Ο Τύπος στον Κόσμο

Η «αρκτική εισβολή» στις ΗΠΑ που έχει παραλύσει μεγάλα τμήματα της χώρας είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, ενώ οι οικονομικές εφημερίδες δίνουν έμφαση στην έγκριση από τη Γερουσία της υποψηφιότητας της Τζάνετ Γέλεν για την ανάληψη της προεδρίας της FED.

Για «αρκτική εισβολή» στις ΗΠΑ

«Το πολικό ψύχος στις ΗΠΑ ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου

αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρουν οι Financial Times. «Eκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο λόγω του ψύχους στις ΗΠΑ» αναφέρει ο Guardian. Oι Αμερικανοί από την Μοντάνα έως την Αλαμπάμα έχουν λάβει προειδοποιήσεις ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες - ρεκόρ αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή τους. Μια «Πολική δίνη» πλήττει μεγάλα τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της εισβολής αέρα από την Αρκτική, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους μείον 40 βαθμούς Κελσίου. Λόγω αυτής της «αρκτικής εισβολής» έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, έχει «παγώσει» η λειτουργία επιχειρήσεων και
σχολείων, ενώ ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις. Μεταξύ των νεκρών είναι ένας 48χρονος άνδρας στο Σικάγο, ο οποίος έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που φτυάριζε το χιόνι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή έξω από το σπίτι της στην Ιντιανάπολη.

Την ίδια ώρα, «Από την Πορτογαλία έως τη Βρετάνη οι ακτές έρμαια των τεράστιων κυμάτων του Ατλαντικού" λέει με γλαφυρό τρόπο η Monde. Την ώρα που οι πλημμύρες περιορίζονται σιγά - σιγά στη Βρετανία, τα τεράστια κύματα προκαλούν θύματα και καταστροφές στις ακτές της Γαλλίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Ισπανίας.

Για την Τζάνετ Γέλεν

«Η Γέλεν επιβεβαιώθηκε πως θα είναι η νέα επικεφαλής της FED», αναφέρει η Wall Street Journal στο βασικό της θέμα. Η Γερουσία έδωσε το «πράσινο φως» τη Δευτέρα στην Τζάνετ Γέλεν να γίνει η επικεφαλής της FED, από την 1η Φεβρουαρίου σε μια από τις πλέον ισχυρές θέσης διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ. «Η Γερουσία εγκρίνει την υποψηφιότητα της Γέλεν στο τιμόνι της FED», λένε και οι Financial Times. H πρώτη γυναίκα επικεφαλής της FED πήρε 56 ψήφους υπέρ και 26 κατά. Η θητεία της Γέλεν είναι τετραετής. Η διεθνούς φήμης οικονομολόγος ήταν η αγαπημένη υποψηφιότητα πολλών σπουδαίων συναδέλφων της, συμπεριλαμβανομένου του νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν καθώς επίσης και της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Τζάνετ Γέλεν, περιγράφεται ως «περιστέρι» απέναντι στα αποκαλούμενα «γεράκια» που εστιάζουν αποκλειστικά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η Γέλεν καθώς η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και τα επίπεδα της ανεργίας υψηλά (7 % το Νοέμβριο) έχει αφήσει να διαφανεί ότι είναι πρόθυμη
να αφήσει τον πληθωρισμό να υπερβεί το ποσοστό-στόχο του 2 %, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης απασχόληση.

Ο τραυματισμός της Α. Μέρκελ

Μεγάλο θέμα στον ευρωπαϊκό και οικονομικό Τύπο είναι και ο τραυματισμός της Α. Μέρκελ ενώ έκανε σκι. «Η Μέρκελ της Γερμανίας τραυματίστηκε στη διάρκεια των διακοπών της κάνοντας σκι" αναφέρει η WSJ. Ατύχημα ενώ έκανε σκι στην Ελβετία είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της. Όπως είπε στη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εξαιτίας του ατυχήματος η κ. Μέρκελ θα χρειαστεί να παραμείνει, κατά το δυνατόν, σε ακινησία για τις επόμενες τρεις εβδομάδες κι επομένως θα ακυρώσει πολλές από τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις της. «Η Άγκελα Μέρκελ υπέστη ελαφρύ κάταγμα του πυελικού οστού της λεκάνης», αναφέρει ο Guardian. Πολλά ήταν τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της δήλωσης του εκπροσώπου της ότι «υποθέτουμε πως έτρεχε με χαμηλή ταχύτητα», ενώ το κουτσομπολίστικο περιοδικό Bunte δημοσίευσε ένα άρθρο με τον ισχυρισμό ότι η Καγκελάριος χρησιμοποιεί το ίδιο ζευγάρι πέδιλα εδώ και 20 χρόνια, χρησιμοποιώντας μάλιστα δήλωση της κατασκευάστριας εταιρείας που την
παρότρυνε να αλλάξει τα πέδιλα της επισημαίνοντας ότι «ύστερα από 10 χρόνια, τα πέδιλα μας χάνουν την δυναμική τους».

Για την Ελλάδα

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδα στη χθεσινή συνέντευξή του προς την Frankfurter Sonntagszeitung, διαπιστώνοντας ότι «ο Βενιζέλος δεν χρειάζεται δυστυχώς να φοβάται ότι τα λόγια του μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στην προθυμία των εταίρων για παροχή περαιτέρω βοήθειας. Σε κάθε περίπτωση, ο Βενιζέλος εφιστά την προσοχή στο ποιος έχει ποιον "στο χέρι"», υπογραμμίζει η FAZ, παραθέτοντας τη χθεσινή προειδοποίηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί σε απειλή για τους Γερμανούς φορολογούμενους». Όπως επισημαίνει η γερμανική συντηρητική εφημερίδα, «αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα στον πέμπτο χρόνο της "ευρωκρίσης"». Την ίδιαώρα, η Suddeutsche Zeitung επικεντρώνεται στην απάντηση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στον κ. Βενιζέλο. Ως «δοκιμασμένη πρακτική» χαρακτήρισε το σχήμα της τρόικας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ, που παρείχε πλήρη στήριξη στην τρόικα, απορρίπτοντας κατά αυτόν τον τρόπο την κριτική που της άσκησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη του στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung κατά την οποία παραδέχθηκε ότι η λειτουργία της τρόικας είναι μεν νόμιμη, αλλά αμφέβαλλε για το κατά πόσο είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη, καθώς δεν υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Για το Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράκ προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να πολεμήσει τους συνδεόμενους με την Αλ Κάιντα μαχητές, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο, αποκλείουν κάθε αποστολή στρατευμάτων, αναφέρει ο Guardian. Μετά την δεκαετή παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων και την απόσυρσή τους, η χώρα έχει πέσει σε δίνη βίας που παίρνει διαστάσεις ανοικτού εμφυλίου. Οι
νεκροί από τυφλές επιθέσεις σεκταριστικής βίας έφτασαν τις χιλιάδες μόνο τον περασμένο χρόνο: Απόδειξη με τον δραματικότερο τρόπο της αποτυχίας της υπόθεσης του Ιράκ, την οποία ανακεφαλαιώνει η κατάληψη της Φαλούτζα από το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», το δίκτυο ένοπλων ομάδων που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα. Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μαλίκι κάλεσε τους κατοίκους και τις φυλές της Φαλούτζα και των υπό κατάληψη περιοχών να «εκδιώξουν τους ένοπλους τρομοκράτες», ώστε να
αποφευχθεί μάχη μεγάλης έκτασης. Στο μήνυμά του, ο αλ Μαλίκι κάλεσε επίσης τις στρατιωτικές δυνάμεις να αποφύγουν να πλήξουν μέρη της Φαλούτζα που είναι κυρίως περιοχές κατοικιών. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι αναφορές του πρωθυπουργού λειτουργούν ως οιωνός επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης ευρείας έκτασης για την ανακατάληψη της πόλης. Την ίδια στιγμή, οι άμαχοι της Φαλούτζα προσπαθούν να διαφύγουν με κάθε μέσο από την πόλη. Το βράδυ της Κυριακής, η Βαγδάτη είχε επιβεβαιώσει το θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων σε συγκρούσεις στην επαρχία Ανμπάρ εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών. Μαζί με τον τακτικό στρατό συντάσσονται και μέλη τοπικών φυλών που συντάσσονται μαζί με την κεντρική κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον έχει, την ίδια ώρα, το πρώτο θέμα των NYTimes σύμφωνα με το οποίο «ΗΠΑ και Ιράν αντιμετωπίζουν κοινούς εχθρούς στη Μ. Ανατολή». Οι ΗΠΑ και το Ιράν αρχίζουν να επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις τους καθώς αντιμετωπίζουν με την ίδια ανησυχία την αυξανόμενη δύναμη Σουνιτών που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα τόσο στη Συρία, όσο και στον Λίβανο, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Υεμένη.

Πάντως την ίδια ώρα, το Ιράν παραμένει «εκτός λίστας» για την επικείμενη ειρηνευτική συνδιάσκεψη για τη Συρία, όπως αναφέρει η DW.

Για την Τουρκία

Μεγάλο θέμα είναι η αλλαγή πρέσβεων σε ΗΠΑ, Παρίσι και Μ. Βρετανία. Στις ΗΠΑ τοποθετείται πλέον ο Σερντάρ Κιλίντς, που ήταν στο Τόκιο, ενώ παλαιότερα είχε τη θέση του αναπληρωτή γ.γ υπεύθυνου για τις εξωτερικές σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Θα αντικαταστήσει τον Ναμίκ Ταν, πρώην εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην Hurriyet o πρόεδρος της ένωσης δικηγόρων Μετίν Φεϊζίογλου εξήγησε τους λόγους που ζητά επανεκδίκαση των υποθέσεων Εργκένεκον και Βαριοπούλα. Όπως είπε «η σύγκρουση λόγω του σκανδάλου διαπλοκής έδωσε μια χρυσή ευκαιρία για να διορθωθούν οι ελλείψεις στο τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης», ενώ διευκρίνισε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει να κάνει με την παροχή γενικής αμνηστίας στους καταδικασθέντες στρατηγούς, αλλά με την εκδίκαση υποθέσεων όχι από ειδικά δικαστήρια, αλλά από ποινικά δικαστήρια, ενώ θα επανεξεταστούν και άλλες υποθέσεις που αφορούν Κούρδους φυλακισμένους.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, ηπα, fed, πετρελαιο, times, guardian, monde, γαλλια, νέα, φως, περιστερι, μερκελ, wsj, ελλαδα, βενιζελος, faz, τροικα, nytimes, hurriyet, αποσυρση, εφημεριδες, αποσυρση αυτοκινητων 2011, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, στρατος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, σχολεια, υπουργειο δικαιοσυνης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, χιονι, το πρωτο θεμα, αφγανισταν, γυναικα, εξοδος, ηπα, θεμα, θητεια, ιραν, ιρακ, πρωτο θεμα, πτησεις, υεμενη, υπουργειο οικονομικων, χρυση ευκαιρια, ωρα, guardian, hurriyet, nytimes, times, wsj, αρθρο, αλεξανδρα, ατυχημα, βαγδατη, εβδομαδες, βραδυ, γινει, δευτερα, δυναμη, δυστυχως, δηλωση, δινη, δικτυο, ευκαιρια, ειπε, ελβετια, ενημερωση, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, κελσιου, κυβερνηση, κυματα, λειτουργια, λογια, οικος, οιωνος, παρισι, πεδιλα, πορτογαλια, πρωι, ρεκορ, συρια, σικαγο, σπιτι, σχολια, τουρκια, τοκιο, φτανει, χρυση, εμφαση, faz, fed, financial times, χωρα, υπουργειο, monde, θεματα, θερμοκρασια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα