Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι μαζικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, οι μεγαλύτερες μετά τη Πορτοκαλί Επανάσταση πριν από εννέα χρόνια, είναι ένα από τα βασικά θέματα του σημερινού διεθνούς Τύπου.Για το Κίεβο

"Διαδηλωτές στο Κίεβο καλούν σε επανάσταση" είναι ο τίτλος του βασικού θέματος των Financial Times, που κάνει λόγο για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην

ουκρανική πρωτεύουσα από το 2004 και την Πορτοκαλί Επανάσταση. "Χιλιάδες ζητούν τη παραίτηση του Ουκρανού προέδρου" αναφέρoυν οι NYTimes. Η μεγαλύτερη ένδειξη οργής εδώ και 11 μέρες, μετά δηλαδή την απόρριψη της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς μιας συμφωνίας με σύνδεσης με την Ε.Ε, πραγματοποιήθηκε χθες, εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. "Σεισμός... στην Ουκρανία από τις μαζικές διαδηλώσεις, τις μεγαλύτερες από την Πορτοκαλί Επανάσταση" αναφέρει και ο Guardian. "Στους δρόμους όλη την ημέρα η Ουκρανική αντιπολίτευση" λέει από τη πλευρά της η Monde. Οι δυναμικές διαδηλώσεις στο Κίεβο - παρά τη κυβερνητική απαγόρευση- είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σχεδόν 10 μέρες, μετά την απόρριψη της Ουκρανικής κυβέρνησης για εμπορική σύνδεση με την Ε.Ε, ύστερα από ρωσικές πιέσεις. Σύμφωνα με το BBC, τις πρώτες πρωινές ώρες εκατοντάδες διαδηλωτές ωστόσο παρέμεναν στους κεντρικούς δρόμους του Κιέβου μετά τη χθεσινή μεγαλειώδη πορεία, τη μεγαλύτερη που είχε δει η Ουκρανική πρωτεύουσα από τη Πορτοκαλί Επαναστάση πριν από εννέα χρόνια. Συνθήματα για "επανάσταση" αντήχησαν χθες ενώ το πλήθος συμμετείχε σε γενική απεργία με στόχο την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.


Για την Ελλάδα

"Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's εν μέσω σύγκρουσης της κυβέρνησης με τους δανειστές" λέει ο Guardian. Η Ελλάδα "συγκρούεται" με την τρόικα για μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε περικοπές, αλλά και για το δημοσιονομικό κενό. Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's επισκιάστηκε από τις διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, μετά την αναβολή της επίσκεψης των εκπροσώπων της, που αναμένονταν τη Δευτέρα, στην Αθήνα. (...) παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή από κάθε κράτος - μέλος του οργανισμού, κατορθώνοντας μείωση του ελλείμματος από 15% σε 13%...εν μέσω ύφεσης, ωστόσο η Αθήνα δεν τα βρίσκει ξανά με τους δανειστές της. (...) Στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία, πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε.


Στην Ιταλία

"Επτά νεκροί από πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Πράτο" λέει η Corriere de la Sera. Τη ντροπή και τον εφιάλτη της μαύρης εργασίας και της εκμετάλλευσης φέρνει στο προσκήνιο η πυρκαγιά που ξέσπασε σε μικρή κινεζική βιοτεχνία κλωστοϋφαντουργίας στην ιταλική πόλη Πράτο κοντά στη Φλωρεντία. Επτά νεκροί, τρεις βαριά τραυματίες είναι ο απολογισμός στην αποκαλούμενη Chinatown του Πράτο. Όλα τα θύματα, Κινέζοι. Βρήκαν τραγικό θάνατο στην αποθήκη που είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδιο κοιτώνα, όπου είχαν τοποθετήσει για χωρίσματα κούτες και χαρτόνια. «Αυτό είναι ντροπή για όλους μας, επειδή πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτή την πραγματικότητα γι΄αυτό που είναι: η μεγαλύτερη συγκέντρωση παράνομης απασχόλησης στη βόρεια και κεντρική Ιταλία», δήλωσε ο Ενρίκο Ρόσι, πρόεδρος της περιφέρειας της Τοσκάνης.


Στην Κίνα

"Η Βρετανία θα υπερασπιστεί τη Κίνα στη Δύση, ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον στο Πεκίνο" λέει ο Guardian. Με στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για μια ελεύθερη εμπορική συμφωνία μεταξύ του Πεκίνου και της ΕΕ επισκέφθηκε την Κίνα ο βρετανός πρωθυπουργός Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο κ. Κάμερον είπε ότι θέλει η χώρα του να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κίνας ως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Την ίδια ώρα, στο Τόκιο μεταβαίνει σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε Ασιατικές χώρες. Την Τετάρτη, ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα μεταβεί στο Πεκίνο όπου θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σι Τζιπίνγκ. Πάντως, οι NYTimes σημειώνουν ότι "Στην Ανατολική Θάλασσα, μια μεγαλύτερη πρόκληση υποκρύπτεται". Σε μια εποχή όπου οι ΗΠΑ εξετάζουν άλλους τρόπους διαχείρισης των συγκρούσεων, η επικίνδυνη κατάσταση στην Ανατολική Θάλασσα θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου.


Στη Ταϊλάνδη

"Οι κάτοικοι της Μπανγκόγκ έχουν διαταχθεί να παραμείνουν σήμερα στα σπίτια τους" αναφέρει ο Guardian. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα πανεπιστήμια και δημόσια σχολεία της Μπανγκόκ για λόγους ασφαλείας, λόγω των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Χθες, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τις ομάδες διαδηλωτών που στόχο είχαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτήρια. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, ανακοίνωσε πως είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της χώρας, Γινγκλούκ Σιναουάτρα, δηλώνοντας ωστόσο ότι οι δυο τους δεν κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να τερματιστούν οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις των δημόσιων κτηρίων. Η πολιτική κρίση στη χώρα ξέσπασε στις αρχές Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση της Σιναουάτρα επιχείρησε να περάσει νόμο, με τον οποίο θα δίνονταν αμνηστία στον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό της χώρας και αδελφό της (που ήταν πρωθυπουργός από το 2001-2006) που έχει καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας. Το ν/σ δεν πέρασε από τη Γερουσία.

Στην Αίγυπτο

"Στην Αίγυπτο, νέος οδικός χάρτης χωρίς μεγάλες αλλαγές" αναφέρουν οι NYTimes. Ενέκρινε η συντακτική επιτροπή το σχέδιο του αιγυπτιακού Συντάγματος το οποίο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του οδικού χάρτη που όρισε ο στρατός για μια «δημοκρατική μετάβαση» μετά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι. O Guardian δίνει έμφαση στη ράπερ Μαγιάμ Μαχμούντ που δίνει νέες προοπτικές στις γυναίκες, που κυκλοφορούν με μαντίλα. Η 18χρονη εμφανίστηκε στο αραβικό πρόγραμμα "έχεις ταλέντο", προκαλώντας ενθουσιασμό αλλά και αντιδράσεις. "Κάποιοι θεωρούν ότι προσβάλλω το Ισλάμ και ότι είμαι άπιστη" λέει η Μαχμούντ και εξηγεί το πόσο δύσκολο είναι για ένα κορίτσι που φοράει μαντίλα να ασκεί και άλλα επαγγέλματα λόγω αυτής της εμφάνισης. Οι επιρροές της δεν είναι Δυτικές, προσπαθεί να συνθέσει τραγούδια με βάση ποιημάτων στην Αραβική γλώσσα. Αναδεικνύει επίσης τα προβλήματα των σύγχρονων γυναικών στην Αίγυπτο... με κυριότερο αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Για την Κίνα

Αρκετές είναι οι αναφορές του διεθνούς Τύπο στο πρώτο ρομπότ που έστειλε χθες στη Σελήνη η Κίνα. "Πρώτο ρομπότ στη Σελήνη για την Κίνα" αναφέρει ο Guardian, ενώ οι NYTimes σημειώνουν "η Κίνα στέλνει νέα αποστολή στη Σελήνη". Το πρώτο τροχοφόρο ρομπότ εκτόξευσε χθες η Κίνα. Πρόκειται για την αποστολή Chang'e-3, τη τρίτη αποστολή της Κίνας στο φεγγάρι έπειτα από δύο προηγούμενες εκτοξεύσεις δορυφόρων, η οποία αναχώρησε στις 19.30 ώρα Ελλάδας από το διαστημικό κέντρο του Τσισάνγκ. Το σκάφος μεταφέρει το εξάτροχο ρομπότ Yutu μέσα σε μια πυραυλάκατο, η οποία θα επιχειρήσει την πρώτη ελεγχόμενη προσσελήνωση από την εποχή της σοβιετικής αποστολής Luna 24 το 1976.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, διαδηλωσεις, times, nytimes, σεισμος, guardian, monde, bbc, απεργια, ελλαδα, τροικα, αθηνα, οοσα, chinatown, ηπα, σχολεια, αιγυπτος, δημοψηφισμα 2015, στρατος, νέα, luna, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, απεργιες σημερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, απεργια μμε, απεργια ταξι, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, απεργια 6 νοεμβρίου, εκλογες ηπα, απεργια 8 νοεμβριου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, ξανα, καταληψεις, χωρες, εμπορικη, ηγετης, ηπα, θαλασσα, κινα, οδικος χαρτης, οικονομια, οοσα, ουκρανια, προγραμμα, σεληνη, τραγουδια, φλωρεντια, ωρα, bbc, guardian, luna, nytimes, times, αλεξανδρα, αμνηστια, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γλωσσα, δευτερα, εδαφος, ειπε, εξελιξη, επαγγελματα, εποχη, εποχες, επτα, ιδια, θυμιζει, οικο, ισλαμ, κυβερνηση, κιεβο, λογο, μειωση, ντροπη, πεκινο, προβληματα, ρομποτ, ροσι, ρολο, συγκεντρωση, σπιτια, συνθηματα, σχεδιο, τοκιο, τριτη, τιτλος, φεγγαρι, ωρες, ωρα ελλαδας, chinatown, εμφαση, εννεα, financial times, χωρα, monde, νεκροι, ομαδες, θεματα
Τυχαία Θέματα