Αργεντινή και την Τουρκία

Σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώνεται η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου, εξαιτίας του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλεί η αποκαλύψει των σκανδάλων διαφθοράς στα οποία ενέχονται μέλη της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρουν οι FT "η αγορά λέει στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει τη λίρα, που είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες". Xθες η λίρα υποχώρησε 1,7% διευρύνοντας τις απώλειες μετά από την απόφαση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Ερντέμ Μπαστσί, στις 21 Ιανουαρίου, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης για τα πιστωτικά ιδρύματα "σε ημέρες με ακραίες συνθήκες σύσφιξης". Την ίδια ώρα, όπως διαπιστώνουν οι FT "πέσο και λίρα υποχωρούν" - Επανέρχονται οι μέρες κρίσης για τις αναδυόμενες αγορές. Η κυβέρνηση της Αργεντινής άφησε το πέσο, το νόμισμα της χώρας, να υποτιμηθεί απότομα κατά 11,1% σε σχέση με το δολάριο, μια ελεύθερη πτώση που δεν έχει ξανασυμβεί από το 2002, με αποτέλεσμα η υποτίμηση του νομίσματος να φτάσει στο 18,6% μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του έτους.Την υποτίμηση του νομίσματος ζητούσαν κυρίως οι εξαγωγείς καθώς θα μπορούν έτσι να πωλούν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές τιμές. Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή έφτασε πέρσι το 28% και αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο το 2014.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα