Ο Στ. Κοντονής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σταύρος Κοντονής, μίλησε στις 20/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ενδεχόμενη συνάντηση Α. Σαμαρά - Α. Τσίπρα: "Ουδέποτε αρνηθήκαμε μια τέτοια προσέλκυση":

«Αν ο πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη -ως υπεύθυνος πολιτικός άνδρας-, να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να τον ενημερώσει, να ζητήσει την γνώμη του για διάφορα κρίσιμα
θέματα, έπρεπε να το έχει κάνει και σε τελευταία ανάλυση, αν νομίζει ότι πρέπει να το κάνει, ας το κάνει... Τον κατηγορούν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν το έχει κάνει ακόμα. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό. Υπάρχουν δύο γραμμές μέσα στην Νέα Δημοκρατία, σχετικά με το πώς λειτουργεί αυτό το πολιτικό σύστημα και πώς διαχειρίζεται την θέση του ο υπεύθυνος -κατά τα άλλα-, πρωθυπουργός της χώρας».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν ορισμένοι, από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, που εκτιμούν ότι δεν θα έπρεπε να γίνει μια τέτοια συνάντηση, στην παρούσα χρονική συγκυρία;

Στ. Κοντονής: «Δεν έχω ακούσει καμία αντίθετη άποψη από αυτό που σας λέω και από αυτό που θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο. Άλλωστε, ουδέποτε αρνηθήκαμε οποιαδήποτε πρόσκληση, ίσα - ίσα, επιδιώξαμε -επειδή δεν υπήρξε αυτή η πρόσκληση από τον πρωθυπουργό για ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας».

* "Αν ο κ. Σαμαράς θέλει να πάει με τον κηδεμόνα του, είναι άλλη υπόθεση":

«Συμβαίνουν πράγματα πρωτόγνωρα και λίγο κωμικά. Αν ο πρωθυπουργός -από την θεσμική και υπεύθυνη θέση που κατέχει-, θέλει να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή οποιονδήποτε άλλο αρχηγό πολιτικού κοινοβουλευτικού κόμματος, θα το κάνει χωρίς κηδεμονία. Άλλωστε, νομίζω χτες συνάντησε τον κ. Θεοδωράκη και τον ενημέρωσε. Δεν καταλαβαίνω τι θέση έχει ο κ. Βενιζέλος σε μια τέτοια περίπτωση. Ή ο πρωθυπουργός καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή οποιονδήποτε άλλο αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος να ενημερώσει ή δεν το κάνει. Αν ο κ. Σαμαράς θέλει να πάει με τον κηδεμόνα του, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Εδώ έχουμε άλλου τύπου προσέγγιση στο ζήτημα... Εδώ δεν είναι συνάντηση πολιτικών αρχηγών. Αν θέλουμε συνάντηση πολιτικών αρχηγών, να γίνει υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η πάγια κοινοβουλευτική πρακτική. Υπάρχουν δύο επίπεδα. Ή θα συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα καλέσει ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς, έναν - έναν και πρώτα και κύρια τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να τον ενημερώσει και να ζητήσει την γνώμη του και τις θέσεις του».

* "Η συζήτηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει να κάνει μόνο με τα μείζονα πολιτικά ζητήματα":

«Η συζήτηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει να κάνει με τα μείζονα ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η κοινωνία. Εμείς δεν είμαστε θετικοί να γίνει μόνο μια συζήτηση για τα εθνικά θέματα -τα οποία γνωρίζουμε όλοι ότι αυτήν την περίοδο βαίνουν οξυμένα-, αλλά και για τα ζητήματα του χρέους και των δανειακών συμβάσεων. Για τα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα γίνονται συναντήσεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν γίνονται για επιλογές του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό έχει να κάνει με την πολιτική των κομμάτων, τα οποία αυτοδύναμα και με τρόπο αυτάρκη, πολιτεύονται».

Δημοσιογράφος: Υπό την έννοια αυτή, θα μπορούσε να πει κανείς ότι προφανώς σε μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών δεν σημαίνει ότι είναι προαπαιτούμενο, για να προσέλθει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καθοριστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η ημερομηνία των εκλογών, αλλά αντίθετα να συζητηθούν όλα τα άλλα...

Στ. Κοντονής: «Μα αυτό σας είπα τώρα. Εμείς μάλιστα είπαμε ότι για τα εθνικά πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αυτή η συζήτηση, όπως επίσης πρέπει να γίνει μια συζήτηση -είμαστε ανοιχτοί σε αυτό- για το χρέος και το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση αυτή την κατάσταση. Ιδίως τις τελευταίες μέρες, βλέπουμε μια όξυνση των επιθέσεων της Τρόικας και μια υποχωρητικότητα της κυβέρνησης, για να εξασφαλίσει ένα μικρό ποσό του δημοσιονομικού χρέους».

* "Δεν θα συμμετάσχει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης του χρέους":

«Αρχικά, πρέπει να πούμε για το χρέος. Θα πάμε εκεί με την άποψη ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναμένουμε πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους, που λέει ο κ. Σαμαράς; Ή ότι το χρέος αυτό δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί εις τον αιώνα τον άπαντα και από δεν ξέρω πόσες γενιές Ελλήνων; Αυτό είναι το σημαντικό. Αν, λοιπόν, πούμε το πρώτο, δεν μπορεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να συμμετάσχει σε καμία ομάδα διαπραγμάτευσης. Τι διαπραγματεύεται, όταν το χρέος είναι βιώσιμο; Το χρέος είναι βιώσιμο -λέει η κυβέρνηση-, αναμένει το πιστοποιητικό βιωσιμότητας και θα πληρωθεί το χρέος εν καιρώ, με κάποιες ρυθμίσεις που ενδεχομένως κάποια στιγμή -δεν ξέρω πότε-, αναμένει η κυβέρνηση να γίνουν, όσον αφορά το χρέος. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λέει ακριβώς το αντίθετο. Το χρέος αυτό δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, δηλαδή κούρεμα μεγάλου μέρους του, με μορατόριουμ και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Καταλαβαίνετε ότι εδώ υπάρχει απόλυτη διάσταση απόψεων. Επομένως, δεν είναι δυνατόν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπό αυτούς τους όρους, να συμμετάσχει σε καμιά επιτροπή κοινή για το χρέος».

* "Εκτροπή ακραίας μορφής η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τα σημερινά κοινοβουλευτικά δεδομένα":

«Δεν πιστεύουμε ότι θα βρεθούν Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι επί 2,5 χρόνια διακήρυτταν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, οι οποίοι σε όλες τις ψηφοφορίες -είτε ήταν ψηφοφορίες μομφής στην κυβέρνηση, είτε ψήφου εμπιστοσύνης-, διαδήλωναν με την ψήφο τους ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και να έρθει η κρίσιμη στιγμή που αυτό το πράγμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και να πράξουν ακριβώς τα αντίθετα... Αν συμβεί κάτι το τέτοιο, το οποίο θα συνιστά εκτροπή και μάλιστα ακραίας μορφής...».

Δημοσιογράφος: Γιατί εκτροπή; Δεν είναι βαρύς χαρακτηρισμός;

Στ. Κοντονής: «Δεν είναι βαρύς χαρακτηρισμός. Η πατρίδα μας έχει υποφέρει από τέτοιες καταστάσεις. Και οδηγηθήκαμε σε μια χούντα και σε καταστάσεις στην Κύπρο, οι οποίες ακόμα πληρώνονται. Αυτά εξαιτίας μιας αποστασίας...».

Δημοσιογράφος: Μου λέτε ότι αν βρεθούν βουλευτές που θα ψηφίσουν το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο διάδοχος του κ. Παπούλια θα είναι πρόσωπο το οποίο θα έχει προκύψει από εκτροπή;

Στ. Κοντονής: «Θα είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει ενδεχομένως προκύψει μέσα από καταστάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τα κοινοβουλευτικά ήθη. Πώς γίνεται κάποιοι, επί δυόμισι χρόνια, να λένε να πέσει η κυβέρνηση και ότι αυτή η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαια -δεν τα λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., άλλοι τα έλεγαν-, να πάνε να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Υπάρχει καμία λογική συνέχεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς;
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μετράει τους 180 βουλευτές, όταν ούτε καν έχουμε το όνομα του υποψηφίου; Πώς γίνονται αυτά τα πράγματα; Όλα εν κενώ;».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα