Ο Τύπος στον κόσμο

Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Αριέλ Σαρόν λίγες ώρες πριν τη κηδεία του γίνεται θέμα στον διεθνή Τύπο, που επίσης επικεντρώνεται στην εφαρμογή από τις 20 Ιανουαρίου της μεταβατικής συμφωνίας της Γενεύης για περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Πολλές οι αναφορές και σήμερα στο «μυστικό δεσμό» του Ολάντ με τη γαλλίδα ηθοποιό, Γκαγέ.

Για Σαρόν: "Ο θάνατος του Σαρόν προκαλεί νέο γύρο αντιπαράθεσης" λέει ο Guardian. Αναδείχθηκαν για ακόμα μια

φορά οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το ποιος ήταν ο Σαρόν εάν δηλαδή ήταν ήρωας πολέμου ή εγκληματίας πολέμου. Καμία άλλη προσωπικότητα του Ισραήλ δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενη όσο αυτή του Σαρόν. Κυρίως για τους Παλαιστίνιους ενσαρκώνει τον φανατικό Ισραηλινό, τον κατακτητή. Το 2001, με την επιδεικτική του παρουσία στο τέμενος Αλ Άκσα, που είναι ο πιο ιερός τόπος για τους Μουσουλμάνους, πυροδότησε τη δεύτερη Ιντιφάντα. Τα όσα είχε πει τότε, ήχησαν σκωπτικά στα αυτιά των Παλαιστινίων. «Ήρθα εδώ με ένα μήνυμα ειρήνης. Πιστεύω ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους Παλαιστίνιους». Την ίδια ώρα καλούσε στην οικοδόμηση κι άλλων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Πάρτε υπό την κατοχή σας όσους περισσότερους λόφους της Δυτικής Όχθης μπορείτε, γιατί αυτό που τώρα έχουμε, μας ανήκει, αυτό που δεν έχουμε θα αναγκαστούμε να το επιστρέψουμε στους Παλαιστίνιους». Ο Σιμόν Σάιν, παλαιός πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία, που είχε ζήσει το Σαρόν από πολύ κοντά, πιστεύει ότι πήρε πολλές ατυχείς και λανθασμένες αποφάσεις και άφησε βαριά κληρονομιά στη χώρα. "Η εποικιστική πολιτική του Σαρόν ήταν το μεγαλύτερο αδύνατο σημείο του και το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο για μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους», είπε στην Huffington Post. Ο Αριέλ Σαρόν υποστήριξε με επιμονή και σκληρότητα τα συμφέροντα της χώρας του, ήταν αυτός που ξεκίνησε την οικοδόμηση του λεγόμενου Τοίχους της Ντροπής γύρω από τη Δυτική Όχθη και στη συνέχεια αυτός που απέκλεισε τον Γιασέρ Αραφάτ στο αρχηγείο του, στη Μουκάτα της Ραμάλα, το οποίο και βομβάρδισε. Ο λόγος τώρα ανήκει στον ιστορικό του μέλλοντος. "Αριέλ Σαρόν: Μια ζωή ακραιοτήτων" λέει από τη πλευρά της η DW.

Για Ιράν: "Οι διαπραγματεύσεις θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το Ιράν" λένε οι NYTimes. Η μεταβατική συμφωνία της Γενεύης για τον περιορισμό των πλέον αμφιλεγόμενων πτυχών του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έναντι μερικής χαλάρωσης των διεθνών κυρώσεων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 20ή Ιανουαρίου, βάσει ανακοίνωσης των εμπλεκόμενων μερών με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Χαιρετίζει ο Μπαράκ Ομπάμα την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ως «σημαντικό βήμα προόδου», τονίζοντας όμως παράλληλα πως «δεν έχει ψευδαισθήσεις» για τη δυσκολία επίτευξης οριστικής λύσης δεδομένου ότι η πραγματική διαπραγμάτευση για το ιρανικό ζήτημα τώρα αρχίζει. Η ημερομηνία κατά την οποία τίθεται επισήμως σε ισχύ η μεταβατική συμφωνία ανακοινώθηκε το απόγευμα της Κυριακής από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία εκπροσωπεί την Ομάδα των Έξι στις διπλωματικές επαφές με το Ιράν για το ζήτημα του ιρανικού προγράμματος. Η κ. Άστον αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι η Ομάδα των Έξι θα ζητήσει από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να αναλάβει την απαραίτητη εποπτεία που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα και τις διαδικασίες επαλήθευσης Αντίστοιχη ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εκδόθηκε ταυτόχρονα από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Βάσει της συμφωνίας της 24ης Νοεμβρίου 2013, το Ιράν δεσμεύεται να μειώσει τις πιο αμφιλεγόμενες πυρηνικές δραστηριότητές του με αντάλλαγμα την άμβλυνση μέρους των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Για Ολάντ: Πολύ μελάνι χύθηκε και σήμερα για την σχέση που φέρεται να έχει ο Γάλλος πρόεδρος με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ. Σήμερα ο διεθνής Τύπος επικεντρώνεται στην επίσημη σύντροφο του Ολάντ, Βαλερί Τριερβελέρ που διακομίστηκε σε νοσοκομείο για "ξεκούραση" μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Closer. "Η σύντροφος του Ολάντ βρίσκεται στο νοσοκομείο" λένε οι NYTimes, o Guardian και η Corriere de la Sera.

Συγκλονισμένη από τις αποκαλύψεις για τη φημολογούμενη σχέση του Ολάντ με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ, η «επίσημη» σύντροφος του γάλλου προέδρου διακομίστηκε σε νοσοκομείο για «ξεκούραση», μέχρι να αποφασίσει «τι θα κάνει». Την εισαγωγή της Τριερβελέρ αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Le Parisien, και λίγες ώρες αργότερα ήρθε η επιβεβαίωση από εκπρόσωπο της δημοσιογράφου που μίλησε στο Reuters.

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με την Monde "θα διεξαχθεί έρευνα για το διαμέρισμα της Γκαγέ" καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες πως το διαμέρισμα ανήκε στον Μισέλ Φερατσί, ενός ηθοποιού που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Από την πλευρά τους, οι FT αναφέρουν: "Η σχέση του Ολάντ επισκιάζει την πολιτική του". Ο Γάλλος πρόεδρος καλείται να εξηγήσει το πώς θα οδηγήσει στην ανάκαμψη την οικονομία".

Στην Τουρκία: "Ο Ερντογάν επιμένει πως οι μεταρρυθμίσεις για αλλαγή του συστήματος δικαιοσύνης θα προχωρήσουν κανονικά" αναφέρει ο Guardian. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση εξαιτίας του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου αναφέρεται και η Hurriyet. Κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην επιτροπή Δικαιοσύνης, βουλευτής ανέβηκε στο τραπέζι και άρχισε να κλωτσάει συναδέλφους του ενώ άλλοι αντάλλασαν γροθιές ή πετούσαν φακέλους, μπουκάλια νερό και iPad. Την ίδια ώρα, στους δρόμους της Άγκυρας συγκεντρώνονταν περίπου 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, μετά από κάλεσμα συνδικάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «η Επανάσταση θα καθαρίσει τη βρομιά αυτή» ή «είναι κλέφτες», με στόχο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Για Ελλάδα: "Στη φυλακή και άλλοι βουλευτές της ακροδεξιάς Χ.Α" λέει η WSJ. Έλληνες δικαστες αποφάσισαν την προφυλάκιση 3 ακόμη βουλευτών της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, ύστερα από σχετικές έρευνες για τη δράση του κόμματος.

"Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ρίχνει τους τόνους αισιοδοξίας της κυβέρνησης" λένε οι NYTimes. To δημοσίευμα επικεντρώνεται στην απουσία του Α. Τσίπρα από την εκδήλωση της επίσημης έναρξης της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Όπως λέει χαρακτηριστικά: "απών από την πανηγυρική εκδήλωση, ωστόσο έγινε πρωταγωνιστής του πολιτικου δράματος στην Ελλάδα που αντίθετα με την οικονομική κατάσταση στη χώρα, δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης". Ο Τσίπρας παραμένει σφοδρός επικριτής της οικονομικής πολιτικής που έχουν οδηγήσει στο 27% την ανεργία, μιας πολιτικής ωστόσο που οδηγεί τη χώρα το 2014 στα πρώτα σημάδια ανάπτυξης. Υπάρχουν σημάδια για οικονομική ανάκαμψη, ωστόσο οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι αυτό που παραμένει σε κίνδυνο είναι η πολιτική σταθερότητα. Αυτό επισημαίνει στην τελευταία του έκθεση ο Fitch.

"H Ευρωπαϊκή Αριστερά βλέπει πώς ο καπιταλισμός μπορεί να αντεπιτεθεί" λέει ο Guardian. Οι Σοσιαλδημοκράτες λανθασμένα πίστεψαν πως οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαν πολεμήσει, χάθηκαν για πάντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το μάθημα του στην Ελλάδα.

Για Χρυσές Σφαίρες: "Ο Οδηγός Διαπλοκής ήταν ο μεγάλος νικητής" αναφέρουν οι NYTimes, ενώ ο Guardian επισημαίνει πως το "12 χρόνια Σκλάβος οδηγεί την κούρσα για τα Όσκαρ". Νικητής των φετινών Χρυσών Σφαιρών είναι η ταινία "Οδηγός Διαπλοκής" του Ντέιβιντ ο Ράσελ που κέρδισε τρία βραβεία καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ ενώ βραβεία έλαβαν και οι πρωταγωνίστριες της ταινίας Άμυ Άνταμς και Τζένιφερ Λώρενς στις κατηγορίες ά και β' γυναικείου ρόλου σε κωμωδία/ μιούζικαλ, αντίστοιχα. Το "12 χρόνια Σκλάβος" του Στιβ Μακκουίν πήρε το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας, ενώ ο Μάθιου Μακκόναχι έλαβε το βραβείο α ανδρικού δραματικού ρόλου στο Dallas Byers Club και η Κέιτ Μπλάνσετ α γυναικείου ρόλου για το "Θλιμένη Τζάσμιν". O Aλφόνσο Κουαρόν βραβεύθηκε για τη σκηνοθεσία του Gravity.

"Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: Η τέλεια ομορφιά" του Σορεντίνο αναφέρει η Corriere de la Sera.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, huffington post, χρυση αυγη, κηδεία, guardian, huffington, nytimes, ισχύ, closer, reuters, monde, hurriyet, ipad, ελλαδα, wsj, δραση, τσιπρας, fitch, συριζα, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, dallas, club, gravity, κινηση στους δρομους, εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, εκθεση γενευης, ipad 2, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κεν ρασελ, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, ipad 3, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, ντάγκλας άνταμς, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, ημερομήνια, βημα, γερμανια, θανατος, θεμα, ιραν, ισραηλ, προγραμμα, ωρα, guardian, hurriyet, nytimes, reuters, wsj, αλεξανδρα, ανεργια, αυτια, βρισκεται, γινεται, δειχνει, δυτικη οχθη, δυτικη, εγινε, ειπε, εκθεση, εξι, ερντογαν, ερευνα, ερευνες, εφημεριδα, ζωη, κηδεία, ιδια, υπηρεσια, ιστορικο, καπιταλισμος, κειτ, κειτ μπλανσετ, κομμα, λεπτομερειες, μιουζικαλ, μπορειτε, νερο, ομαδα, παντα, οδηγος, οχθη, ρασελ, συζητηση, συνεχεια, σημαδια, σκηνοθεσια, συνθηματα, τουρκια, τρια, φυλακη, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φορα, ωρες, αδυνατο, ανηκει, closer, club, dallas, εφαρμογη, επεισοδια, gravity, ηρωας, huffington post, huffington, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, μια φορα, monde, νοσοκομειο, σκλαβος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα