Ο Θ. Παπαθεοδώρου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, μίλησε στις 27/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το μέτρο της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών:

«Το τόνισα και χτες κατά την παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Παιδείας,
ότι ο εκπαιδευτικός δεν είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, όπως οποιοσδήποτε άλλος. Έχει ειδική αποστολή. Και βεβαίως -για να είμαι πολύ συγκεκριμένος-, το έργο του εκπαιδευτικού είναι απόλυτα συνυφασμένο αυτή την στιγμή, όπως ήταν πάντα, με τις ανάγκες της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια μορφή τους. Αυτό τι σημαίνει; Ήμουν από την πρώτη στιγμή -όταν άρχισε η συζήτηση περί της λεγόμενης διαθεσιμότητας και κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων-, υπέρ της εξαίρεσης των εκπαιδευτικών από αυτή τη διαδικασία. Γιατί; Διότι αφενός, όπου παρατηρούμε ή διαπιστώνουμε υπεραριθμίες -είτε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε ορισμένες ειδικότητες έχουμε υπερσυγκέντρωση καθηγητών, είτε στο ότι με την αύξηση του ωραρίου, οπωσδήποτε υπάρχουν υπεραριθμίες-, αυτό δεν συνυφαίνεται κατά την άποψή μου -και το πιστεύω ακράδαντα-, με οποιαδήποτε διαδικασία διαθεσιμότητας και κινητικότητας. Το πρόβλημα στην εκπαίδευση είναι η ορθολογική κατανομή του προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό σημαίνει πάρα πολύ απλά, ότι σε περιοχές που βλέπουμε πως υπάρχει πλεονασματικότητα, αυτό θα πρέπει να εξισορροπηθεί με τις περιοχές οι οποίες έχουν έλλειμμα σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Άρα, είναι ζήτημα κατανομής. Δεν είναι ζήτημα να οδηγήσουμε τους εκπαιδευτικούς σε μια διαδικασία, είτε διαθεσιμότητας, είτε απολύσεων. Η θέση μου ήταν σαφής από την αρχή -και όταν ήμουν υφυπουργός Παιδείας-, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος, διότι εάν παρατηρήσουμε -με τις συνταξιοδοτήσεις, την έλλειψη διορισμών τα τελευταία χρόνια-, την εξέλιξη του εκπαιδευτικού προσωπικού ανά ειδικότητα, θα δούμε ότι μάλλον έλλειμμα, θα έχουμε -όπως έχουμε και σήμερα σε ορισμένες ειδικότητες-, τα επόμενα χρόνια...
Θα πρέπει να προσέξουμε την αντιστοιχία μεταξύ οργανικών θέσεων και οργανικότητας στα σχολεία. Εάν δείτε τον χάρτη -τουλάχιστον όπως τον παρέδωσα-, θα δείτε ότι σε σχολεία έχουμε αύξηση των οργανικοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν θέσεις για την υποδοχή προσωπικού, το οποίο ενδεχομένως να πλεονάζει σε κάποιες περιοχές. Άρα, δεν έχει να κάνει με την κατάργηση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών εκεί που πλεονάζουν. Να δούμε σε ποιες περιοχές μετάθεσης, είτε σε εγγύτερες περιοχές, μπορεί να κατανεμηθεί ορθολογικά το προσωπικό, για να μπορεί να προσφέρει».

* Για την αποχώρηση των υπουργών της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση:

«Όλο αυτό το διάστημα του ενός χρόνου, οι υπουργοί οι οποίοι υποδείχτηκαν από την Δημοκρατική Αριστερά, καθώς και οι υφυπουργοί, αποτύπωσαν με συγκεκριμένο τρόπο ένα κυβερνητικό έργο, που όχι μόνο το άντεξαν, αλλά το υποστήριξαν κιόλας. Υποστήριξαν αυτό που είπα και χτες, ότι η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση για τους λόγους που έγινε -που κατά την άποψή μου, δεν ήταν το ότι υπήρξε μια αδυναμία ανταπόκρισης στο κυβερνητικό έργο, μάλλον το αντίθετο-, δεν σημαίνει και απόσυρσή της από το κυβερνητικό έργο που παρήχθη. Και παρήχθη σημαντικό κυβερνητικό έργο. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα της αποχώρησης συνδέεται σήμερα με μια σειρά από λόγους οι οποίοι είχαν να κάνουν με την λειτουργία της κυβέρνησης, με τις επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις και του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, αλλά και των στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς, για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί μια κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν είναι τρικομματική. Θεωρώ δε, ότι η μέχρι τώρα πορεία απέδειξε συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και των μελών του υπουργικού συμβουλίου, που είχαν υποδειχθεί από αυτή, έτσι ώστε η χώρα να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Δηλαδή, η Δημοκρατική Αριστερά σήκωσε το βάρος των επιλογών της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, τόσο στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, όσο και στα πεδία της κοινωνικής πολιτικής ή της διοικητικής μεταρρύθμισης. Πιστεύω, λοιπόν, ότι παρήχθη έργο, έφτασε σε ένα σημείο η λειτουργία της κυβέρνησης να παρουσιάζει προβλήματα και από εκεί και πέρα... Αν θέλετε μπορώ να σας πω το παράδειγμα το οποίο έφεραν πάρα πολλοί. Έφυγε η Δημοκρατική Αριστερά από την κυβέρνηση για την ΕΡΤ; Όχι. Αλλά, στην ουσία, ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης ήταν αυτός ο οποίος οδήγησε στις συγκεκριμένες επιλογές, μια από τις οποίες ήταν και το μαύρο στην ΕΡΤ, με τον τρόπο που έγινε».

Δημοσιογράφος: Αισθανθήκατε σε αυτόν τον ένα χρόνο ότι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν υπουργικές θέσεις, λειτουργούσαν με λογική μονοκομματικής κυβέρνησης;

Θ. Παπαθεοδώρου: «Δεν μπορώ παρά να μιλήσω για τον δικό μου τομέα. Στο υπουργείο Παιδείας, παρά το γεγονός ότι είχαμε διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες με τον υπουργό, τον κ. Αρβανιτόπουλο, παρά το γεγονός ότι οι διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες διαμορφώνουν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητημάτων, αυτό είναι φυσικό. Όμως, πάντα θεωρούσα ότι σε ένα υπουργείο θα πρέπει μεταξύ υπουργού και υφυπουργών να υπάρχει τέτοιου τύπου συνεργασία, ώστε να κατατίθενται οι απόψεις, να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, συνδιαμόρφωσης και η φωνή του υπουργείου προς τα έξω να είναι ενιαία. Επομένως, υπήρξαν πράγματι διαφορετικές προσεγγίσεις, ποτέ όμως σε τέτοιο επίπεδο ώστε να διαταράσσεται η λειτουργία του κυβερνητικού έργου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα