Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε την 1/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων είπε:

* Για Ποτάμι:

«Η αναζήτηση μιας ακριβούς περιγραφής της πολιτικής ταυτότητας του Ποταμιού, οι στρατηγικοί του προσανατολισμοί και ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κόμμα, δηλαδή πώς θα διαρθρωθεί και θα λειτουργεί (σ.σ. η οργανωτική του δομή), νομίζω ότι είναι τα βασικά θέματα που είναι έτοιμο να συζητήσει το Ποτάμι... Η επιστολή του Τζιάνι Πιτέλα έχει πολύ μεγάλη σημασία, πρώτον γιατί είναι μια ισχυρή στήριξη στο Ποτάμι και
μάλιστα σε μια στιγμή που το έχει ανάγκη, διότι είναι σε μια φάση υποχώρησης και πρέπει να ξαναγεννηθεί, να επανεκκινηθεί μάλλον και είναι και μια ισχυρή στήριξη της άποψης που υπάρχει στο Ποτάμι ότι πρέπει, προσδιορίζοντας την πολιτική του ταυτότητα, να αποσαφηνίσει και την πολιτική του θέση στο πολιτικό σκηνικό. Πιστεύω ότι το Ποτάμι δεν μπορεί παρά να είναι ένα στοιχείο της ευρύτερης σοσιαλιστικής και σοσιαλδημοκρατικής περιοχής και εκεί πρέπει να κινηθεί... Το Ποτάμι πρέπει να έχει πολιτική ταυτότητα. Η βασική μου άποψη είναι ότι στην εποχή μας που τα κόμματα δεν είναι κόμματα ιδεολογικής, αλλά πολιτικής ενότητας, προφανώς μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος αισθάνεται γενικότερα ως χώρο του, το χώρο της φιλελεύθερης αντίληψης και δημοκρατίας, κάλλιστα, στην αντίληψη μιας συνάντησης πολιτικής ενότητας, να συνυπάρξει σε ένα κόμμα που μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ευρύτερα σοσιαλδημοκρατικό, σοσιαλιστικό ή της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Το ότι χρειάζεται όμως το Ποτάμι να έχει αποσαφηνισμένη την πολιτική του ταυτότητα, αυτό το θεωρώ αναγκαίο... Νομίζω ότι το Ποτάμι, με βάση τις πολιτικές που μέχρι τώρα έχει εξαγγείλει και με βάση τον κόσμο που το πλαισιώνει, είναι ένας χώρος της κεντροαριστεράς. Το πλειοψηφούν ρεύμα στο Ποτάμι είναι αυτό, διότι ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν φιλελεύθερη άποψη για την κοινωνία και την οικονομία, δεν αμφισβητούν τις κοινωνικές ευαισθησίες που πρέπει να έχει σήμερα ένα σύγχρονο κόμμα του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου. Τα βασικά αριστερά κοινωνικά χαρακτηριστικά είναι αναγκαία σε ένα κόμμα όπως είναι το Ποτάμι».

* Για ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στο Ποτάμι:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει θέμα ηγεσίας στο Ποτάμι;

Σπ. Λυκούδης: «Νομίζω ότι δεν έχει τεθεί από κανέναν και δεν προκύπτει».

Δημοσιογράφος: Το έχει θέσει ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης...

Σπ. Λυκούδης: «Εκτιμώ ότι με μια δήλωση αυτοκριτικής το βράδυ των εκλογών με τόλμη είπε ότι "εγώ είμαι υπεύθυνος για πολλά πράγματα, επομένως εγώ είμαι και υπό κρίση". Ήταν υποχρεωμένος να το κάνει και καλά έκανε και το έκανε. Μακάρι να το είχαν κάνει κι άλλοι στο παρελθόν... Από εκεί και πέρα, όπως ο επικεφαλής κάθε κόμματος παίρνει τα παράσημα και τα πάνω του στην άνοδο, παίρνει και τις ευθύνες σε μια πτώση. Αυτό έχει συμβεί και με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αυτές οι ευθύνες δεν συνιστούν αντικατάστασή του».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα