Ο Θ. Μαργαρίτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της πολιτικής γραμματείας της Δημοκρατικής Αριστεράς, μίλησε στις 11/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να καπελώσει την πρωτοβουλία των 58":

«Αντιλαμβάνομαι ότι πάρα πολλοί φίλοι και σύντροφοι που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία των 58 έχουν μια ειλικρινή αγωνία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Μια αγωνία, την οποία θέλω και εγώ να μοιραστώ μαζί τους. Όμως, η εμφάνιση
του προέδρου του ΠαΣοΚ, του κ. Βενιζέλου, στην εκδήλωση, αλλά κυρίως η συνέντευξή του μετά στο Mega, μου δημιούργησαν την εντύπωση ότι επεδίωξε να καπελώσει ανοιχτά και απροκάλυπτα την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στο βαθμό που την εμφάνισε ως συνάρτηση των κομματικών σχεδίων του ΠαΣοΚ και διατύπωσε και το σχέδιο των ενεργειών των 58. Να προσθέσω ότι την διάνθισε μετά και με ορισμένες υπερβολές περί μυστικών υπηρεσιών και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που προσπαθούν να τον εξοντώσουν, οι οποίες τείνουν να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής. Και μάλιστα, γνωρίζετε ότι οι σοσιαλδημοκράτες απεχθάνονται από τη φύση τους τις θεωρίες συνωμοσιών. Έχω λοιπόν τη γνώμη ότι με μια βουλιμία ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ -κατά τη γνώμη μου-, επιχείρησε να ελέγξει αυτή την πρωτοβουλία και εγώ, αν είχα υπογράψει το κείμενο των 58, σήμερα θα είχα πρόβλημα...
Θα σας πω δύο σημειολογικά στοιχεία. Την ημέρα που βγαίνει το κείμενο των 58, έχει ο κ. Βενιζέλος μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος" και την ημέρα που γίνεται η πρώτη δημόσια, ανοιχτή εκδήλωση, ο κ. Βενιζέλος παρευρίσκεται και το βράδυ -στην τηλεοπτική του συνέντευξη-, περιγράφει τι θα κάνουν οι 58. Τα συμπεράσματα, νομίζω, τα βγάζει ο καθένας από μόνος του. Είναι αυτονόητες συμβολικές ενέργειες. Δύο φορές εμφανίστηκαν οι 58 και τις δύο -επιτρέψτε μου να το πω-, με το ειδικό του βάρος, ο κ. Βενιζέλος χρωμάτισε αυτές τις κινήσεις».

* Για την κεντροαριστερά: "Ένα μαχόμενο σοσιαλιστικό κόμμα απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.":

«Αν οποιαδήποτε προσπάθεια για την κεντροαριστερά εμφανίζεται σαν μονιμότερη στρατηγική σύμπλευση με την δεξιά στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε ότι έχει αυτοϋπονομευθεί... Στο κείμενο των 58 απουσιάζει η λέξη "νεοφιλελευθερισμός". Δεν υπάρχει. Θα μου πείτε, είναι θέμα λέξης; Όχι. Είναι ένα θέμα μιας σαφούς πολιτικής αντιπαράθεσης με το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με το οποίο μπορούμε να κάνουμε και συμβιβασμούς ενδεχομένως -το συζητώ-, αλλά να ξέρουμε ότι υπάρχει ως αντίπαλος. Αυτό απουσιάζει και απουσιάζει και από τις τοποθετήσεις πολλών στελεχών του χώρου, όχι όλων. Ας πούμε εξαιρώ θετικά τις αναφορές που κάνει ο κ. Γιαννίτσης, αλλά υπάρχουν άλλοι οι οποίοι δεν διαπιστώνουν και δεν διατυπώνουν με την ίδια ευαισθησία τα προβλήματα και τις συνέπειες των ασκούμενων πολιτικών. Αυτό είναι ένα θέμα, θέλει συζήτηση. Άρα, το πρόβλημα δεν είναι το άθροισμα ΠαΣοΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς. Το πρόβλημα είναι μια ταυτότητα της κεντροαριστεράς, η οποία δεν θα είναι ένωση κέντρου που θα έχει το προφίλ του αξιοσέβαστου κατά τ' άλλα Ιωάννη Ζίγδη, αλλά ένα μαχόμενο σοσιαλιστικό κόμμα κοντά στον κόσμο, στις αγωνίες του, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

* "Λάθος η συνταύτιση ευθυνών για την πορεία της χώρας και της κεντροαριστεράς του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς":

«Θεωρώ λάθος να υπάρχει συνταύτιση ευθυνών για την πορεία της χώρας και της κεντροαριστεράς, του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς... Σε καμία περίπτωση ένα κόμμα που έχει τρία χρόνια ζωής και όσες διαδρομές έχει, δεν μπορεί να συνταυτιστεί με ένα κόμμα που κουβαλάει αρκετές αμαρτίες. Μπορούμε να συζητήσουμε ακόμα και με το ΠαΣοΚ -ακόμα και με αυτό το αρνητικό φορτίο που ενδεχομένως έχει και υπονοώ-, στη βάση όμως μιας στρατηγικής, η οποία είναι στρατηγική σαφούς οριοθέτησης από το νεοφιλελευθερισμό και τη δεξιά και τον αριστερό λαϊκισμό και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Αν είναι να είναι ένα σχήμα το οποίο στο δρόμο εμφανίζεται ως συμπληρωματική δύναμη στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα έχει καμία τύχη...
Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε πολύ καλά -και δεν μετανιώνει, σε καμία περίπτωση-, που έβαλε "πλάτη", προκειμένου η χώρα μας να μην φύγει από το ευρώ, να μην μπούμε σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις, να μην γίνουμε Κάιρο. Αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε και Αϊτή από την φτώχεια. Επομένως, στην συγκεκριμένη περίπτωση το να βάλουμε το ζήτημα των κοινωνικά ανυπεράσπιστων ανθρώπων στο επίκεντρο της ταυτότητας της κεντροαριστεράς, αποτελεί για εμάς θέμα αρχής...».

* Για την Δημοκρατική Αριστερά: "Τυχόν παραμονή μας σε αυτή την κυβέρνηση θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα":

«Η εκτίμησή μας είναι και από τα γκάλοπ που έχουμε τώρα... Τα γκάλοπ δείχνουν ότι υπάρχει μια διαδικασία ανάταξης και ανάκαμψης της Δημοκρατικής Αριστεράς. Φυσικά, αν αποκατασταθεί και η ενότητα του κόμματος, δηλαδή η ενιαία εμφάνιση του χωρίς -ας το πούμε-, πολλά παρατράγουδα, αυτό θα διευκολύνει και την καλή του παρουσία, χωρίς να δημιουργούνται αστερίσκοι και υποσημειώσεις στς παρεμβάσεις του προς τα έξω. Δηλαδή, να προστατέψει και το ίδιο το κόμμα και τα στελέχη του, την δημόσια εικόνα. Πιστεύω όμως ότι είναι ήδη σε ανάταξη αυτά τα ποσοστά. Αντιθέτως, πιστεύω ότι μια παραμονή μας στην κυβέρνηση και μάλιστα με το σημερινό κυβερνητικό πρόσωπο, θα είχε δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στην Δημοκρατική Αριστερά».

Δημοσιογράφος: Θα εντάσσατε στο "παρατράγουδο" της δημόσιας εικόνας του κόμματος, το γεγονός ότι στελέχη σας προσήλθαν στην εκδήλωση στο Ακροπόλ;

Θ. Μαργαρίτης: «Όχι. Θα ενέτασσα, όμως, ότι τις ημέρες της αποχώρησης έγινε ένα φαινόμενο που στην Ελλάδα δεν το έχω ζήσει ξανά. Την ώρα που μιλούσε ένα στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς και εξηγούσε σε δημόσιο μέσο τους λόγους της αποχώρησης, εμφανίζεται ένα άλλο και λέει την αντίθετη γνώμη... Την ίδια ώρα που μιλάει ο τάδε, να βγαίνει ο δείνα στο ίδιο κανάλι με τηλεφωνική παρέμβαση. Αυτά εγώ, όταν ήμουν στον Συνασπισμό και άνηκα και στην μειοψηφούσα "ανανεωτική" πτέρυγα, δεν διανοήθηκα ποτέ να τα κάνω. Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι το κύριο ζήτημα αυτή την στιγμή είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε την δημόσια εικόνα και πιστεύω ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Δημοκρατική Αριστερά ήδη έχουμε θετικές ενδείξεις, ήδη εμφανίζεται ανάκαμψη της δημοσκοπικής μέτρησης της Δημοκρατικής Αριστεράς σε αρκετά γκάλοπ και αυτό μας ενθαρρύνει. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η παραμονή μας στην κυβέρνηση και μάλιστα με αυτό τον χαρακτήρα που έχει πάρει αυτή την στιγμή, θα μας δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα».

* "Δεν υπάρχουν δυνατότητες προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.":

«Η κεντροαριστερά πρέπει να είναι αυτόνομη, διακριτή και απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στον αριστερό λαϊκισμό. Δυνατότητες προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν υπάρχουν, όσο δεν διατυπώνει με σαφήνεια τις απόψεις του σε σχέση με το ευρώ και την δραχμή. Ακούω και βλέπω ότι είναι πλειοψηφία η επίσημη γραμμή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχετικά με το ευρώ, όμως οι επαμφοτερίζουσες διατυπώσεις προφανώς δικαιολογούν το να υπάρχει καχυποψία σε όλους τους άλλους πολιτικούς χώρους γύρω από αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα του ευρώ δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά στρατηγικής θέσης της χώρας. Επομένως, τέτοιες δυνατότητες συνεργασίας δεν υπάρχουν».

* "Αντι-ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σύνδρομα στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ":

«Όπως εμείς δεν έχουμε αντι-νεοδημοκρατικά σύνδρομα -διαφωνούμε με την Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν έχουμε αντι-νεδημοκρατικά σύνδρομα-, δεν θέλουμε να υπάρχουν και αντι-ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σύνδρομα. Διέκρινα στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι υπάρχουν και ορισμένα αντι-ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σύνδρομα, όταν εμφάνισε τις μυστικές υπηρεσίες μαζί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να σχεδιάζουν την πολιτική του εξόντωση. Άρα, λοιπόν, δεν χρειάζονται ούτε αντι-νεοδημοκρατικά σύνδρομα, ούτε αντι-ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σύνδρομα. Χρειάζονται καθαρές πολιτικές, συνεννοήσεις όταν και όσο μπορούν να γίνονται και μια προτεραιότητα στην κεντροαριστερά αυτή την στιγμή να συγκροτήσει το διακριτό της αυτόνομο στίγμα, οριοθετημένη και από τον νεοφιλελευθερισμό και από τον αριστερό λαϊκισμό».

* Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς: "Δεν υπάρχει θέμα ενότητας":

«Θέμα ενότητας του κόμματος αυτή την στιγμή δεν υπάρχει. Όπως σε όλα τα συνέδρια, όλων των κομμάτων, είναι προφανές ότι σε όλα τα ζητήματα θα υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Αυτή την στιγμή, από την προσυνεδριακή διαδικασία, έχουν εγκριθεί με πολύ μεγάλη πλειοψηφία οι θέσεις της κεντρικής επιτροπής. Κατά την γνώμη μου αυτό θα εκφραστεί και στο σώμα του συνεδρίου. Δηλαδή, θα εγκριθεί η κατεύθυνση που υπάρχει για τον τρίτο πόλο στον χώρο της πολιτικής μας ζωής και την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Έχω την γνώμη επίσης ότι το συνέδριό μας θα λύσει και ορισμένα ζητήματα που αφορούν τον προσανατολισμό του κόμματος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες. Θα υπάρξει και μια πολιτική δέσμευση για το πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα».

* "Σκέψη για ένταξη στην ευρωπαϊκή ομάδα του σοσιαλιστικού κόμματος":

«Αυτή την στιγμή η σκέψη που υπάρχει είναι ότι θα μπορούσαμε σε πρώτη φάση να ενταχθούμε στην ευρωπαϊκή ομάδα του σοσιαλιστικού κόμματος. Όχι ακόμα στο σοσιαλιστικό κόμμα, αλλά στην ευρωομάδα που έχει. Φυσικά, με τις δικές μας αποσκευές και πεποιθήσεις. Εμείς θα ενταχθούμε σε αυτή την ευρωομάδα των σοσιαλιστών, πιέζοντας όμως και διεκδικώντας οι σοσιαλιστές στην Ευρώπη να συνεργάζονται... Να υπάρξει συστράτευση με τους Πράσινους και την ριζοσπαστική αριστερά στην Ευρώπη, απέναντι στο ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την ευρωπαϊκή δεξιά για μια προοδευτική στροφή της Ευρώπης».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα