Ο Θ. Παπαθεοδώρου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, μίλησε στις 14/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

*Για την κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών: "Θέμα αστυνομίας και υπουργείου η κατάληψη. Σωστή η αντίδραση του πρύτανη":

«Όσον αφορά στην ευθύνη των πρυτανικών αρχών,
εγώ θα εκφράσω την αναγνώριση για τον τρόπο που χειρίζεται ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών το ζήτημα, διότι υπήρξε άμεσα υποβολή έγκλισης μηνύσεων στην εισαγγελία, η οποία θεώρησε, δίνοντας παραγγελία στην αστυνομία, ότι για τα αυτόφωρα αδικήματα θα πρέπει να παρεμβαίνει η αστυνομία... Το πανεπιστήμιο δεν έχει δικό του τρόπο να περιφρουρήσει ιδιαίτερα την τριλογία, δηλαδή την Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία. Είναι ένας δημόσιος χώρος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την παρέμβαση της αστυνομίας. Από την άλλη πλευρά, εφόσον έχει κινηθεί όλη η προβλεπόμενη διαδικασία, εφόσον έχουν αντιδράσει ορθά οι πρυτανικές αρχές, είναι θέμα της αστυνομίας και του υπουργείου».

* "Ενοχλήθηκα πάρα πολύ, όταν άκουσα, δια στόματος υπουργού, ότι αυτά τα ζητήματα είναι ενδοοικογενειακές υποθέσεις.":

«Ενοχλήθηκα πάρα πολύ ως πανεπιστημιακός, όταν άκουσα, δια στόματος υπουργού, ότι αυτά τα ζητήματα είναι ενδοοικογενειακές υποθέσεις. Δεν πρόκειται για μια κατάληψη με πολιτικά χαρακτηριστικά, αναφέρεται στη νεοτρομοκρατία, διότι περί αυτού πρόκειται. Όταν έχει συγκεκριμένα αιτήματα, δεν νομίζω ότι η λύση είναι η περιγραφή της κατάστασης και η προσπάθεια ροκανίσματος του χρόνου για να δούμε αν οι καταληψίες θα κουραστούν νωρίτερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ή από την αστυνομία...».

* "Η μαύρη τρύπα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια":

«Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή την αρμοδιότητα της πολιτικής του υπουργείου του, είναι στο ΦΕΚ αυτό. Αναφέρεται επομένως στον υπουργό. Ο αρμόδιος υπουργός είναι ο κ. Βούτσης, ο οποίος λέει πολύ απλά "να δούμε" και όπως είπε και ο κ. Σακελλαρίδης, "μπορεί να υπάρξει λίγη διαχείριση, κάποια στιγμή θα φύγουν". Αυτό λέγεται εδώ και 15 ημέρες. Επομένως, όταν δεν γίνεται και αυτό... Βεβαίως αυτό δεν θα μπορούσε να αποδώσει. Ήταν προβλεπόμενο. Διότι, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κρυφτούλι μεταξύ των συγκεκριμένων ομάδων και της πολιτείας ή της κυβέρνησης καλύτερα, η οποία ή θα αποφασίσει να αντιδράσει με την παρέμβαση της αστυνομίας -και αυτό θέλουν να προκαλέσουν- ή θα αποφασίσει να επιδείξει ανοχή. Μέσος δρόμος εδώ δεν υπάρχει... Η μαύρη τρύπα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια. Δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό ή το χρηματοδοτικό κενό. Επειδή, λοιπόν, προηγουμένως είχε πάρει ως κόμμα συγκεκριμένες θέσεις, αυτό το οποίο επιχειρούν αυτοί οι οποίοι έχουν καταλάβει την πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών είναι να προκαλέσουν την κυβέρνηση εκεί που θεωρούν ότι έχει πρόβλημα, στο να συνομιλήσει και να πει αυτό το οποίο θέλει...».

Δημοσιογράφος: Είναι αυτό περίπου που περιγράφει και ο κ. Πανούσης... Ότι θα πρέπει να αφεθεί το 4% και το βλέμμα να γυρίσει προς το 32%...

Θ. Παπαθεοδώρου: «Με μια μικρή διαφορά, ότι ο κ. Πανούσης είναι υπουργός και είναι αρμόδιος για τα θέματα αυτά. Η περιγραφή μπορεί να ανήκει σε επιστήμονες, σε δημοσιογράφους. Ο σχολιασμός μπορεί να ανήκει στον οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη πλην του αρμόδιου υπουργού. Ο αρμόδιος υπουργός καλείται ή αυτός ο οποίος έχει την ευθύνη διαχείρισης. Η ευθύνη διαχείρισης από πλευράς πανεπιστημίου ήταν να καταγγείλει το γεγονός στην εισαγγελία. Η εισαγγελία έδωσε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να παρέμβουν. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω αν ένας εισαγγελέας αργότερα θεωρήσει ότι η εντολή αυτή δεν εκτελέσθηκε και υπό αυτή την πλευρά υπάρχει ζήτημα παράβασης καθήκοντος, υπάρχει ζήτημα επίσης από την ολιγωρία της αστυνομίας να παρέμβει και όχι μόνο σε αυτά τα γεγονότα, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου προχθές, στα γεγονότα της Νομικής επίσης, όπου εκεί πέραν των προσαγωγών δεν είχαμε τίποτα άλλο...».

* Για τις μετεγγραφές:

«Όταν είχα την ευθύνη στο υπουργείο, είχαμε πει "βεβαίως μετεγγραφές για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά στο 10 - 15% των εισακτέων που είναι ορισμένοι για κάθε σχολή"... Στη συνέχεια ο κ. Λοβέρδος απελευθέρωσε τις μετεγγραφές. Έγιναν γύρω στις 8.000 - 9.000. Η συγκεκριμένη πράξη είχε -αν θέλετε- κοινωνικό υπόβαθρο, υπήρχαν όμως νομικά και ακαδημαϊκά προβλήματα. Νομικά καταργεί την ισότητα μεταξύ αυτού που μπαίνει με 19 και αυτού που μπαίνει με 15. Αυτό είναι το σκεπτικό του ΣτΕ... Από εκεί και έπειτα ένα θεσμικό πρόβλημα είναι ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμιο άδειασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό... Έρχεται, λοιπόν, το ΣτΕ και επαναφέρει πρώτον αυτό που είχα πει, δηλαδή μέχρι 15% των εισακτέων, διότι διαφορετικά καταργείται η ισότητα μεταξύ των διαγωνιζομένων. Από την άλλη πλευρά όμως λέει και κάτι άλλο, ότι ορθώς οι δύο αρχιτεκτονικές σχολές δεν πήραν φοιτητές από μετεγγραφή. Τώρα η ατυχής έκφραση ότι ο υπουργός πήρε τη θέση "μην εφαρμόζετε την απόφαση του ΣτΕ"... Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν εφαρμόζονται α λα καρτ... Σε αυτό να είμαστε σύμφωνοι όλοι. Είναι και το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, από την άποψη ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει την προφορική εντολή του υπουργού και όχι την γραπτή απόφαση του ΣτΕ. Θα παρανομήσει και δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κανένας να παρανομήσει. Από την άλλη πλευρά θεωρώ ότι τώρα, επειδή πράγματι η σημερινή πολιτική ηγεσία παρέλαβε μια προβληματική κατάσταση, θα πρέπει να επανέλθουμε σε ένα δίκαιο σύστημα μετεγγραφών, το οποίο δεν θα παραβιάζει ούτε το δικαίωμα του μαθητή να επιλέξει τη σχολή ανάλογα με τη βαθμολογία του, ούτε από την άλλη πλευρά θα παραβλέπει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που πράγματι υφίστανται».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα