Ο Τύπος στον Κόσμο

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος Μόρσι σε τρεις Αιγυπτιακές πόλεις μετά το εξαιρετικά βίαιο Σαββατοκύριακο που κόστισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους, ο σάλος που προκάλεσε η ωδή Μπερλουσκόνι για τα επιτεύγματα Μουσολίνι και η τραγωδία με 233 νεκρούς από πυρκαγιά στην Βραζιλία είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου σήμερα.


Για Αίγυπτο:

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος την πόλη Πορτ Σάιντ μετά τις πολύνεκρες

συγκρούσεις που ακολούθησαν τη δικαστική ετυμηγορία για την ποδοσφαιρική τραγωδία που είχε σημειωθεί πέρυσι στην πόλη. Σε διάγγελμά του, το βράδυ της Κυριακής, ο Μοχάμεντ Μόρσι ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στο Πορτ Σάιντ και άλλες δύο πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, ενώ παράλληλα κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε έναν «εθνικό διάλογο» τη στιγμή που συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

"Ο πρόεδρος της Αιγύπτου κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τρεις Αιγυπτιακές πόλεις" αναφέρουν οι New York Times. "Ο Αιγύπτιος πρόεδρος καταφεύγει σε μέτρα πυγμής που χρησιμοποιούσε ο προκάτοχος του καθώς κλιμακώνεται η ένταση στους δρόμους που απειλεί την κυβέρνηση του και τη δημοκρατία στην Αίγυπτο. Η κίνηση αυτή του Μόρσι αντανακλά ίσως τις αυξανόμενες αμφιβολίες για την επιβίωση της κυβέρνησης του. Ύστερα από δεκαετίες διαφθοράς και βίαιων αντιδράσεων από τον Μουμπάρακ, οι Αιγύπτιοι αγωνίζονται ακόμα για να επιλύσουν τις διαφορές τους -είτε αυτές αφορούν θέματα πολιτικής ιδεολογίας ή εγκλημάτων και τιμωρίας μέσω ειρηνευτικών και δημοκρατικών οδών. Γιατί δεν μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας ειρηνικά αναρωτιούνται οι πολιτικοί αναλυτές". Ένας μάλιστα από αυτούς μιλώντας στους New York Times είπε χαρακτηριστικά: "Κάποια στιγμή όταν έχεις μια γνήσια δημοκρατική μηχανή, ο λαός ξεκινά να προσαρμόζεται και να φέρεται πιο πολιτισμένα. Θα πρέπει λοιπόν να δουλέψουμε προς αυτή τη κατεύθυνση".

Την ίδια ώρα, ο Guardian αναφέρει πως είναι αυξημένες οι σεξουαλικές επιθέσεις στη διάρκεια των επεισοδίων. Τουλάχιστον 25 τα θύματα σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.


Στην Ιταλία:

Σοκ προκάλεσαν στην Ιταλία οι δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τη δράση του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, με αφορμή τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στη γενοκτονία των Εβραίων.

"Μπερλουσκόνι: Ο Μουσολίνι είχε κάνει καλά πράγματα" αναφέρει η Corriere de la Sera. Ισχυριζόμενος κατ' ουσίαν πως ο Μουσολίνι αναγκάστηκε κατά κάποιον τρόπο να ακολουθήσει το χιτλερικό ναζισμό για να μην τον βρει εχθρό του, ο Μπερλουσκόνι είπε πως η Ιταλία δεν έχει τις ίδιες ευθύνες με τη Γερμανία. Υποστήριξε πως υπήρξε μια συνενοχή στο ναζισμό «που στην αρχή δεν συνοδεύτηκε από πλήρη συνειδητοποίηση της κατάστασης». Άμεσα αντέδρασε ο πολιτικός κόσμος, αλλά και η εβραϊκή κοινότητα της Ιταλίας, κατακεραυνώνοντας τον Καβαλιέρε για διαστρέβλωση της ιστορίας και δικαιολόγηση του Μουσολίνι, ενώ υπήρξαν και φωνές για δίωξη του Μπερλουσκόνι για προώθηση του φασισμού.

"Σκληρή απάντηση από την εβραϊκή κοινότητα" αναφέρει η La Repubblica. "Στερούνται ηθικής και ιστορικής βάσης οι δηλώσεις που δεν είναι μόνο επιπόλαιες και ακατάλληλες, αλλά αφήνουν την εντύπωση ότι η Ιταλία αποφάσισε να καταδιώξει και να εξολοθρεύσει τους εβραίους της για να ικανοποιήσει έναν ισχυρό σύμμαχο" ανέφερε σε ανακοίνωση της.

Την ίδια ώρα, οι New York Times επικεντρώνονται στα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που εξήγγειλε η ιταλική κυβέρνηση. Νέο εργαλείο ανακάλυψης φοροφυγάδων λέει χαρακτηριστικά. Αν και δεν έγινε άμεσα αποδεκτό το νέο μέτρο, η υπηρεσία εθνικών εσόδων αποφάσισε πλέον όχι να αναζητά το ποσό που κερδίζουν οι ύποπτοι φοροδιαφυγής, αλλά το πόσα ξοδεύουν. Πρόκειται για ένα εργαλείο υπό την ονομασία "redditometro" δηλαδή ένας μετρητής εισοδήματος που θα εντοπίζει το πόσα ξοδεύει ένας φορολογούμενος σε βενζίνη, ενοίκιο, λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων κτλ. Αν το ποσό αυτό ξεπερνά το 20% όσων δηλώνει ως εισόδημα, τότε ο φορολογούμενος θα καλείται για εξηγήσεις.


Στις ΗΠΑ:

Σύμφωνα με την Washington Post προωθείται νομοσχέδιο - μεταρρύθμιση για τους παράνομους μετανάστες στις ΗΠΑ το οποίο επεξεργάζονται από κοινού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι. Ανοίγει ο δρόμος για την παροχή υπηκοότητας σε εκείνους τους παράνομους μετανάστες, που ζουν πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Αν έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, θα πρέπει να καταβάλλουν ένα πρόστιμο και να πληρώσουν φόρους και θα τους δοθεί η "πράσινη κάρτα". Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου θα τις αποκαλύψουν οι Γερουσιαστές σήμερα, ενώ πρόκειται για μια κίνηση που θα φαινόταν απίστευτη πριν από κάποιους μήνες καθώς για το νομοσχέδιο συνέπραξαν και τα δύο κόμματα.


Στη Βρετανία:

Πάντως, την ίδια ώρα στη Βρετανία σύμφωνα με όσα γράφει σήμερα ο Guardian η κυβέρνηση σχεδιάζει αρνητικές διαφημίσεις που θα προβληθούν σε Βουλγαρία και Ρουμανία προκειμένου να αποτρέψουν Ρουμάνους και Βούλγαρους εργάτες να επιλέξουν τη χώρα ως προορισμό αναζήτησης εργασίας. Ένας μάλιστα υπουργός δήλωσε πως οι αρνητικές διαφημίσεις θα διορθώσουν την εντύπωση πως "οι δρόμοι εδώ είναι στρωμένοι από χρυσάφι". Επίσης, μελετώνται και άλλα μέτρα όπως να γίνεται δύσκολη η πρόσβαση εργατών από την Ε.Ε σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και η απέλαση τους εάν δεν έχουν βρει δουλειά, μετά από τρεις μήνες.


Πίσω στις ΗΠΑ:

Η κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν Ομπάμα και Κλίντον στην εκπομπή "30 minutes" στο CBS έχει δώσει νέα τροφή σε σενάρια πως η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με τη γαλλική Monde, η Κλίντον άφησε παράθυρο ανοιχτό για υποψηφιότητα στις εκλογές του 2016. Για την ίδια συνέντευξη, η Washington Post λέει πως Ομπάμα και Κλίντον είναι οι καλύτεροι φίλοι σε κοινή συνέντευξη. Και η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως η συνέντευξη λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που δεν είναι και τόσο ξεκάθαρες οι προθέσεις και τα σχέδια της απερχόμενης υπουργού Εξωτερικών.


Πολύ μεγάλο θέμα στον Διεθνή Τύπο είναι και η τραγωδία στη Βραζιλία όπου πυρκαγιά σε κλαμπ κόστισε τη ζωή σε 233 ανθρώπους. Toυλάχιστον 232 οι νεκροί από πυρκαγιά σε κλαμπ αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με την El Pais, η ντισκοτέκ δεν είχε νόμιμη άδεια και είχε μόνο μια έξοδο.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα