Ο Τύπος στον Κόσμο

Η δέσμευση πλοίου στη διώρυγα του Παναμά με σημαία Β. Κορέας που μετέφερε πυραύλους από τη Κούβα είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως και το αίτημα παροχής ασύλου προς τη Ρωσία από τον Σνόουντεν. Πολλές οι αναφορές στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα.Για την Ελλάδα

"Ξανά στους δρόμους οι Έλληνες στη διάρκεια γενικής απεργίας ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο

απολύσεων" λέει ο Guardian. Oι διαδηλωτές κατέκλυσαν το Σύνταγμα, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή νέων μέτρων λιτότητας, που απαιτεί η τρόικα. Ανάμεσα σε άλλα ο Guardian αναφέρει πως το νομοσχέδιο προβλέπει πως περίπου 25,000 δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν μείωση των μισθών τους ενώ θα μπουν στο λεγόμενο πρόγραμμα "κινητικότητας" έως το τέλος του χρόνου. Ύστερα, στη διάρκεια 8 μηνών είτε θα βρουν δουλειά σε άλλο τομέα του δημοσίου, είτε θα απολυθούν οριστικά. Το 2014 επιπλέον 15,000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος τόνισε: "Αντί να κοιτούμε μόνο αριθμούς, τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τόσων απολύσεων. Υπάρχει χρόνος να επιλέξει κανείς τις μάχες που θα δώσει, αλλά όχι τώρα". Από τη πλευρά της, η WSJ αναφέρει πως "Το σχέδιο της κυβέρνησης για απολύσεις προκαλεί διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες".

Την ίδια ώρα, στο ρεπορτάζ των χθεσινών κινητοποιήσεων ο ανταποκριτής του BBC Κρις Μόρις σημειώνει με σχόλιο του: "η κυβέρνηση ξέρει πως η όλη διαδικασία πολύ δύσκολα θα εφαρμοστεί. Αλλά από την άλλη λέει πως τα χειρότερα έχουν παρέλθει και πως υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στην ανάπτυξη από του χρόνου. Άλλοι όμως εμφανίζονται περισσότερο σκεπτικοί και ήδη μιλούν για τη πιθανότητα νέας βοήθειας. Σύντομα θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα υπάρξει και νέα διαγραφή του χρέους, ίσως μετά τις γερμανικές εκλογές".

Από την πλευρά της η Die Welt λέει: "Συνεχίστε να δουλεύετε σκληρά, παρά τις αντιδράσεις". Στην Ελλάδα, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν χθες στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Σε ανθρώπινο επίπεδο, οι κινητοποιήσεις είναι κατανοητές, αλλά στέλνουν το λάθος μήνυμα. Όπως επίσης λέει "οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές. Επομένως, μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους που εμφανίζεται πλέον αναπόφευκτο θα κοστίσει σύντομα στους Γερμανούς δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε δεν θα πρέπει να "μαλακώσουν" τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, ενώ θα πρέπει πλέον και η χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την οικονομική βοήθεια που ήδη έχει λάβει και αναμένεται να λάβει στο μέλλον".

Στο μεταξύ και η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναρωτιέται: "Λίγο πριν την επίσκεψη Σόιμπλε: Θα χρειαστεί η Ελλάδα νέα βοήθεια; Ναι λέει ανώτατος αξιωματούχος. Διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό κενό. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί την Αθήνα την Πέμπτη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον Έλληνα ομόλογο του, Στουρνάρα. Δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένες δηλώσεις για το χρηματοδοτικό κενό, που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα γιατί είναι ένα θέμα, που δεν θα ανοίξει πριν από τις Γερμανικές εκλογές.

"Γενική απεργία παρέλυσε την Αθήνα" αναφέρουν οι NYTimes.

Στην Ισπανία

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχεται ο Ισπανός πρωθυπουργός από την πλευρά της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, υπό το φως νέων αποκαλύψεων για τα μαύρα ταμεία του κόμματος του.Με κατάθεση συμβολικής πρότασης δυσπιστίας απείλησαν χθες οι Σοσιαλιστές τον Ραχόι σε περίπτωση που αρνηθεί να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο και να απαντήσει σε ερωτήσεις για το σκάνδαλο. Παράλληλα, σήμερα η El Pais αναφέρει πως ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας συνεχίζει τις αποκαλύψεις λέγοντας πως "Προκειμένου να είμαστε διακριτικοί δεν μετρούσαμε τα ποσά μπροστά στους δωρητές μας".


Για Σνόουντεν

"Άσυλο ζήτησε ο Σνοόυντεν από τη Ρωσία" αναφέρει η WSJ. Όπως είπε ο δικηγόρος του μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Ρωσίας, ο πρώην σύμβουλος της NSA φοβάται για τη ζωή του, ενώ στο αίτημα του αναφέρει πως διώκεται πλέον από τις ΗΠΑ.

Πάντως, η Ουάσινγκτον ζήτησε εκ νέου την απέλαση του Σνόουντεν καθώς όπως είπε δεν είναι ένας ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε αντιφρονών. Κατηγορείται για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών.


Για Παναμά

"Η Κούβα επιβεβαιώνει ότι τα όπλα στο πλοίο της Β. Κορέας είναι δικά της" αναφέρει ο Guardian. Οι αρχές του Παναμά δέσμευσαν πλοίο με σημαία Κορέας το οποίο υποτίθεται ότι μετέφερε ποσότητες μαύρης ζάχαρης, ωστόσο εντοπίστηκαν όπλα από τη Κούβα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας παραδέχθηκε ότι πρόκειται για δικά του όπλα τα οποία χαρακτήρισε απαρχαιωμένα και τα οποία ήθελε να στείλει στη Β. Κορέα για επιδιόρθωση. Η δέσμευση του πλοίου έγινε στο λιμάνι του Μανσανίγιο, στη Διώρυγα του Παναμά, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας ο καπετάνιος επιχείρησε να αυτοκτονήσει.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα