Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι προειδοποιήσεις Λαγκάρντ ότι οι σημερινές οικονομικές ανισορροπίες δημιουργούν το έδαφος για μια μελοντική κρίση, ο πόλεμος που κήρυξε ο Ολάντ στους φορολογικούς παραδείσους την ώρα που Λουξεμβούργο και Αυστρία αποδέχονταν την άρση του τραπεζικού απορρήτου, οι πιέσεις προς Ισπανία από την Κομισιόν είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ν. Κορέα προετοιμάζονται για ενδεχόμενη εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ, ενώ στο επίκεντρο της
συνάντησης των G8 θα βρεθεί και η Συριακή κρίση, αναφέρει ο ξένος Τύπος. Στις ΗΠΑ βασικό θέμα είναι οι συμβιβαστικές προτάσεις Ομπάμα για τον προϋπολογισμό.

Για τη Λαγκάρντ

Για κίνδυνο να δημιουργηθούν τριών ταχυτήτων ζώνες ανά τον κόσμο προειδοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρουν οι Financial Times (FT). H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε πως οι σημερινές οικονομικές ανισορροπίες δημιουργούν το έδαφος για μια μελοντική κρίση. Σε πάρα πολλές χώρες έχουν βελτιωθεί οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά δεν συνοδεύονται και με βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της σε εκδήλωση στο «Οικονομικό Κλαμπ» της Νέας Υόρκης για τις παγκόσμιες δράσεις πολιτικής που απαιτούνται ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Αναφερόμενη ειδικότερα στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, επανέλαβε τη θέση για οικονομική και νομισματική ένωση, διατυπώνοντας την άποψη ότι χρειάζεται πολιτική με περισσότερες συλλογικές λύσεις. Όπως τόνισε, μια επιλογή είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ενώ επεσήμανε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μια πραγματική τραπεζική ένωση που θα ενισχύσει τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και θα συμβάλει στην ασφάλεια των καταθέσεων και ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Την ίδια ώρα, "Η Ε.Ε κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για Σλοβενία και Ισπανία" αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). Eιδικά για την Ισπανία, ο Όλι Ρεν επεσήμανε πως παρά τις μεταρρυθμίσεις εντός του 2012 και πριν η Ισπανία παρουσιάζει σημαντικές ανισορροπίες, ενώ σημείωσε πως θα απαιτηθούν επιπλέον μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά τομέων. Σύμφωνα με την ισπανική El Pais, σε ειδική συνεδρίαση της ισπανικής Βουλής ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόϊ "αμφισβήτησε σε έντονο ύφος τον ρυθμό, τον σχεδιασμό και τις κινήσεις της Ε.Ε". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο χάσμα μεταξύ Βορρά - Νότου και δήλωσε πως θα αναζητήσει συμμαχίες με την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Πάντως, χθες και εν μέσω του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, η Ε.Ε έκρουσε το καμπανάκι και στην Ιταλία όπως αναφέρει η Corriere de la Sera ότι "Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη" παρά τη χθεσινή άνοδο των spread και του ιταλικού χρηματιστηρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την WSJ, το Λουξεμβούργο πρόκειται να προχωρήσει στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Άλλαξε τη στάση του το Λουξεμβούργο και μέσω του πρωθυπουργού του Γιουνκέρ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών όμως από την 1η Ιανουαρίου 2015. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την πάταξη της φοροδιαφυγής, αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα, ενώ την ίδια ώρα, οι FT λένε πως ο Ολάντ επιδιώκει να εξαφανίσει τους φορολογικούς παραδείσους.Παράλληλα, η Liberation λέει πως "Ψάχνει το κλειδί στους κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς ο Ολάντ". Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ο Ολάντ επιδιώκει τη θέσπιση ανεξάρτητης αρχής ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων δημοσίων προσώπων.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη του στην Suddeutsche Zeitung αναφέρει πως θα ήθελε να δημιουργηθεί μια ειδική αστυνομική δύναμη σαν το αμερικανικό FBI με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο Σόιμπλε υποστηρίζει την ιδέα η μάχη κατά της φοροδιαφυγής να φύγει από τις αρμοδιότητες των κρατιδίων και να γίνει αντικείμενο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την ίδρυση μιας ομοσπονδιακής αστυνομίας, ειδικής υπηρεσίας που θα ασχολείται με υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Πάντως, υπογραμμίζει παράλληλα ότι η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ίσως να μην είναι αρκετή, θα χρειαστεί και η βοήθεια των τοπικών κυβερνήσεων.

Για Κύπρο

Μπορεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να διαψεύδει τα περί πώλησης χρυσού ωστόσο και σήμερα οι Financial Times επιμένουν ότι η Κύπρος σχεδιάζει να πωλήσει χρυσό αξίας 400 εκ ευρώ, προκειμένου να καλύψει μεγάλο μέρος της συνεισφοράς της στη δανειακή σύμβαση με την τρόικα.


Στις ΗΠΑ

Σε μια προσπάθει εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης με τους Ρεπουμπλικάνους ο Ομπάμα δεσμεύθηκε για περικοπές ύψους 1τρισ δολαρίων αναφέρει η Washington Post. Βασικοί άξονες, οι νέοι φόροι για τους έχοντες, η περικοπή κοινωνικών παροχών και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,8 τρισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας. Πάντως, σύμφωνα με τους New York Times, o Ομπάμα άνοιξε μέτωπο με τους Δημοκρατικούς λόγω των περικοπών στην πρόνοια. Παράλληλα, σήμερα ξεκινά η συζήτηση στη Γερουσία του νέου νόμου περί οπλοκατοχής και σε συμφωνία φαίνεται πως κατέληξαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι όσον αφορά την επέκταση των ελέγχων που θα πρέπει να γίνονται πριν από την πώληση όπλων στους επίδοξους αγοραστές τους, ένα μέτρο που προωθούσε ο πρόεδρος Ομπάμα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της οπλοκατοχής". "Λιώνουν οι πάγοι μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων;" αναρωτιέται η WP.


Για Συρία

Η κρίση στη Συρία θα βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του G8 -ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ρωσία- σήμερα στο Λονδίνο. Μάλιστα, παρόντες θα είναι και ηγέτες του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού. Σύμφωνα με τους New York Times, oι ΗΠΑ θα πιέσουν εκ νέου την Ε.Ε για άρση του εμπάργκο στα όπλα για τη Συρία με στόχο την αύξηση παροχής οπλισμού στους αντάρτες. Ωστόσο, χθες το Μέτωπο αλ Νούσρα μία από τις κύριες οργανώσεις τζιχαντιστών που μάχονται το καθεστώς του Ασαντ στη Συρία ορκίστηκε πίστη στον αρχηγό της Αλ Κάιντα. Η εξέλιξη σημειώνει το BBC έρχεται να επιτείνει το δίλημμα της Δύσης για την παροχή οπλισμού στους σύρους αντικαθεστωτικούς ακριβώς υπό το φόβο ότι τα όπλα θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια οργανώσεων από το Μέτωπο αλ-Νούσρα.


Για Αίγυπτο

Μια απόρρητη έκθεση διέρρευσε για τον ρόλο του στρατού στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian, o στρατός συμμετείχε σε βασανισμούς και δολοφονίες στη διάρκεια της εξέγερσης σε όλη τη χώρα, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις των τότε επικεφαλής του στρατού πως διατηρούσαν ουδέτερη στάση. Παράλληλα, τουλάχιστον 1,000 άτομα εξαφανίστηκαν στη διάρκεια 18 ημερών της εξέγερσης, επίσης σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση που ήταν στην κατοχή του προέδρου Μόρσι.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, el pais, δανειακή σύμβαση, new york, ηπα, κορεα, times, ΔΝΤ, τραπεζες, σλοβενία, wsj, βουλη, γαλλια, ελλαδα, spread, liberation, σόιμπλε, fbi, κυπρος, τροικα, washington, φοροι, york, ιαπωνια, ασαντ, bbc, δίλημμα, αιγυπτος, guardian, στρατος, εθνικη τραπεζα, μετρο, φορολογικη δηλωση 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, βουλευτες, οικονομικη κριση, χωρες, σλοβενία, ρωσία, βημα, γερμανια, ηπα, θεμα, ισπανια, ιταλια, κυπρου, λονδινο, οικονομια, πλαισιο, ωρα, bbc, el pais, fbi, guardian, times, wsj, αυξηση, αυστρια, αλεξανδρα, αξονες, ασαντ, βοηθεια, γινει, γινονται, δανειακή σύμβαση, δυναμη, δίλημμα, δολοφονιες, εδαφος, ευρω, εκθεση, εξελιξη, ερχεται, εφημεριδα, ζωνες, ιδεα, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υφος, ομιλια, καναδας, κυβερνηση, λουξεμβουργο, μηκος, μηκος κυματος, μειωση, ολι ρεν, πιστη, πορτογαλια, ρολο, συζητηση, σειρα, συρια, σόιμπλε, χασμα, αγορες, ασφαλεια, ενωση, financial times, ηγετες, χωρα, ξενος, liberation, new york times, new york, washington, πωληση, τραπεζα, θεματα, χερια, york
Τυχαία Θέματα