Ο Τύπος στον Κόσμο

Η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία τόσο για την πορεία της χώρας όσο και για την Ευρωζώνη, καθώς και οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο που ανέδειξαν τον Νίκο Αναστασιάδη, προκαλώντας ανακούφιση στην Ευρώπη, αποτελούν μερικά από τα βασικά θέματα του σημερινού διεθνούς Τύπου.


Για Ιταλία - εκλογές

Στις κάλπες επιστρέφουν σήμερα οι Ιταλοί προκειμένου να ολοκληρωθεί η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τη χώρα τους και ολόκληρη την Ευρωζώνη.

47 εκατομμύρια άνθρωποι προσέρχονται από χθες στις κάλπες για την εκλογή νέας κυβέρνησης. Η έκβαση της μάχης είναι αβέβαιη: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, προ δύο εβδομάδων, δίνουν μεν προβάδισμα στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αλλά το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, ο «παραμορφωτικός» εκλογικός νόμος με την περιπλοκή που επιφέρουν οι συνασπισμοί στη Γερουσία και ο αστάθμητος παράγοντας των νέων κομμάτων καθιστούν αμφίβολο το εάν ο Μπερσάνι, ακόμη και μαζί με τον Μόντι, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση βασιζόμενος σε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ιταλία ψηφίζει σε μια αμφίρροπη εκλογική μάχη. Η ψήφος διαμαρτυρίας ίσως κρίνει το αποτέλεσμα, λέει χαρακτηριστικά η βρετανική οικονομική εφημερίδα. O βρετανικός Guardian αναρωτιέται για το έαν έρχεται ένα τέλος σε μια χρόνια πάθηση της πολιτικής ζωής της Ιταλίας. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η ψήφος των Ιταλών θα σημάνει ένα Basta... φτάνει πια, λέει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, ωστόσο, οι μυστικές δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μεγάλο ποσοστό στο κίνημα των Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο. Για πρώτη φορά στην ιταλική πολιτική σκηνή το επίκεντρο δεν ήταν μόνο ο Μπερλουσκόνι αλλά ο κωμικός Πέπε Γκρίλο. Στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων παραμένει σταθερά και μάλιστα με ανοδική τάση το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο που ρωτά: «Είσαι έτοιμος για την πιο μεγάλη δημοκρατική επανάσταση;» (ένθετη φωτογραφία). Το ποσοστό του Μπέπε Γκρίλο προβλέπεται ότι μπορεί να φθάσει έως και το αστρονομικό 20%. Σύμφωνα με τους New York Times, τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση ενός αντι-συστημικού κόμματος του "Κινήματος 5 Αστέρων" του Πέπε Γκρίλο.

Για Κύπρο - Αναστασιάδη

Ισχυρή εντολή στον Νίκο Αναστασιάδη, τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσαν οι ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ να επικρατεί με μεγάλη διαφορά έναντι του υποψήφιου του ΑΚΕΛ, Σταύρου Μαλά. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει το 57,5% και ο Σταύρος Μαλάς το 42,52%.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο νικητής των Κυπριακών εκλογών δεσμεύεται για ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Ο Αναστασιάδης θα ολοκλήρωσει άμεσα τις συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, Ατζέντα: Η Κύπρος και όχι η Ιταλία είναι σε κίνδυνο. Σύμφωνα με την αμερικανική οικονομική εφημερίδα, οι εκλογές σε Ιταλία και Κύπρο θα ενεργοποιήσουν την ευρωζώνη να ασχοληθεί με τις προκλήσεις, τις οποίες απέφευγε να αντιμετωπίσει τον περασμένο χρόνο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: "Κανένας δεν έλεγε πως η κρίση έχει τελειώσει, ωστόσο πολλοί εξέφραζαν την ελπίδα πως η ζωή δεν θα ήταν τόσο ενδιαφέρουσα με την έννοια της αγωνίας ξανά. Οι εκλογές αυτού του Σ/Κ ίσως δοκιμάσουν αυτή την υπόθεση (...) και μπορεί το αποτέλεσμα στην Κύπρο να ήταν αναμενόμενο, δεν είναι τόσο αναμενόμενο αυτό στην Ιταλία με ισχυρές ενδείξεις ότι τόσο ο Μπερλουσκόνι όσο και ο Πέπε Γκρίλλο μπορεί να πάρουν ισχυρά ποσοστά. (...) Μπορεί στο επίκεντρο των αγορών να βρίσκεται η Ιταλία, αλλά οι διαμορφωτές της ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να εστιάσουν στην Κύπρο, της οποίας η κρίση χρέους μπορεί να ανατινάξει όσα έχουν επιτευχθεί για την Ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα. (...) Οι κυπριακές τράπεζες μόνες τους αντιμετωπίζουν μια κεφαλαιακή τρύπα 16 δισ ευρώ, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δανειστεί αυτό το ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ της καθώς το χρέος αγγίζει το 100% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο απευθείας επανακεφαλαιοποίησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Κάτι θα πρέπει να υποστούν και οι καταθέτες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πανικό σε όλα τα αδύναμα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα. Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη. Επίσης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει ένα σχέδιο διάσωσης από το γερμανικό κοινοβούλιο ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών. Αλλά δεν υπάρχει η πολυτέλεια πια του χρόνου. Η μακροπρόθεσμη επιβίωση της Ευρωζώνης θα αποφασιστεί από την πορεία της Ιταλίας, αλλά θα πρέπει πρώτα να έχει δοθεί λύση στην Κύπρο".

Στη Γερμανία, η Franfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει πως ο Αναστασιάδης είναι ο νικητής του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Και η γερμανική εφημερίδα επικεντρώνεται στη βασική πρόκληση του νέου προέδρου, που δεν είναι άλλη από τις διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση. Αναφέρει πως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στο νησί για ένα μνημόνιο, ενώ υπογραμμίζει πως ο πρώην πρόεδρος Δ. Χριστόφιας χαρακτήριζε κακούς τους Ευρωπαίους αλλά και τους Γερμανούς ιδιαίτερα. Πάντως, ο Αναστασιάδης είχε πολύ μεγάλη στήριξη τόσο από τη Μέρκελ όσο και από τον Μπαρόζο. Σύνθημα του ήταν "η Κύπρος δεν είναι μόνη". Είναι στο χέρι του να το αποδείξει. Και η Deutsche Welle αναφέρει πως αυτό που προσδοκούν όλοι πλέον είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση σε μια χώρα που τα μέτρα λιτότητας γενικά δεν παιρνούν εύκολα.

Οι Ελληνοκύπριοι εξέλεξαν τον Νίκο Αναστασιάδη λέει και ο βρετανικός Guardian. Η εφημερίδα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο πρόεδρο πως θα προχωρήσει με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βοηθήσει το νησί που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.

Και η Monde αναφέρει πως ο Ν. Αναστασιάδης, ένας βετεράνος της κυπριακής πολιτικής ζωής κέρδισε χθες τις προεδρικές εκλογές και τώρα καθίσταται υπεύθυνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την δανειακή σύμβαση του νησιού.

Έμφαση στη δέσμευση του Ν. Αναστασιάδη για λύση στο Κυπριακό δίνει από την πλευρά της η τουρκική Hurriyet. Λίγο μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο κ Αναστασιάδη εξέτεινε κλαδί ελιάς προς τους Τ/Κ. "Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια λύση που δεν θα αποδέχονται μόνο οι Ε/Κ αλλά και οι Τ/Κ" είπε ο κ. Αναστασιάδης ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως αυτή η λύση θα είναι και ευρωπαϊκή. Η Hurriyet υπενθυμίζει πως ο Αναστασιάδης ήταν ένας από τους υπέρμαχους του "ναι" στο δημοψήφισμα του 2004.

Για μεγάλη νίκη του συντηρητικού υποψηφίου Ν. Αναστασιάδη κάνει λόγο και η Zaman η οποία ωστόσο δίνει έμφαση στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος αναφορικά με την οικονομία της χώρας του.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, τελευταίες δημοσκοπήσεις, εκλογικός νόμος, financial times, μυστικες δημοσκοπησεις, new york, νίκος αναστασιάδης, δανειακή σύμβαση, deutsche welle, το νησι, εκλογες, κυπρος, δημοσκοπηση, times, guardian, york, ακελ, τραπεζες, αεπ, χρεος, λύση, μνημονιο, μερκελ, monde, hurriyet, δημοψηφισμα 2015, zaman, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, σταυροι, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, η ζωη, τελευταίες δημοσκοπήσεις, ξανα, κομματα, εκλογικός νόμος, οικονομικη κριση, αεπ, γερμανια, ιταλια, νησι, οικονομια, guardian, hurriyet, times, ακελ, αλεξανδρα, ατζεντα, βετερανος, βρισκεται, γεγονος, δανειακή σύμβαση, διαστημα, δοθει, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκβαση, ελπιδα, εννοια, ερχεται, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ζωης, υποθεση, κυβερνηση, κομμα, λύση, λογο, νικη, νικο, ρωτα, σχεδιο, ταση, τριτη, τιτλος, φτανει, φτανει πια, φορα, χερι, deutsche welle, εμφαση, financial times, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, κωμικος, monde, new york times, new york, σκηνη, θεματα, york, zaman
Τυχαία Θέματα