Ο Θ. Βερέμης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Ιστορίας, Θάνος Βερέμης, μίλησε στις 2/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Με αφορμή την έκκληση που απευθύνουν στην κυβέρνηση 139 πανεπιστημιακοί για ν' αποσυρθεί το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου που αναφέρεται στις γενοκτονίες και τις εθνοκαθάρσεις, με το επιχείρημα ότι περιορίζει την ελευθερία του λόγου,

μεταξύ άλλων είπε:

«Στην ουσία το πρόβλημα είναι ηθικό. Δηλαδή, αν ένας λαός έχει διαπράξει ένα ολοκαύτωμα, όπως οι Γερμανοί και αποφασίζουν οι ίδιοι, στη χώρα τους να το ποινικοποιήσουν εις βάρος τους, είναι δικαίωμα τους.

Αυτό το κατανοώ. Είναι ένα έγκλημα που οι Γερμανοί διέπραξαν και αποφάσισαν από μόνοι τους να το ποινικοποιήσουν. Όπως και οι Γάλλοι του Βισύ που κυνήγησαν τους Εβραίους και τους έστειλαν στα γερμανικά στρατόπεδα. Αυτοί ποινικοποίησαν την άποψη ότι δεν υπήρξε ολοκαύτωμα ή γενοκτονία στη Γαλλία. Αλλά το να ποινικοποιήσεις γενοκτονίες άλλων εις βάρος σου... Η γενοκτονία διαφέρει από τ' άλλα γιατί είναι κρατική πολιτική. Δηλαδή ένα κράτος κάθεται κάτω και λέει "πρέπει να φάμε όλους τους Αρμένιους" και τους "τρώει". Αυτό είναι γενοκτονία. Δεν υπάρχει αμφιβολία, για παράδειγμα, ότι οι Τούρκοι διέπραξαν γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων... Είναι μια οργανωμένη κρατική πολιτική... Η ποινικοποίηση είναι πάντα ένα σκληρό και αυστηρό μέτρο. Για παράδειγμα, λέει κάποιος επιστήμων "εγώ δεν πιστεύω ότι έγινε η γενοκτονία των Αρμενίων στην Τουρκία για κάποιους λόγους". Δεν μπορείς να τον βάλεις φυλακή, γιατί αμφιβάλει ως ιστορικός γι' αυτό το γεγονός, διότι με αυτόν τον τρόπο του περιορίζεις την επιστημονική του εμβέλεια. Η ιστορία είναι γεμάτη ακρότητες... Δεν μπορείς να ποινικοποιήσεις κάποιον που θα πει ότι ένα γεγονός ήταν σφαγή, ακρότητα και όχι γενοκτονία... Δεν έχεις το δικαίωμα να ποινικοποιείς το ολοκαύτωμα -ας πούμε- σε μια άλλη χώρα... Θεωρώ ότι δεν είναι καλή η ποινικοποίηση του να συζητείται κάτι, γιατί αν δεν συζητάς για κάτι, δεν το ξορκίζεις κιόλας. Για τους ιστορικούς θεωρώ ότι είναι απαγορευτική πράξη αυτή. Είναι σαν να λες στον άλλον "ναι, μπορείς να γράψεις ιστορία, αλλά μη συζητάς ποτέ τέτοιες καταστάσεις, ολοκαυτώματα και γενοκτονίες"».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα