Ο Τύπος στον Κόσμο

Η δραματική πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως και η υπόθεση Σνόουντεν που προκάλεσε χθες διπλωματική κρίση μεταξύ Γαλλίας και Βολιβίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση του προεδρικού αεροπλάνου του Έβο Μοράλες στην Αυστρία μετά από υποψίες των γαλλικών αρχών, πως εκεί βρισκόταν ο 29χρονος πρώην σύμβουλος της NSA.
Eπίσης, η συνέντευξη Μέρκελ σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες ενόψει της σημερινής διάσκεψης για την ανεργία των νέων, στο Βερολίνο.

Για την Αίγυπτο

"Σε τροχιά σύγκρουσης Μόρσι και στρατός" λένε χαρακτηριστικά οι Financial Times, στο βασικό τους θέμα, που αφορά στην κατάσταση στην Αίγυπτο. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος λέει πως θα πεθάνει μαχόμενος για τη νομιμότητα της εξουσίας του, συμπληρώνει η εφημερίδα. "Αψηφά τους κινδύνους ο Μόρσι, την ώρα που λήγει το τελεσίγραφο του στρατού" αναφέρει ο Guardian. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος και ο στρατός ανταλλάσσουν απειλές, την ώρα που 16 ακόμα διαδηλωτές έχασαν χθες τη ζωή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο τίτλος των New York Times, που εκτιμά πως βαθαίνει η πολιτική απομόνωση του Μόρσι, που χθες απέρριψε το τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, κάλεσε με διάγγελμά του τις δυνάμεις του στρατού να αποσύρουν το τελεσίγραφο, με το οποίο επιδιώκουν η υπάρχουσα κυβέρνηση να μοιραστεί την εξουσία με τους πολιτικούς της αντιπάλους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν θα δεχτεί διαταγές σχετικά με το θέμα. Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) απάντησε με ανάρτηση μέσω Facebook, με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες», ότι είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τους πολίτες εναντίον των «τρομοκρατών και των ανόητων».Σε απάντηση του στρατιωτικού τελεσιγράφου να γίνει διαμοιρασμός της εξουσίας με τους αντιπάλους του μέχρι το μεσημέρι ή να αντιμετωπίσει μία λύση που θα επιβάλλει ο στρατός, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να επιτύχει ένα τέτοιου είδους διάλογο αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Επέμεινε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να τελεί τα καθήκοντά του ως προέδρου της χώρας, τα οποία του ανατέθηκαν δημοκρατικά.


Για Σνόουντεν

Διπλωματική κρίση αυτή τη φορά μεταξύ Βολιβίας και Γαλλίας προκαλεί η υπόθεση Σνόουντεν. "Οργή στη Βολιβία για την αλλαγή πορείας του προεδρικού αεροπλάνου του Μοράλες λόγω υποψίας ότι είχε επιβιβαστεί ο Σνόουντεν", αναφέρει ο Guardian. Χθες, αναγκαστική προσγείωση στην Αυστρία έκανε το αεροπλάνο του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες μετά από υποψίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι στο αεροπλάνο βρισκόταν ο Σνόουντεν, προκαλώντας την οργή της Βολιβίας, που το αρνήθηκε. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νταβίντ Τσοκεχουάνκα κατήγγειλε ότι η Γαλλία και η Πορτογαλία δεν επέτρεψαν στο προεδρικό αεροπλάνο να περάσει από τον εναέριο χώρο τους. Kαι οι New York Times αναφέρουν "Φήμες για τον Σνόουντεν, προκαλούν νέα διπλωματική ένταση".

Για Μέρκελ

Συνάντηση με δημοσιογράφους από 5 ευρωπαϊκές εφημερίδες είχε η καγκελάριος Μέρκελ, ενόψει της σημερινής διάσκεψης στο Βερολίνο για την ανεργία των νέων. Την πρωτοβουλία είχε η Sueddeutsche Zeitung. Η «Καθημερινή» με τη γαλλική Monde, την ισπανική El Pais, την ιταλική Stampa και το βρετανικό Guardian ήρθαν στο ραντεβού με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Στην Καθημερινή η κ. Μέρκελ δήλωσε πως "δεν βλέπει νέο κούρεμα" καθώς το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπερασπίστηκε την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία, όπως τόνισε σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις, οδηγεί σε διαρκή ανάπτυξη.


Από την πλευρά του ο Guardian δίνει έμφαση στις δηλώσεις που έκανε η Καγκελάριος σχετικά με την ανεργία των νέων, που επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης κινητικότητας στην αγορά εργασίας της ΕΕ, ενώ μίλησε διεξοδικά για το γερμανικό μοντέλο εργασίας. Το μοντέλο αυτό είναι διπλό, προσφέρει σε νέους που τελειώνουν το σχολείο και που δεν επιθυμούν να πάνε στο πανεπιστήμιο να δουλεύουν με συμβάσεις εργασίας δύο με τρεις μέρες σε επιχειρήσεις, την ώρα που παράλληλα που σε ειδικές σχολές μαθαίνουν μια τέχνη.

Η El Pais δίνει έμφαση στη δήλωση Μέρκελ πως "Οι πλούσιοι στις χώρες της κρίσης θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερα". Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "είναι κρίμα που στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, οι οικονομικές ελίτ δεν έχουν δώσει όσα θα έπρεπε".

Η Monde αναφέρει πως η Μέρκελ πιστεύει ότι "ο τρόπος με τον οποίο έχουμε εμπλακεί είναι καλός". Η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά πως "δεν θα υπάρξει χαμένη γενιά στην Ευρώπη" ενώ πιστεύει ότι η διάσκεψη του Βερολίνου θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις για το πώς θα ενισχυθεί η απασχόληση των νέων στην Ε.Ε. Επίσης, τονίζει πως "το χρήμα απλά δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις".


Για τη μίνι - Σύνοδο στο Βερολίνο

Διακηρυγμένος στόχος του συνεδρίου, όπως αναφέρει η καγκελαρία, είναι η ανταλλαγή «βέλτιστων πρακτικών» από τις εμπειρίες στις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την προώθηση της απασχόλησης των νέων.Το συνέδριο έρχεται λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην κορυφή της οποίας τέθηκαν τα μέτρα για καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Η συνάντηση των «27» είχε καταλήξει σε συμφωνία για σχέδιο 6 δισ. ευρώ και προώθηση του θεσμού «Εγγύησης Νεολαίας» -με στόχο τη διασφάλιση θέσης εργασίας, σπουδών ή μαθητείας σε ανέργους κάτω των 25 ετών.


Για την Ελλάδα

Tην πεποίθηση πως το ελληνικό πρόγραμμα "δεν βγαίνει" εκφράζει σήμερα η Die Welt. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η Αθήνα θέλει περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους της, κάτι που δεν αποδέχονται Βρυξέλλες και Βερολίνο. "Ήρθε η ώρα να παραδεχθούμε πως αυτό το πρόγραμμα δεν βοηθάει τη χώρα", λέει η εφημερίδα.


Στην Πορτογαλία

O Πορτογάλος πρωθυπουργός δεσμεύεται να παραμείνει στην εξουσία αναφέρουν οι Financial Times. Ο Κοέλιου δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Πόρτας καθώς θα απειλούνταν, όπως είπε, η σταθερότητα της χώρας. Ο Πάουλο Πόρτας, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος θεωρείται πρόσωπο-«κλειδί» για τη συνοχή της κυβέρνησης και χθες υπέβαλλε την παραίτηση του καθώς δεν συμφώνησε με την επιλογή της νέας υπουργού Οικονομικών, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Βίκτορ Γκάσπαρ.


Μεγάλο θέμα στον ευρωπαϊκό Τύπο είναι και η άρση της βουλευτικής ασυλίας της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν αποφάσισε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη δίωξή της για ρατσιστικές δηλώσεις το 2010 με τις οποίες παρομοίαζε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στους δρόμους με την κατοχή του Παρισιού από τους Ναζί κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. "Διακίνηση ρατσιστικού μίσους: Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος από τη Μαρίν Λεπέν;" αναρωτιέται η Monde. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η δίκη της Λεπέν μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία και ένα είδος πολιτικό forum. Παράλληλα, η ίδια μπορεί να στραφεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το επιχείρημα ότι έκανε χρήση του δικαιώματος να λέει ελεύθερα την άποψη της. Αν πάντως, καταδικαστεί η ανώτατη ποινή, που μπορεί να της επιβληθεί είναι 1 χρόνος φυλάκισης και η καταβολή 45.000 ευρώ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα χάσει το δικαίωμα διεκδίκησης δημοσίων αξιωμάτων.


"Η αρετή των Κινέζων δεν είναι ο νόμος" αναφέρουν οι NYTimes. Με πρόστιμα ακόμη και με φυλάκιση απειλούνται κινέζοι που δεν επισκέπτονται συχνά τους ηλικιωμένους γονείς τους, σύμφωνα με νέο νόμο. Πάντως δεν γίνονται συστάσεις για το πόσο συχνές πρέπει να είναι οι επισκέψεις. Ο νόμος λέει απλώς «συχνά». Ο νόμος έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί τις δηλώσεις ενός συγγραφέα του Guo Gheng που λέει πως "δεν μπορείς να επιβάλλεις το σεβασμό προς τους γονείς με ένα νόμο, είναι σαν να επιβάλλεις σε ένα ζευγάρι παντρεμένο να έχουν αρμονική σεξουαλική ζωή".

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, new york, sueddeutsche zeitung, η καθημερινή, el pais, die welt, αιγυπτος, γαλλια, nsa, μερκελ, στρατος, times, guardian, διαδηλωσεις, york, facebook, λύση, νέα, sueddeutsche, monde, κουρεμα, χρεος, ελλαδα, αθηνα, αναδιαρθρωση, βρυξέλλες, forum, nytimes, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, σταση εργασιας, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, χωρες, το θεμα, βερολινο, θεμα, καθημερινη, προγραμμα, σχολες, ωρα, el pais, guardian, nsa, nytimes, times, αγορα, αγορα εργασιας, αεροπλανο, αυστρια, αλεξανδρα, ανεργια, απλα, αρετη, βολιβια, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινονται, γονεις, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δωσει, δρομος, διπλο, εβο, ευκαιρια, ευρω, ειπε, ερχεται, ετων, εφημεριδα, τεχνη, ζωη, ιδια, ιδιο, η δικη, ειδος, υποθεση, κυβερνηση, λύση, μηκος, μηκος κυματος, μινι, μπορεις, μοχαμεντ, ναζι, πορτογαλια, ραντεβου, σχεδιο, σχολειο, τιτλος, φορα, χρημα, χρονος, die welt, δικαιωμα, εμφαση, financial times, forum, η εφημεριδα, monde, new york times, new york, οργη, sueddeutsche zeitung, sueddeutsche, θεματα, york, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα