Ο Τύπος στον Κόσμο

Η ετυμηγορία για τον αμερικανό στρατιώτη Μπράντλι Μάνινγκ από το στρατοδικείο για τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων στα Wikileaks καθώς απαλλάχτηκε από τη πιο σοβαρή κατηγορία, αυτή της βοήθειας προς τον εχθρό, είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα στο "μαύρο κουτί" του τρένου που εκτροχιάστηκε στην Ισπανία αλλά και στις εξελίξεις σχετικά με το Μεσανατολικό.


Για τη δίκη Μάνινγκ

"Δεν κατηγορείται για βοήθεια προς τον εχθρό ο Μάνινγκ" λένε οι

Financial Times (FT) στο βασικό τους θέμα. Απέφυγε την πιο βαριά κατηγορία, αλλά όχι και ποινή κάθειρξης, που μπορεί να φθάσει τα 130 χρόνια. Ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλι Μάνινγκ απαλλάχτηκε για την κατηγορία της βοήθειας στον εχθρό που τον βάρυνε για την διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων διπλωματικών εγγράφων στο Wikileaks αλλά καταδικάστηκε για τα 19 από τα 20 αδικήματα που τον βάρυναν, αποφάσισε το στρατοδικείο. Δεδομένων των κατηγοριών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος, αντιμετωπίζει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 130 ετών. "Ένοχος για πέντε αδικήματα που αφορούν σε κατασκοπεία ο Μάνινγκ" λέει ο Guardian, ενώ οι NYTimes αναφέρουν πως "Αθωώθηκε ο Μάνινγκ από τη κατηγορία της βοήθειας προς τον εχθρό".

Για την Ελλάδα

Η υπόθεση του φουσκωτού σκάφους που εντοπίσθηκε στα ανοιχτά της Χίου με δύο Έλληνες και δύο Τούρκους, κουρδικής καταγωγής να μεταφέρουν οπλισμό και εκρηκτική ύλη απασχολεί τον τουρκικό Τύπο. "Η Ελλάδα προχωρά σε κατάσχεση ενός πλοίου με εκρηκτικά ενώ συλλαμβάνει δύο Τούρκους πολίτες" αναφέρει η Ηurriyet. H τουρκική εφημερίδα επικαλείται δημοσίευμα του Vima.gr και αναφέρει πως ίσως οι συλληφθέντες Τούρκοι να είναι μέλη του PKK ή μιας ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης της DHKP/ C που ανέλαβε την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έχει εγείρει επανειλημμένως στην Αθήνα το θέμα της εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών ή μελών της ακροαριστερής οργάνωσης σε στρατόπεδα στην Ελλάδα.

Στην Ισπανία

"Στο τηλέφωνο μιλούσε ο μηχανοδηγός του τρένου πριν εκτροχιαστεί" αναφέρει η El Pais. Στο τηλέφωνο μιλούσε ο οδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας η οποία εκτροχιάστηκε στην ισπανική Γαλικία την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αποκαλύπτεται από το «μαύρο κουτί» του τρένου, ανακοίνωσε η ισπανική δικαιοσύνη. Το τρένο ταξίδευε με 153 χιλιόμετρα την ώρα, με αποτέλεσμα να ξεφύγει από τις ράγες, γεγονός το οποίο στάθηκε μοιραίο για 79 από τους επιβάτες του. Λίγο νωρίτερα, η αμαξοστοιχία είχε φθάσει τα 192 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ο οδηγός ενεργοποίησε τα φρένα μόνον «δευτερόλεπτα πριν από τον εκτροχιασμό». "Τηλεφωνούσε ο μηχανοδηγός την ώρα του δυστυχήματος" αναφέρει και η γαλλική Monde.


Στην Ιταλία

Στον ιταλικό Τύπο κυριαρχεί η αναμενόμενη ετυμηγορία από το Ανώτατο Δικαστήριο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχετικά με την υπόθεση φοροαπάτης στα τηλεοπτικά δικαιώματα του ομίλου του Mediaset. Όπως αναφέρει η Corriere de la Sera ο εισαγγελέας προτείνει ένα χρόνο φυλάκισης και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από 5 σε 3 για τον Καβαλιέρε. Πάντως, παραμένει άγνωστο πότε οι δικαστές θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους, ενώ έξω από το δικαστήριο διοργανώνονται διαδηλώσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του. Σε περίπτωση καταδίκης, ο Καβαλιέρε θα κληθεί να παραιτηθεί από γερουσιαστής. Η εξέλιξη αυτή θα έθετε σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ενρίκο Λέτα αφού βουλευτές της κεντροδεξιάς προτίθενται να παραιτηθούν σε περίπτωση επικύρωσης της καταδίκης του Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με τη Repubblica ο εισαγγελέας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να επικυρώσουν τη ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον Μπερλουσκόνι αλλά να μειώσουν από 5 σε 3 χρόνια τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.


Για το Μεσανατολικό

"Αισιόδοξος ο Κέρι μετά το πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων" αναφέρει ο Guardian. Στόχος είναι να συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 9 μηνών δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά το πέρας των διήμερων επαφών εκεί των εκπροσώπων των δύο πλευρών. Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα υπάρξει συνάντηση στο Ισράηλ ή στα Παλαιστινιακά Εδάφη. "Ισραηλινοί - Παλαιστίνιοι αναζητούν συμφωνία εντός 9 μηνών" αναφέρει η Monde. O Tζον Κέρι διευκρίνισε ότι έχει συμφωνηθεί να τεθούν και να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις αυτές «όλα τα κεντρικά ζητήματα και όλα τα άλλα ζητήματα» ούτως ώστε να επιλυθούν και «να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση». Ο συνεχιζόμενος από το Ισραήλ εποικισμός και η διαπραγμάτευση για τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα προ του 1967 είναι τα σημεία που θέτουν μετ'επιτάσεως οι Παλαιστίνιοι, συναντώντας και στα δύο την άρνηση του Ισραήλ να τα συζητήσει. Από την πλευρά του το Ισραήλ δεν δείχνει πολλά περιθώρια ελιγμών ή ευελιξίας, τουλάχιστον ως τώρα.


Στις ΗΠΑ

Αίσθηση προκαλεί η είδηση που έρχεται από τις ΗΠΑ πως ένας φοιτητής θα λάβει το αστρονομικό ποσό των 4εκ δολαρίων γιατί οι αρχές τον ξέχασαν σε κελί φυλακής 4 μέρες. Όπως αναφέρει ο Guardian αλλά και η Corriere de la Sera, το ποσό των 4εκ δολαρίων έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση σε ένα φοιτητή στο Σαν Ντιέγο, καθώς εγκαταλείφθηκε στο κελί φυλακής για πάνω από 4 ημέρες. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ντάνιελ Τσονγκ, ο φοιτητής ήπιε τα ούρα του για να παραμείνει ζωντανός. Ο Τσονγκ βρέθηκε στη φυλακή μετά από επιχείρηση της αστυνομίας για ναρκωτικά το 2012, ενώ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Κανείς δεν επέστρεψε στο κελί του για 4 μέρες. Διεξάγεται έρευνα από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης γι' αυτή την υπόθεση.


Στη Μ. Βρετανία

Σοκ στη Μ. Βρετανία έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι η Τράπεζα της Αγγλίας βοήθησε τους Ναζί να πουλήσουν χρυσό κλεμμένο από τους Τσέχους. Στο θέμα αναφέρονται σήμερα τόσο ο Guardian όσο και οι Financial Times. H αποκάλυψε έγινε χθες και μάλιστα όπως λέει χαρακτηριστικά ο Guardian "τα αρχεία αποκαλύπτουν ίσως το πιο ντροπιαστικό επεισόδιο στην ιστορία της Τράπεζας της Αγγλίας, ύστερα από 70 χρόνια". Ο χρυσός είχε τοποθετηθεί στη Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στη διάρκεια της δεκαετίας του '30 καθώς η τσεχοσλοβακική κυβέρνηση αντιμετώπιζε μια ολοένα αυξανόμενη απειλή από τη Γερμανία. Τα αρχεία αποκαλύπτουν με λεπτομέρειες πως ένα αίτημα που έγινε το Μάρτιο του 1939 να μεταφερθεί ο χρυσός που τότε άξιζε 5,6 εκ στερλίνες από ένα λογαριασμό της εθνικής τράπεζας της Τσεχοσλοβακίας σε ένα λογαριασμό της BIS τον οποίο διαχειρίστηκε μετά την εισβολή των Ναζί τον Μάιο του 1939 η γερμανική κεντρική τράπεζα έως το 1945, τη Reichsbank. Ο χρυσός πωλήθηκε μέσω της Τράπεζας της Αγγλίας στη Βρετανία, ενώ επίσης μεταφέρθηκε στην Ολλανδία και το Βέλγιο αλλά και στις ΗΠΑ. "Η Τράπεζα της Αγγλίας βοήθησε να πωληθεί χρυσός που είχε κλαπεί από τους Ναζί" λένε οι FT.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα