Ο Στρ. Φαναράς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μίλησε στις 22/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:


«Υπήρχαν δύο έρευνες στο παρελθόν -που τουλάχιστον έχω εγώ υπόψη μου-, η μια είναι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών το 1995, η οποία έδειχνε ότι ένα ποσοστό 11% έλεγε πως η δικτατορία έκανε κυρίως καλό και ένα 47% ότι έκανε και καλό και κακό. Αυτά το 1995. Το 2007, αντίστοιχη έρευνα της Kappa Research, έδειχνε ότι ποσοστό 51% των ερωτηθέντων υποστήριζαν

πως η δικτατορία είχε και θετικά στοιχεία. Τώρα, γιατί το 30% (σ.σ. της Metron) ορισμένοι θεωρούν ότι έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, σε μια εποχή που ο κοινοβουλευτισμός και συνολικά το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση -και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι-, ειλικρινά με κάνει να απορώ. Δεν ξέρω σε το οφείλεται».
* Για την ανακοίνωση του ΠαΣοΚ:
«Το ΠαΣοΚ δεν έχει πάρει μια πρωτοβουλία, η οποία λέει ότι πρέπει να συναντηθούν όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εκτράχυνσης, της φασιστικοποίησης και της ανόδου αυτού του ρεύματος; Άρα γιατί είναι ανιστόρητο από την άλλη πλευρά να χτυπάει το καμπανάκι και να στέλνει σήμα κινδύνου, αφού το ίδιο το ΠαΣοΚ έχει πάρει μια ανάλογη πρωτοβουλία και μάλιστα εγκαλεί όσους δεν μετέχουν σε αυτή; Δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή, πού είναι το ποιοτικά διαφορετικό; Και να συμπληρώσω. Πείτε -για χάρη της συζήτησης-, ότι η Metron Analysis είναι ανιστόρητη που έκανε αυτό το ερώτημα. Γιατί άραγε δεν διενεργεί το κοινοβούλιο μιαν έρευνα προκειμένου να δει πού στέκεται η εικόνα του και πως αντιμετωπίζεται το πολιτικό σύστημα; Γιατί δεν αναθέτει στο ΕΚΚΕ τη διεξαγωγή της ,ώστε να δει σήμερα πώς αξιολογείται η ποιότητα της Δημοκρατίας από τους Έλληνες;».

Δημοσιογράφος: Λέγατε νωρίτερα ότι στην καθημερινή κουβέντα ακούγεται ότι "στην χούντα ήταν καλύτερα", "ένας Παπαδόπουλος χρειάζεται" κ.λπ. Το ερώτημα είναι γιατί αυτό ακούγεται όλο και περισσότερο; Ποια είναι η δική σας άποψη βλέποντας τις τάσεις από τις δημοσκοπήσεις;

Στρ. Φαναράς: «Η δική μου άποψη είναι ότι συνεχίζει να είναι μετέωρο το θέμα της προοπτικής της χώρας και άρα της προοπτικής του καθενός προσωπικά. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι άνεργοι ξεπερνούν τους 1.300.000, σε μια κατάσταση η οποία έχει σπάσει τους δεσμούς εμπιστοσύνης και γι' αυτό εμφανίστηκε αυτός ο κατακερματισμός και στο εκλογικό σώμα για τις προτιμήσεις κ.λπ. Οι δεσμοί εμπιστοσύνης δεν έχουν διαρραγεί μόνο σε σχέση με το εγχώριο πολιτικό σύστημα, αλλά και σε σχέση με την θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σε αμφισβήτηση συνολικά η αρχιτεκτονική της χώρας και αυτό είναι το μεγάλο καμπανάκι. Υπάρχει επίσης μια ρητορεία που ενισχύει αυτά τα ρεύματα. Βγαίνουν στις τηλεοράσεις διάφοροι και λένε ότι ζούμε μια δικτατορία, χούντα είναι θα περάσει κλπ. Υπάρχει λοιπόν μια ρητορεία που τζογάρει άσχημα σε αυτό το ρεύμα. Το να διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι έχουμε πρόβλημα επανάκτησης εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα δεν είναι κάτι το καινούργιο. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση του. Πολλοί (σ. σ. από το 30% που λένε ότι επί δικτατορίας περνούσαν καλύτερα) μπορεί να θέλουν να πικάρουν και το σύστημα λέγοντάς το. Αλλά γιατί αυτό είναι χειρότερο από το 51% του 2007, που έλεγε ότι η χούντα έκανε και καλά; Γιατί τότε δεν ξεσηκώθηκε αυτή η αμφισβήτηση να πουν "μα είναι δυνατόν το 51% να λέει τέτοια πράγματα;". Ή γιατί δεν ξεσηκώθηκε το 2005. Να σας πω γιατί; Επειδή ενδεχομένως πολλοί πίστευαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και τώρα κάποιοι ανησυχούν. Το να ανησυχούμε καλό θα είναι να το πούμε δημόσια και να δούμε τι θα κάνουμε. Όχι να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα