Ο Θ. Γεράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρίας δημοσκοπήσεων "MARC", Θωμάς Γεράκης, μίλησε στις 12/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:
«Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια εντελώς νέα κατάσταση. Δεν έχει καμία σχέση ο τρόπος ζωής μας με αυτόν που είχε πριν από δύο χρόνια, ο τρόπος που σκεφτόμαστε και δεν έχει καμία σχέση, η σχέση των πολιτών με τα κόμματα. Υπάρχει αστάθεια και δυσπιστία».

Δημοσιογράφος:
Η ρευστότητα και η αστάθεια, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, προσδιορίζεται στα δύο μεγάλα κόμματα. Δε φαίνεται να υπάρχει αποσυσπείρωση στα μικρά κόμματα...

Θ. Γεράκης: «Έχετε δίκιο. Σε σχέση με τις εκλογές του 2009, λείπει ένα σημαντικό ποσοστό από τον δικομματισμό, της τάξης του 35% θα έλεγα, ενώ έχουν διπλασιαστεί οι δυνάμεις της Αριστεράς. Αυτές οι διαχωριστικές γραμμές που ξέραμε, όπου από τη μια πλευρά ήταν η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της Κεντροδεξιάς και από την άλλη το ΠαΣοΚ και οι δυνάμεις της Αριστεράς, δεν ισχύει πλέον. Τώρα έχουμε μια διαχωριστική γραμμή, που από τη μια πλευρά είναι τα κόμματα που στηρίζουν την πορεία της χώρας, τη δανειακή σύμβαση, το μνημόνιο και είναι το ΠαΣοΚ, η Νέα Δημοκρατία και το κόμμα της κ. Μπακογιάννη από την άλλη πλευρά της διαχωριστικής γραμμής είναι όλα τα άλλα κόμματα και της πληθυντικής Αριστεράς και της πληθυντικής, πλέον, Δεξιάς. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα για τους ψηφοφόρους, επειδή είναι οι πρώτες εκλογές που απουσιάζει η ελπίδα και περισσεύει από τη μία η οργή και η αγανάκτηση για το χτες και ό,τι μας έφερε έως εδώ και από την άλλη υπάρχει ανησυχία και φόβος για το αύριο. Απουσιάζει η προεκλογική υπόσχεση. Ελπίζω αυτή η μικρή προεκλογική περίοδος να δώσει ευκαιρία στα κόμματα να μιλήσουν για την επόμενη ημέρα, παρά τη δυσπιστία των πολιτών...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Τα δεδομένα είναι ανοιχτά. Οι πολίτες -ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας-, δεν έχουν πάρει ακόμα την τελική τους απόφαση. Στις συνεντεύξεις που κάνουμε, ο πολίτης πιο εύκολα απαντά ποια κόμματα δε θα ψηφίσει, με μεγαλύτερη δυσκολία απαντά ποια κόμματα θα σκεφτόταν ενδεχομένως να ψηφίσει, αλλά πολύ δύσκολα μιλάει για τελική επιλογή. Δηλαδή, έχει μια αστάθεια στην τελική του επιλογή. Η βεβαιότητα περιορίζεται...».

Και πρόσθεσε: «Στις δημοσκοπήσεις καταγράφουμε προθέσεις των ανθρώπων δηλαδή τι σκέφτονται να κάνουν στο μέλλον. Δεν καταγράφουμε πράξεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, με βεβαιότητα να μας πουν τι είχαν ψηφίσει. Καταγράφουμε προθέσεις που μπορεί να αλλάξουν, μεταβαλλόμενα και ασταθή μεγέθη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα