Ο Τ. Κορωνάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τάσος Κορωνάκης, μίλησε στις 27/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και τον θεσμό των παρελάσεων:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας. Σε αυτήν την παρέλαση έγιναν κάποια πρώτα βήματα. Καταργήθηκαν οι εξέδρες, καταργήθηκαν τα κάγκελα και ο κόσμος παρακολούθησε ελεύθερα
την παρέλαση. Έγιναν κάποια πρώτα βήματα. Το πιο σημαντικό βήμα, όμως, που εγώ διαπίστωσα στην επέτειο της 25ης Μαρτίου είναι το γράμμα του υπουργού Παιδείας προς τα σχολεία της χώρας, καθώς και η ομιλία του πρωθυπουργού στο πανεπιστήμιο Αθηνών, την ίδια μέρα. Νομίζω ότι αυτά τα δύο δίνουν απολύτως το τόνο της διαφορετικής αντίληψης για τις εθνικές γιορτές και για την ημερομηνία της 25ης Μαρτίου και τους συμβολισμούς της».

* Για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους:

«Από την πλευρά μας, θα είμαστε έτοιμοι. Από την αρχή έχουμε πει ότι καταλαβαίνουμε πως είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση. Για να πετύχει όμως μια διαπραγμάτευση, πρέπει να το θέλουν και οι δύο. Από την πλευρά μας δουλεύουμε για μια αμοιβαία επωφελή λύση και αυτό έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους από την αρχή. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, σύντομα θα σταλεί και η ολοκληρωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων και πιστεύω ότι και οι εταίροι μας θα κάνουν αυτό που πρέπει. Ήδη σήμερα είχαμε μια δήλωση περί λάθους για το 1,2 δισ. που επέστρεψε στον EFSF, έχουμε την στάση της ΕΚΤ που έχει κάνει την άρση του waiver, που δεν επανήλθε μετά την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη...».

Δημοσιογράφος: Δεν επανήλθε στην βάση ενός σκεπτικού ότι αυτό μπορεί να ισχύσει μόνο και σε χώρες που έχουν πρόγραμμα, αλλά και στο ζήτημα της τελικής απόδοσης του ποσοστού...

Τ. Κορωνάκης: «Μα υπάρχει πρόγραμμα. Η δανειακή σύμβαση έχει παραταθεί και η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη διασφαλίζει τους επόμενους 4 μήνες στον τρόπο που κινούμαστε. Αυτό αμφισβητήθηκε από πολλές πλευρές και γι' αυτό χρειάστηκε να επαναβεβαιωθεί στην επταμερή συνάντηση που έγινε στο πλάι της Συνόδου Κορυφής και στην ίδια τη Σύνοδο. Άρα έχουμε μια συμφωνία που είναι ενεργή. Έχουμε αξιολόγηση, όχι με βάση το μνημόνιο, αλλά με βάση τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσουμε και με βάση αυτά οφείλουν οι εταίροι μας να κάνουν αυτά που τους αντιστοιχούν».

* Για ενδεχόμενη ρήξη:

«Δουλεύουμε, για να μην επέλθει η ρήξη. Είμαστε αποφασισμένοι να μην φύγουμε από τους δύο κανόνες τους οποίους έχουμε συμφωνήσει. Ο ένας είναι η λαϊκή εντολή, την οποία έχουμε λάβει και ο άλλος, οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και αν με αυτούς διαφωνούμε. Με αυτούς τους δύο κανόνες δουλεύουμε και γι' αυτό πιστεύω ότι προετοιμαζόμαστε με τον κατάλληλο τρόπο -η κυβέρνηση δηλαδή-, ώστε να έχουμε μια επιτυχή συμφωνία».

Δημοσιογράφος: Ακόμα και για ρήξη, καταλαβαίνω, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε...

Τ. Κορωνάκης: «Μια κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και η προετοιμασία για την ρήξη δουλεύει προς όφελος της συμφωνίας, αν θες μια συμφωνία. Από την πλευρά μας την θέλουμε. Αρκεί να αποδείξουν όλες οι πλευρές ότι την θέλουν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα