Ο Τύπος στον Κόσμο

Η ένοπλη σύγκρουση στη Δυτική Αφρική αλλά και ο τραγικός απολογισμός της ομηρίας ξένων υπηκόων στην Αλγερία, η επίσημη ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα σήμερα στο Καπιτώλιο, η οριακή νίκη της κεντροαριστεράς στην Κάτω Σαξωνία, οι αυριανές εκλογές στο Ισραήλ και το σκάνδαλο με μίζες προς το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας αποτελούν μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Μάλι - Αλγερία:

Τραγικός ήταν ο επίλογος της ομηρίας ξένων εργατών σε εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αλγερία καθώς οι αρχές ανεβάζουν

τον αριθμό των νεκρών σε 48. Αναλυτές λένε ότι η επίθεση των ισλαμιστών, που έγινε σε αντίποινα για την στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη δράση οργανώσεων που εμπνέονται από την Αλ Κάιντα.


Ο Κάμερον καλεί για παγκόσμια αντίδραση στην κρίση ομηρείας αναφέρει ο βρετανικός Guardian. Ο βρετανός πρωθυπουργός προειδοποιεί για μακροχρόνιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας μετά τον τραγικό απολογισμό των νεκρών της ομηρείας, μεταξύ των οποίων 6 Βρετανοί. Στο ίδιο μήκος κύματος, και οι Financial Times στο βασικό τους θέμα αναφέρουν χαρακτηριστικά: Η Δύση αντιμέτωπη με δεκαετίες συγκρούσεων στη Δυτική Αφρική. Ο Κάμερον προειδοποίησε πως "η αντιμετώπιση των τρομοκρατών θα πάρει χρόνια". Παράλληλα, οι Financial Times μετά το τραγικό συμβάν στην εταιρεία εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αλγερία αναφέρουν πως οι βιομηχανίες αρχίζουν να αναθεωρούν τα μέτρα ασφάλειας σε περιοχές υψηλού κινδύνου.


Στη Γερμανία:

Οριακή νίκη πέτυχε η κεντροαριστερά στην εκλογική αναμέτρηση για την τοπική κυβέρνηση στην Κάτω Σαξωνία.Το εκλογικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε χθες βρήκε τελικά τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD και τους Πρασίνους να κερδίζουν με ποσοστό 46,3% και τον κεντροδεξιό συνασπισμό της Μέρκελ να συγκεντρώνει το 45,9%. Σύμφωνα με τους αναλυτές τα χθεσινά αποτελέσματα δείχνουν μια μικρή πτώση στην αποδοχή των Χριστιανοδημοκρατών, παρά την επικράτηση της Μέρκελ σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Τα χθεσινά αποτελέσματα κρούουν το καμπανάκι για την καγκελάριο Μέρκελ, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

"Η κεντροαριστερά με τους Πρασίνους κερδίζουν σε μια εκλογική αναμέτρηση - θρίλερ στην Κάτω Σαξωνία" λέει η Die Welt. "Τι νύχτα! Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τα αποτελέσματα έδειξαν νίκη των κόκκινων και των πρασίνων παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των Φιλελευθέρων, ο κεντροδεξιός συνασπισμός έχασε μετά από μια δεκαετία". Για εκλογικό θρίαμβο των κόκκινων και των πρασίνων κάνει λόγο από την πλευρά της η Suddeutche Zeitung. "Με μόνο μια έδρα διαφορά, οι κόκκινοι και οι πράσινοι κέρδισαν τις εκλογές στην Κάτω Σαξωνία. Παρά το εκλογικό αποτέλεσμα των Φιλελευθέρων, που προκάλεσε αίσθηση δεν κατόρθωσε να δώσει τη νίκη στον κεντροδεξιό συνασπισμό.".

Στις ΗΠΑ:

Σε μία σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε σε στενό κύκλο στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε για τη δεύτερη τετραετή θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ. Καθώς το Σύνταγμα προβλέπει πως η ορκωμοσία του νέου προέδρου γίνεται πάντα την 20η Ιανουαρίου, η δημόσια τελετή ορκωμοσίας θα γίνει σήμερα σε ειδική εξέδρα μπροστά στο Καπιτώλιο.

Ο Ομπάμα ορκίζεται την ώρα που το Καπιτώλιο ετοιμάζεται για εορταστικές εκδηλώσεις λένε χαρακτηριστικά οι NY Times. "Με μια σεμνή τελετή που προηγήθηκε της σημερινής δημόσιας ορκωμοσίας ξεκινά η δεύτερη τετραετία στην προεδρία των ΗΠΑ για τον Μπαράκ Ομπάμα, που τον βρίσκει αντιμέτωπο όμως με μια διχασμένη κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας και επίμονες απειλές στο εξωτερικό".

"Ξεκινά η δεύτερη θητεία για τον πρόεδρο Ομπάμα" λέει η Washington Post. "Υψηλές είναι οι προσδοκίες για την ομιλία του Ομπάμα στη δεύτερη τελετή ορκωμοσίας του. Ο αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει να υπογραμμίσει στην ομιλία του τη σημασία της συναίνεσης στην Ουάσινγκτον σε κρίσιμα θέματα".

Στο Ισραήλ:

Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν αύριο στο Ισραήλ. Ενόψει των εκλογών, το Ισραήλ προχωρά σε ενδοσκόπηση αναφέρουν οι New York Times. "Οι αξίες και η οικονομία κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο και όχι οι εξελίξεις στη Δυτική Όχθη ή η πρόσφατη σύγκρουση στη Γάζα. Ο Νετανιάχου αναμένεται να επανεκλεγεί παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα κενό στο έλλειμμα, μια ειρηνευτική διαδικασία που έχει "παγώσει" και ένα σκάνδαλο που αφορά ένα από τα κυβερνητικά στελέχη"- τον Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Η κριτική επικεντρώνεται στην κεντροαριστερά που δεν βρήκε τα επιχειρήματα, ή τους υποψήφιους που θα αποτελούσαν πραγματική "πρόκληση" έναντι του Νετανιάχου.

Στην Ισπανία:

Σκάνδαλο που αφορά το κυβερνών Λαϊκό κόμμα (PP) συγκλονίζει την πολιτική σκηνή της Ισπανίας. "Ο πρώην βουλευτής παραδέχεται την παράνομη χρηματοδότηση προς όφελος του PP" αναφέρει η El Pais. Πρωταγωνιστής του σκανδάλου είναι ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπαρθένας. Πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ εντοπίσθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στην Ελβετία, χωρίς να τα εχει δηλώσει στην εφορία. Ο Μπαρθενας παραιτήθηκε από ταμίας το 2009. Το σκάνδαλο αφορά σε παράνομη χρηματοδότηση από εργολάβους, οι οποίοι έκλειναν κρατικά συμβόλαια. Τα χρήματα στη συνέχεια δίνονταν σε στελέχη του κόμματος. Οι αποκαλύψεις- εν μέσω σκληρής λιτότητας- πυροδότησαν διαδηλώσεις αγανακτισμένων Ισπανών έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
τυπος, new york times, financial times, die welt, ny times, new york, el pais, εκλογες, γαλλια, δραση, guardian, times, εταιρεία, spd, μερκελ, δημοσκοπηση, ηπα, συνταγμα, washington, york, διαδηλωσεις, μπε, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αγανακτισμενοι πολιτες, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, ομπαμα, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, ny times, αφρικη, βαρκελωνη, γερμανια, εδρα, εξεδρα, εφορια, ηπα, θεμα, θητεια, θριλερ, ισπανια, ισραηλ, οικονομια, ωρα, el pais, guardian, times, αλγερια, αλεξανδρα, απε, γαζα, γεγονος, γινει, γινεται, γραφεια, δωσει, δυτικη οχθη, δυτικη, εγινε, ευρω, ελβετια, εταιρεία, ιδιο, οικο, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, λογο, μαδριτη, μηκος, μηκος κυματος, μιζες, νικη, μπε, παντα, ορκωμοσια, οφελος, οχθη, συνεχεια, die welt, financial times, χωρα, λευκο, μπροστα, new york times, new york, washington, σκηνη, spd, ουασινγκτον, θεματα, york
Τυχαία Θέματα