Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και συνεργαζόμενος με το Ποτάμι βουλευτής, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε σήμερα στον "ΑΘΗΝΑ 9.84" και τον Βασίλη Πάικο. Μεταξύ άλλων, είπε:
Δημοσιογράφος: Βρίσκετε λογικές τις αντιρρήσεις που διατύπωσε το Ποτάμι σχετικά με το θέμα της ιθαγένειας;
Σπ. Λυκούδης: "Νομίζω ότι έχει παρεξηγηθεί λίγο η τροπολογία που καταθέτουμε και νομίζω ότι έχει παρεξηγηθεί επειδή -κατά τη γνώμη μου-, έγινε μια επιφανειακή προσέγγιση του θέματος... Η τροπολογία είναι απλώς εμπροσθοβαρής,
όπως λέει το Ποτάμι. Δηλαδή, δεν κρίνει το χρόνο της ιθαγένειας με τη πενταετή νόμιμη παραμονή του πατέρα, συνδέοντας έτσι την ιθαγένεια με την εδαφική σχέση του γονιού και την εργασιακή, αλλά περισσότερο με βάση την ενσωμάτωση του παιδιού σε αυτό που λέμε ελληνική παιδεία. Γιατί και με το άρθρο που καταθέτει η κυβέρνηση περίπου δέκα χρόνια χρειάζονται... Και με την τροπολογία του Ποταμιού, θεωρώντας ότι στα έξι χρόνια το παιδί θα πάει στο δημοτικό -χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος που δουλεύει ο πατέρας-, και άλλα πέντε χρόνια που θα θέλει, άρα έντεκα χρόνια συνολικά...".
Δημοσιογράφος: Καθιστά όμως υποχρεωτική τη στοιχειώδη εκπαίδευση, που σημαίνει ότι οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες που δεν μπορούν για κάποιους λόγους να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, μένουν εκτός...
Σπ. Λυκούδης: "Υπάρχει αυτή η διάσταση, αλλά νομίζω ότι η τροπολογία του Ποταμιού έχει να κάνει με το πώς θα ενσωματώσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους ένα παιδί στην ελληνική πραγματικότητα.Εμείς το νομοσχέδιο θα το ψηφίσουμε είτε γίνει δεκτή η τροπολογία, είτε όχι. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα, αλλά επειδή συμμετέχω στις συζητήσεις, ξέρω ότι η αντίληψη είναι ότι στηρίζουμε το νομοσχέδιο. Θα δώσουμε μια μάχη να πείσουμε την κυβέρνηση ότι η τροπολογία πηγαίνει προς τα εμπρός το θέμα, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις και ενσωματώνει περισσότερα παιδιά. Μια τροπολογία είναι, η αντίληψή μας ότι το νομοσχέδιο είναι θετικό, υπάρχει και παραμένει και η ψήφος μας είναι θετική".

* Για τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με τους εταίρους:
"Ο πρωθυπουργός έγινε περισσότερο σαφής και ορθά απέκλεισε την πιθανότητα εκλογών και δημοψηφίσματος, από τη στιγμή που διατυπώνει συνεχώς την άποψη ότι έχει νωπή λαϊκή εντολή η κυβέρνηση και κοινωνική υποστήριξη... Εάν φέρει συμφωνία η κυβέρνηση, ένα κείμενο που το έχει συνυπογράψει και αποτελεί κοινό τόπο με τους δανειστές, σημαίνει ότι και η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι παρά τις αρνητικές πλευρές της, αυτή η συμφωνία είναι βατή και μπορεί να μας κρατήσει στην Ευρώπη, ισορροπημένους και όρθιους. Υπό αυτή την έννοια, αυτή τη συμφωνία, εμείς έχουμε πει, προσωπικά έχω πει ότι θα τη στηρίξω... Αν χάνουμε μία - μία τις κόκκινες γραμμές, στο τέλος θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μήπως ήταν καλύτερα να έχουμε κάνει μια συμφωνία από την αρχή και να έχουμε πάρει και τα λεφτά, που μας τα έδιναν και δεν τα παίρναμε;".
Keywords
Τυχαία Θέματα