Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ από το φονικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου που άφησε 24 νεκρούς είναι για δεύτερη ημέρα βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο. Η άρνηση κάθε κατηγορίας περί φοροδιαφυγής της Apple από τον διευθύνοντα σύμβουλο της, Τιμ Κουκ είναι επίσης ένα από τα βασικά θέματα των ξένων εφημερίδων, που βάζουν πλέον στο "στόχαστρο" την Ιρλανδία καθώς όπως αναφέρουν δίνει πρόσφορο έδαφος σε πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν.
Το θέμα της φοροδιαφυγής θα κυριαρχήσει στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Για την Οκλαχόμα

"Ανεμοστρόβιλος στην Οκλαχόμα: τα σωστικά συνεργεία "χτενίζουν" τα συντρίμμια" λέει ο Guardian. O αριθμός των νεκρών έφθασε στους 24, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς νοσοκομεία και σχολεία. Ολοκληρώνονται σιγά - σιγά οι έρευνες καθώς τα σωστικά συνεργεία διαβεβαιώνουν πως έχουν ερευνήσει σπιθαμή προς σπιθαμή και πάνω από μια φορά τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος, λέει το ρεπορτάζ. Οι αρχές αναθεώρησαν τον αριθμό των νεκρών σε 24 από 51 - ανάμεσα στους οποίους και εννέα παιδιά - και διευκρίνισαν πως ο προηγούμενος λανθασμένος αριθμός οφείλεται σε σύγχυση την ώρα της καταμέτρησης, που έγινε δύο φορές. Το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, που έτρεχε με 320 χλμ την ώρα διήρκησε σχεδόν μια ώρα στο προάστιο Μουρ της Οκλαχόμα. Τουλάχιστον 235 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

"Στην Οκλαχόμα τα σωστικά συνεργεία "χτενίζουν" συντρίμμια μετά τις οικογενειακές τραγωδίες" λέει και η Washington Post. Tουλάχιστον 24 οι νεκροί, ανάμεσα τους και εννέα παιδιά ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους πως μπορεί ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

"Παιδιά καταπλακώθηκαν την ώρα που χτυπούσαν ξέφρενα οι σειρήνες" λένε οι New York Times. To δημοτικό σχολείο Plaza Towers έχει γίνει το επίκεντρο συναισθηματικού ξεσπάσματος, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς στη διάρκεια του περάσματος του ανεμοστρόβιλου. Ο Ομπάμα δεσμεύθηκε για άμεση παροχή βοήθειας, στους πληγέντες. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι ζημιές φθάνουν τα 3 δισ δολάρια.


Για την Apple

Αρνήθηκε τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ λέγοντας ενώπιον της Γερουσίας πως χρειάζεται αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής της Γερουσίας, η Apple, αξιοποιώντας θυγατρικές της στην Ιρλανδία, κατάφερε να μειώσει κατά δεκάδες δισεκατομμύρια τα έσοδα πάνω στα οποία φορολογείται στις ΗΠΑ. Μόνο για το 2012, κατηγορείται ότι απέφυγε φόρους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.Το πόρισμα χαρακτηρίζει την Apple «έναν από τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες στην Αμερική.» Η εταιρεία, από την πλευρά της, επιμένει ότι τα κέρδη που εμφανίζουν οι θυγατρικές στην Ιρλανδία δεν αφορούν πωλήσεις στην Αμερική, αλλά στο εξωτερικό. Η εταιρεία, από την πλευρά της, επιμένει ότι τα κέρδη που εμφανίζουν οι θυγατρικές στην Ιρλανδία δεν αφορούν πωλήσεις στην Αμερική, αλλά στο εξωτερικό. "Η Apple υπερασπίστηκε την φορολογική τακτική της" λένε οι Financial Times. O Tιμ Κουκ είπε ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας: "Πληρώνουμε όλους τους φόρους, που μας αναλογούν έως και το τελευταίο δολάριο". Από την πλευρά τους, οι New York Times επισημαίνουν πως "Ο επικεφαλής της Apple αντιμέτωπος με εντάσεις στη διάρκεια της κατάθεσης του στη Γερουσία". Ο Τιμ Κουκ έφθασε στο Καπιτώλιο έτοιμος να αντιμετωπίσει τους εξαγριωμένους γερουσιαστές, μετά την αποκάλυψη ότι η Apple δεν έχει πληρώσει εκατομμύρια σε φόρους. Αλλά έφυγε ακούγοντας καλά λόγια ακόμα και από τους επικριτές του. Ο Τιμ Κουκ ζήτησε αλλαγή του φορολογικού συστήματος: «Προτείνουμε μία δραστική απλοποίηση του φορολογικού κώδικα για τις επιχειρήσεις. Ανεξάρτητα από τα έσοδα, να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας εταιρικών κερδών και να εισαχθεί ένας λογικός φόρος για τα κέρδη στο εξωτερικό, που θα ενθαρρύνει την επιστροφή κεφαλαίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Την ίδια ώρα, στο "στόχαστρο" της κριτικής βρέθηκε η Ιρλανδία. Από την πλευρά του το Δουβλίνο υπερασπίστηκε τον εταιρικό φόρο, που επιβάλει, αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ).


Ο εταιρικός φόρος στην Ιρλανδία είναι 12,5%Μια σειρά πολυεθνικών, όπως οι Facebook, Google και Apple, έχουν μεταφέρει την έδρα των ευρωπαϊκών τους επιχειρήσεων στην Ιρλανδία, για να εκμεταλλευτούν την χαμηλή εταιρική φορολογία, κάτι για το οποίο επαίρονται οι ιρλανδικές κυβερνήσεις. Tην ίδια ώρα, οι New York Times αναφέρουν σε ένα από τα βασικά τους θέματα πως: "Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της Apple, η Ιρλανδία ήταν στο στόχαστρο κριτικής". Πολλές χώρες εδώ και καιρό ενοχλούνται από την Ιρλανδική νομοθεσία, η οποία άλλωστε επέτρεψε στην Apple να αποφύγει εκ δολάρια σε φόρους, αλλά από τη στιγμή που η χώρα επωφελείται από αυτή την πρακτική, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει τη νομοθεσία της.


Στο μεταξύ, "H E.E επιδιώκει μια φορολογική συμφωνία, ξανά" λέει η WSJ. Oι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να συμφωνήσουν σε μια ημερομηνία, πιθανότατα την 1η Ιανουαρίου 2015 ώστε να ξεκινήσει η αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ώρα που χαλαρώνουν τη στάση τους Λουξεμβούργο και Αυστρία. Στον τομέα της φορολογίας, η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, ενώ αναμένεται να καλέσει σε ταχεία πρόοδο σε σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, τη φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις και την καταπολέμηση της απάτης στην καταβολή του ΦΠΑ. Ειδικότερα, στο ζήτημα της ανταλλαγής φορολογικών δεδομένων, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, καθώς την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών μπλόκαραν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας. "Η Ε.Ε θα στείλει ένα πολιτικό μήνυμα κατά της φοροδιαφυγής" αναφέρει και η El Pais.


Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι επίσης το ρεπορτάζ της WSJ με το ερώτημα: Πόσο ασφαλείς είναι οι τραπεζικές καταθέσεις; Το θέμα κυριάρχησε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο. Μόνο ως έσχατη λύση πρέπει να συνεισφέρουν στη διάσωση των τραπεζών οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ: αυτό ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Ουσιαστικά, η οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου κρατά αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: η Κομισιόν προτείνει για τη διάσωση των τραπεζών τα χρήματα να προέρχονται, καταρχήν, από τους μετόχους, έπειτα από τους ομολογιούχους και τέλος από τους καταθέτες με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ.


Σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες. Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να αποφύγει επανάληψη του μοντέλου της Κύπρου, όπου οι μεγαλοκαταθέτες είδαν τα κεφάλαιά τους να «κουρεύονται» βαθιά για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Η αντιπαράθεση για τις μελλοντικές διασώσεις τραπεζών είναι σφοδρή στην Ευρωπαϊκή Ένωση:οι 27 προσπαθούν να κάνουν το πρώτο βήμα για την τραπεζική ένωση και να βάλουν τέλος στις διασώσεις με χρήματα των φορολογουμένων.
Οι μελλοντικοί μηχανισμοί διάσωσης θα χρηματοδοτούνται από εισφορές που θα πληρώνουν οι ίδιες οι τράπεζες. Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια είναι αν αυτό θα γίνεται σε εθνικό ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για παράδειγμα, η Γερμανία δε θέλει τράπεζές της να κληθούν να διασώσουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άλλων χωρών.

Στην Ιταλία

"Η Ιταλία εξετάζει το μοίρασμα θέσεων εργασίας για τους νέους" λέει η WSJ. H νέα κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την ανεργία των νέων, ενθαρρύνοντας μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους να μοιραστούν τις θέσεις εργασίας. Η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει σε μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους να δουλεύουν λιγότερες ώρες, δίνοντας συμβουλές σε εργαζόμενους μικρότερης ηλικίας, ως ένα μέτρο καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας. Ο υπουργός Εργασίας, Ενρίκο Τζιοβανίνι δήλωσε πως θα συζητήσει την πρόταση με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών, που εμφανίζονται αρχικά θετικοί καθώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα αυξήσει τα έξοδα τους και θα αποτελέσει μια γέφυρα για την εργατική δύναμη των νέων, που υποφέρουν από τη βαθιά ύφεση.


Στη Γαλλία

Σοκ έχει προκαλέσει η αυτοκτονία ενός γάλλου ακροδεξιού μέσα στο ναό της Νοτρ Νταμ. Όπως αναφέρει η Monde: Με ένα μήνυμα ο Ντομινίκ Βενέ εξηγεί τους λόγους της αυτοκτονίας του. Ο Ντομινίκ Βενέ, δοκιμιογράφος και ακροδεξιός ιστορικός , ηλικίας 78 ετών μέλος της OAS, (παραστρατιωτική οργάνωση που δρούσε στον πόλεμο της Αλγερίας) αυτοκτόνησε χθες στον Καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ. Ο άνδρας πήγε πίσω από το βωμό και χωρίς να πει λέξη, αυτοπυροβολήθηκε, ενώ νωρίτερα είχε αφήσει μια επιστολή. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς απέφυγε κάθε πολιτικό σχόλιο όμως επεσήμανε πως αυτό έγινε παρουσία 1,500 ανθρώπων. Άμεση ήταν η αντίδραση της Μαρί Λεπέν, που χαρακτήρισε πολιτική την αυτοκτονία του Βενέ. Στο μήνυμα του ο ακροδεξιός πολιτικός ανέφερε: "Νομίζω πως θα πρέπει να θυσιαστώ για να βγούμε από τον λήθαργο, που μας κατακλύζει. Με τον θάνατο μου ελπίζω να ξυπνήσω συνειδήσεις (...) υπάρχουν ατομικές επιθυμίες που καταστρέφουν την ταυτότητα μας και τα αγκυροβόλια μας, όπως η οικογένεια (...) Ενώ υπερασπίζομαι την ταυτότητα όλων των λαών στη πατρίδα μας, καταδικάζω τα εγκλήματα με στόχο την αντικατάσταση του λαού μας" μια έμμεση αναφορά στους μετανάστες.


Στις ΗΠΑ

Εγκρίθηκε από τη αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, που θα δώσει την ευκαιρία νομιμοποίησης σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες. Το νομοσχέδιο που είναι προϊόν δικομματικής συμφωνίας, θα πάει πλέον στο Κογκρέσο, αναφέρει η Washington Post. Ανοίγει τον δρόμο για πολιτογράφηση παράνομων μεταναστών αλλά και επέκταση της βίζας άλλων.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, new york, financial times, el pais, ηπα, apple, τιμ, βρυξέλλες, guardian, σχολεια, οφείλεται, χλμ, washington, york, times, plaza, εταιρεία, wsj, facebook, google, ΦΠΑ, υπουργοι, λύση, τραπεζες, κυπρος, νέα, monde, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, φορολογικη δηλωση 2011, www.facebook.com, www.google.gr, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, γαλλια, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, φορολογια 2013, ημερομήνια, επιθυμιες, χωρες, το θεμα, βημα, γερμανια, εδρα, εικονες, ηπα, θεμα, ιρλανδια, ιταλια, κυπρου, σημερινη, υφεση, ωρα, apple, el pais, guardian, times, wsj, αυστρια, αλεξανδρα, αμερικη, ανεργια, αποκαλυψη, βρυξέλλες, γεφυρα, γινει, γινεται, δυναμη, δωσει, δουβλινο, εγινε, εγκληματα, εδαφος, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εβδομαδα, εξοδα, ερευνες, εσωτερικων, εταιρεία, ετων, εφυγε, ιδια, ηλικια, ηνωμενες πολιτειες, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κογκρεσο, λύση, λογια, λουξεμβουργο, ληθαργο, νοσοκομεια, οκλαχομα, οικογενεια, ουσιαστικα, οφείλεται, παιδια, πωλησεις, σειρα, σχεδιο, σχολειο, ταυτοτητα, τιμ, φορολογικη, φορολογια, φορα, χλμ, ωρες, εννεα, ενωση, εθνικο, financial times, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερο, μια φορα, monde, νεκροι, new york times, new york, washington, plaza, θεματα, θεσεις, york
Τυχαία Θέματα