Ο Τύπος στον Κόσμο

Το ηχηρό "όχι" του βρετανικού κοινοβουλίου σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία προκαλεί αναθεώρηση των σχεδίων των ΗΠΑ για επίθεση μόνο με αμερικανικές δυνάμεις εναντίον της Δαμασκού, συμπεραίνει ο διεθνής Τύπος στο βασικό του θέμα.

Για τη Συρία

"Έτοιμες οι ΗΠΑ να πάνε μόνες τους εναντίον της Συρίας" αναφέρουν οι Financial Times. «Εκπλήσσει τους ηγέτες η απόφαση

του Βρετανικού κοινοβουλίου που απέρριψε τη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας».

Την ίδια ώρα ο Guardian λέει πως "Τα αεροπορικά σχέδια του Ομπάμα ανατρέπονται μετά την απόρριψη της Βρετανίας για τη χρήση των ένοπλων δυνάμεων της εναντίον της Συρίας". Ο Λευκός Οίκος είναι υποχρεωμένος πλέον να κινηθεί μονομερώς εναντίον του Άσαντ ύστερα από το απρόσμενο πλήγμα που δέχθηκε ο Κάμερον με απόρριψη της πρότασης του για επέμβαση στη Συρία. Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της Βρετανίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αμερικανική δράση, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση έχει πλέον εκτεθεί χωρίς τη στήριξη του παραδοσιακού συμμάχου της και η οποία είχε λάβει μέρος σε κάθε εμπόλεμη σύρραξη στο πλευρό των ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν την πρόταση Κάμερον λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ήταν και τριάντα βουλευτές του ίδιου του του κόμματος, όπως και εννέα των Φιλελεύθερων που τον στηρίζουν, γεγονός που έδωσε λαβή για σκληρά σχόλια στην αντιπολίτευση και τους Εργατικούς. Το «χαστούκι» που δέχθηκε ο Κάμερον είναι ιδιαίτερα ηχηρό, καθώς ήδη είχε «μαζέψει» πολύ το περιεχόμενο του κειμένου που συζητήθηκε, μετά την απαίτηση των Εργατικών να υπάρξουν αποδείξεις κατά του Ασαντ πριν αποφασιστεί επίθεση. Οπως σχολίασε αναλυτής του BBC, ο πρωθυπουργός έχει χάσει πλέον τον έλεγχο τόσο της εξωτερικής όσο και της αμυντικής πολιτικής της χώρας και κινδυνεύει να γίνει ήσσονος σημασίας πολιτικό πρόσωπο στη διεθνή σκηνή. Μάλιστα, κάποιοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την σχέση τους με τη Βρετανία, ως προς την αξία και την αξιοπιστία της ως συμμάχου.

"Έτοιμος ο Ομπάμα για περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις στη Συρία μετά το βρετανικό όχι" λένε οι NYTimes. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν μόνες τους παρά την απόρριψη του βρετανικού κοινοβουλίου της συμμετοχής της Βρετανίας αλλά και τις αυξανόμενες αντιδράσεις του Κογκρέσου σχετικά με μια στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας.

Παράλληλα, οι NYTimes επισημαίνουν ότι το "όχι" της Βρετανίας αντανακλά τις ανησυχίες για έλλειψη αποδείξεων. Σήμερα, πάντως, αναμένεται η δημοσίευση στοιχείων που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και που "δένουν" τον Άσαντ ως τον μοναδικό υπαίτιο της επίθεσης με χημικά την 21ου Αυγούστου εναντίον αμάχων στα περίχωρα της Δαμασκού.

Από τη πλευρά της, η Washington Post (WP) λέει: "Λευκός Οίκος: Ο Ομπάμα μπορεί να πάει μόνος του εναντίον της Συρίας". Η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έρχεται την ώρα που ολοένα και περισσότερα μέλη του Κογκρέσου ζητούν σχετική ψηφοφορία. Παράλληλα, οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα υπάρχει προβληματισμός για ένα ενδεχόμενο χτύπημα εναντίον της Δαμασκού και εντός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ κυρίως για τις απρόβλεπτες συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης και ενώ οι πληγές του πολέμου στο Ιράκ και Αφγανιστάν δεν έχουν ακόμα κλείσει. Σε αντίθεση με το χθεσινό της άρθρο, στο σημερινό της editorial η WP απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις και αποδείξεις πριν από οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Συρίας.

Και η γαλλική Monde αναφέρει πως "Οι ΗΠΑ υποχρεώνονται πλέον να ενεργήσουν μονομερώς". Από τη πλευρά του το Βερολίνο θέλει να υπάρξει κάλυψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αυτό επισήμανε η Μέρκελ στις επαφές της χθες με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Φρανσουά Ολάντ Παράλληλα, η Μέρκελ, παρότι συντάσσεται με ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, δεν θέλει άμεση εμπλοκή της Γερμανίας, και αυτό, όπως γράφει το Spiegel, κάνει τη ρητορική της μάλλον κενή ουσίας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση για τα γεγονότα της Συρίας, η κοινή γνώμη εμφανίζεται πάντως αρνητική στο ενδεχόμενο εμπλοκής.


Για την Ελλάδα

"Δεν χρειαζόμαστε νέο πακέτο στήριξης" λέει στον Guardian ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ένα (τρίτο) πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνει μιλώντας στον Guardian ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Για ολόκληρο το επόμενο έτος δεν έχουμε επιπρόσθετη ανάγκη για χρήματα» συμπλήρωσε. Συνέχισε λέγοντας πως όλη αυτή η σεναριολογία είναι πρόωρη. «Τα χρήματα από τους πιστωτές τελειώνουν τον επόμενο Ιούλιο και τότε θα πρέπει να σταθμίσουμε ξανά την κατάσταση. Τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν είναι ακόμη βέβαιο» πρόσθεσε. Επανέλαβε ότι στόχος της Αθήνας είναι να «προσεγγίσει» τις διεθνείς αγορές -από τις οποίες είναι αποκλεισμένη από το 2010- κάτι που θα απέκλειε την ανάγκη για κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και το 2015.

Από τη πλευρά της η Wall Street Journal (WSJ) επισημαίνει: Η έλλειψη ρευστού στην Ελλάδα δημιουργεί νέα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ. Ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση ώστε να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη. Τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη πει πως το θέμα θα εξεταστεί το Νοέμβριο μετά και την επίσκεψη της τρόικας στη χώρα και την αξιολόγηση της προόδου το Σεπτέμβριο. Αυτό όμως που φοβάται η Αθήνα είναι η επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.

Στη Γερμανία, το ζήτημα του ελληνικού χρέους και της βιωσιμότητάς του, αλλά και τα σενάρια «κουρέματος» επανέρχονται σε ανάλυση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit. Με τίτλο «Ελληνικές αλήθειες» η εφημερίδα θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, εκτιμώντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε «χρειάστηκε πολύ καιρό για να δηλώσει κάτι αυτονόητο». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το χρέος είναι πολύ υψηλό και παρατηρεί ότι οι νέες πιστώσεις δεν αλλάζουν τίποτα σε αυτό το γεγονός. Αντιθέτως, όπως παρατηρεί, «έτσι επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός (...) και αποθαρρύνoνται οι ιδιώτες επενδυτές».

Χθες στη Γερμανία υπήρξε μια ακόμα συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του SPD και της κυβέρνησης για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας. Χθεσινό δημοσίευμα της Bild στήριξε την επιχειρηματολογία του Κάρστεν Σνάιντερ ότι μεταξύ 2015 και 2020 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 77 δις ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφέρεται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2012, το οποίο υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ.Εκπρόσωπος του υπουργείου προς τη Deutsche Welle ανέφερε πως «σημασία έχουν όχι οι μεικτές, αλλά οι καθαρές (χρηματοδοτικές) ανάγκες, δηλαδή οι ανάγκες οι οποίες -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τρόικας- δεν είναι ακόμη σαφές, πώς θα χρηματοδοτηθούν. Ο κ. Σνάιντερ συγχέει καθαρά και μεικτά ποσά».


Στη Πορτογαλία

"Δικαστικό μπλόκο στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων". Νέο πλήγμα στα σχέδια της πορτογαλικής κυβέρνησης κατάφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στο κράτος να απολύει δημοσίους υπαλλήλους, έπειτα από μία περίοδο εργασιακής εφεδρείας, αναφέρει η WSJ.

Μεγάλο θέμα στον διεθνή Οικονομικό Τύπο είναι η παραίτηση Άκερμαν από τη προεδρία της ελβετικής ασφαλιστικής εταιρείας, ZURN.VX. Όπως αναφέρει η WSJ και οι Financial Times, αιτία, οι κατηγορίες της οικογένειας του Πιέρ Βοτιέρ, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, την Τρίτη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτοκτόνησε. Η οικογένεια κατηγορεί τον Άκερμαν για την αυτοκτονία του Βοτιέρ, που εργαζόταν στην ασφαλιστική 17 χρόνια και άφησε πίσω του δύο παιδιά. Αστήρικτες χαρακτήρισε τις κατηγορίες ο ίδιος ο Άκερμαν, που παρόλα αυτά αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικεί την εταιρεία.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, γιάννης στουρνάρας, deutsche welle, ηπα, times, δραση, guardian, συμμετοχή, αποδειξεις, ασαντ, bbc, nytimes, washington, ψηφοφορία, monde, οηε, μερκελ, γαλλια, spiegel, στουρναρας, ελλαδα, αθηνα, wsj, νέα, zeit, σόιμπλε, χρεος, προυπολογισμος, spd, bild, δις, εφεδρεια, εταιρεία, γερμανος, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, νεκρος συνταγμα, ομπαμα, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, γιάννης στουρνάρας, ξανα, βουλευτες, το θεμα, αφγανισταν, βερολινο, γερμανια, γνωμη, ηπα, θεμα, ιρακ, οηε, ωρα, bbc, bild, guardian, nytimes, times, wsj, αεροπορικα, αρθρο, αλεξανδρα, ασαντ, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δεδομενο, δις, εγγραφο, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, ερχεται, εταιρεία, ετος, εφημεριδα, ζωνη, ιδια, υπηρεσιες, υφυπουργος, κυβερνηση, μπλοκο, οικος, οικογενεια, παιδια, πουτιν, προβληματα, ρητορικη, συνεχεια, συμμετοχή, συρια, σναιντερ, σόιμπλε, σχεδια, σχεδιο, σχολια, τριτη, χημικα, ψηφοφορία, αγορες, deutsche welle, εννεα, financial times, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, monde, washington, πακετο, πληγες, σκηνη, spd, spiegel, τριαντα, zeit
Τυχαία Θέματα