Ο Τύπος στον κόσμο

Η έκρυθμη κατάσταση στο Νότιο Σουδάν και η απόφαση του ΟΗΕ να αυξήσει την ειρηνευτική του δύναμη καθώς και το χάος που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη το κύμα κακοκαιρίας είναι τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Νότιο Σουδάν: "Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν το Μπορ" λένε οι Financial Times. Τα κυβερνητικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Μπορ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Τζονγκλέι, το οποίο είχε καταληφθεί από τους

αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ν. Σουδάν, Σάλβα Κιίρ. «Δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση κατέλαβαν το Μπορ» δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι είναι σε εξέλιξη εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Όπως είχε πει στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, η αντεπίθεση του στρατού καθυστέρησε σκόπιμα, έτσι ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή οι αμερικανοί πολίτες. Το Μπορ βρισκόταν στα χέρια των αντικαθεστωτικών από την Τετάρτη. Μία εβδομάδα εθνοτικών και φυλετικών συγκρούσεων έχει ενισχύσει τους φόβους για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στη χώρα

Tην ίδια ώρα, "Τα Ηνωμένα Έθνη στέλνουν πρόσθετη βοήθεια από ειρηνευτικές δυνάμεις" αναφέρει η Wall Street Journal, ενώ και ο Guardian αναφέρει πως "Τα Ηνωμένα Έθνη αυξάνουν κατά 12,500 την ειρηνευτική τους αποστολή". Στις 12.500, από 7.000 που ήταν, αυξάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας τον αριθμό των στρατιωτών που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη.Σημειώνεται ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους με τους μισούς από αυτούς να αναζητούν καταφύγιο σε διάφορες βάσεις που έχει εγκαταστήσει ανά τη χώρα ο ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Μπορ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Τζονγκλέι, το οποίο είχε καταληφθεί από τους αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ν. Σουδάν, Σάλβα Κιίρ. Από τη πλευρά τους, οι NYTimes στο βασικο τους θέμα αναφέρουν "Πολίτες είναι στη πλειοψηφία τους τα θύματα των ενόπλων συγκρούσεων στο Ν. Σουδάν". Η βία των τελευταίων ημερών ήλθε ως επακόλουθο της μάχης εξουσίας ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας Σάλβα Κιίρ, ο οποίος ανήκει στη φυλή των Ντίνκα και στον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Ματσάρ, ο οποίος ανήκει στη φυλή των Νούερ, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μαζικές εκτελέσεις με εθνοφυλετικά κριτήρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των συγκρούσεων στο Νότιο Σουδάν.

Στην Ευρώπη: "Οι καταιγίδες προκαλούν Χριστουγεννιάτικο χάος" λέει ο Guardian. Θύματα άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Ευρώπη, ενώ παράλληλα προκάλεσε χάος στις μετακινήσεις για την εορτή των Χριστουγέννων. "Θάνατοι και καθυστερήσεις στις μετακινήσεις λόγω καταιγίδας στην Ευρώπη" λέει η WSJ. Σφοδρή καταιγίδα έπληξε τις μεταφορές και μετακινήσεις στην Ευρώπη, παραμονή των Χριστουγέννων. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία, ενώ ένα αγόρι καταπλακώθηκε από οικοδομικά υλικά στη Νορμανδία.

Στη Βρετανία: Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος της χρονιάς αναμένεται να στείλει ανήμερα των Χριστουγέννων εναλλακτικό μήνυμα μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Channel 4, αναφέρει ο Guardian. O Σνόουντεν που βρίσκεται στη Ρωσία έχει ήδη μαγνητοσκοπήσει το μήνυμα του και θα απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών. Μάλιστα θα πει πως ο Τζορτζ Όργουελ μας είχε προειδοποιήσει μέσω του 1984 για τους κινδύνους, που προκαλεί η συλλογή τέτοιων πληροφοριών...

Στον διαστημικό σταθμό ISS: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαστημικός περίπατοςγια την αντικατάσταση μίας ελαττωματικής αντλίας αμμωνίας στο ένα εκ των δύο συστημάτων ψύξης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), των αστροναυτών Ρικ Μαστράτσιο και Μάικ Χόπκινς. Σύμφωνα με την NASA ο 53χρονος Ρικ Μαστράτσιο και ο 44χρονος Μάικ Χόπκινς επέστρεψαν στον θάλαμο αποσυμπίεσης του σταθμού μετά τη σημερινή έξοδό τους στο διάστημα, η οποία διήρκεσε 7 ώρες και 30 λεπτά. Ο διαστημικός αυτός περίπατος ήταν ο δεύτερος που πραγματοποιείται παραμονή των Χριστουγέννων στην ιστορία του διαστήματος. Ο προηγούμενος είχε γίνει το 1999 όταν δύο αστροναύτες που επέβαιναν σε ένα διαστημόπλοιο είχαν εξέλθει στο διάστημα για να επισκευάσουν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Για τον Ρικ Μαστράτσιο επρόκειτο για την όγδοη έξοδό του στο διάστημα, με την οποία ο συνολικός χρόνος που έχει περάσει στο διάστημα ανήλθε σε 51 ώρες και 28 λεπτά, ενώ για τον Χόπκινς αυτός ήταν ο δεύτερος διαστημικός του περίπατος.

Στην Ισπανία: Μπορεί ο Χουάν Κάρλος να έστειλε μήνυμα για την ανάγκη "ειρηνικής συμβίωσης" και "ενότητας" των Ισπανών όπως αναφέρει η El Pais ωστόσο το θέμα που κυριαρχεί στα διεθνή δίκτυα είναι η απόφαση της δημόσιας τηλεόρασης της Καταλονίας να μην μεταδώσει το μήνυμα του, παραμονή Χριστουγέννων για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, σε μία κίνηση που τονίζει την αυξανόμενη αυτονομιστική τάση της περιοχής. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Καταλονίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του βασιλιά Χουάν Κάρλος έκαναν στάση εργασίας και έτσι μεταδόθηκαν άλλα προγράμματα αντί του βασιλικού μηνύματος.Επισήμως η ολιγόωρη στάση έγινε ως κίνηση διαμαρτυρίας για τις περικοπές και την ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες μέρους της τηλεοπτικής παραγωγής. Η επίσημη Καταλονία έχει συγκρουστεί με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη για τις περικοπές στις δαπάνες ειδικά όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες.Στην ομιλία του, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος δεν αναφέρθηκε απ' ευθείας στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αλλά απηύθυνε έκκληση ενότητας προς τους Ισπανούς λέγοντας ότι πρέπει να αγκαλιάσουν την ποικιλομορφία τους, καθώς η χώρα πασχίζει να βγει από τη βαθιά πενταετή οικονομική κρίση που έχει αφήσει έναν στους τέσσερις εργαζόμενους χωρίς δουλειά.

Στην Ιταλία: Τα φώτα είναι στραμμένα στο πρώτο μήνυμα Urbi et Orbi (στην πόλη και την οικουμένη) του Πάπα Φραγκίσκου σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, όπως αναφέρει η Corriere de la Sera. Μια τεράστια ναπολιτάνικη φάτνη που εικονίζει τη γέννηση του Ιησού στη Βηθλεέμ εγκαινιάστηκε χθες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ενώ ταυτόχρονα, εξ ονόματος του πάπα Φραγκίσκου, άναψε ένα φως που συμβολίζει την ειρήνη στον κόσμο, δίνοντας το έναυσμα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στο Βατικανό.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα